Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται στη χώρα μας σε περίοδο έντασης και θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Σε μια περίοδο το στίγμα της οποίας δίνει η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της επιθετικής τακτικής της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου. Η ανακοίνωση της συνάντησης έγινε χθες ταυτοχρόνως από τις δύο πλευρές. Οι δύο άνδρες είχαν πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία αποκάλυψε αρχικά η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και στη συνέχεια επιβεβαίωσε το μέγαρο Μαξίμου.

Ο όρος της Αγκυρας

Το Συμβούλιο αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η Τουρκία θέτει ως όρο για την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την ΑΟΖ της Κύπρου την από κοινού εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους, ενώ συνεχίζει τους πλόες τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο. Από την πλευρά της, η Αθήνα υπογραμμίζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα και την καλεί να αλλάξει τακτική.

Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η διεξαγωγή του Συμβουλίου Συνεργασίας με την τουρκική πλευρά αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη Λευκωσία, αφού, όπως τόνισε, εκτιμήθηκε πως δεν θα έπρεπε να διαταραχθεί ο προγραμματισμένος τακτικός διάλογος με την Τουρκία. «Η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ο ίδιος θα μεταβεί στην Αγκυρα (όπως ήταν προγραμματισμένο) στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου θα πάει στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Αγ. Ανδρέα, ιδρυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις στην Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική». «Θέλω να την τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με την Ιταλία και την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και, φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, θα έχει αύριο διμερείς διαβουλεύσεις με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, πρέσβη Nissim Ben Shitrit, που θα καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων διμερών σχέσεων. Μετά την ολοκλήρωση των διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση του κ. Μητσιάλη με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέσβη κ. Αλέξανδρο Ζήνωνα. Οι τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις θα εστιάσουν στην προώθηση του τριμερούς διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και θα καλύψουν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας