Δεν πήγε πολύ καλά η συνάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, στην Τουρκία. Το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αφού οι δύο πλευρές παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους.
Από τη μία, η Τουρκία ζητά τελωνειακή ένωση, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Από την άλλη, οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν ότι η Αγκυρα πρέπει να συνεργαστεί με την Κύπρο για να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση, δίνει τα 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θέτει ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, «οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους τομείς προτεραιότητας των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των συνολικών σχέσεων με την Αγκυρα, των διαλόγων υψηλού επιπέδου, της μετανάστευσης, των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και του εμπορίου και των πιεστικών διεθνών ζητημάτων, ιδίως του Αφγανιστάν».
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι η στήριξη των προσφύγων και η συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης αποτέλεσαν μέρος των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ιδίως με τους υπουργούς Τσαβούσογλου και Σοϊλού.
Η Ε.Ε. έχει ήδη θέσει στο τραπέζι πρόσθετα 3 δισ. ευρώ ως ένδειξη συνεχούς αλληλεγγύης προς την Τουρκία για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στη χώρα και η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξη προς την Τουρκία στη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών συνόρων της. «Η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ως το βασικό πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση», τόνισε ο διπλωμάτης.
Ωστόσο, στα θέματα που «καίνε» την Τουρκία, οι Βρυξέλλες δεν φάνηκε να κάνουν πίσω. Στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, ο επίτροπος επανέλαβε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των σημερινών εμπορικών προβλημάτων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης σε όλα τα κράτη - μέλη, δηλαδή και στην Κύπρο.
Επίσης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων δεν συζητήθηκε σε βάθος. Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των 6 εναπομεινάντων κριτηρίων αναφοράς. Επιπλέον, ο επίτροπος τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σημειώσει συγκεκριμένη και συνεχή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας. Τέλος, το κυπριακό ζήτημα εθίγη κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αν και δεν έγινε σε βάθος συζήτηση επί του θέματος. Η θέση της Ε.Ε. για την Κύπρο είναι πολύ σαφής και παραμένει αμετάβλητη.
Κάπως έτσι εξηγούνται οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για το προσφυγικό και το Αφγανιστάν, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες. Οπως γράφαμε και χθες, το μεγάλο παζάρι έχει ήδη ξεκινήσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας