Σήμερα, στις 5.05 μ.μ. ώρα Ελλάδος, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η διαφορά της συνάντησης αυτής με τις δύο προηγούμενες, όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της, είναι ότι αυτή τη φορά θα είναι κατ’ ιδίαν, χωρίς τη συμμετοχή υπουργών και αντιπροσωπειών και μόνο με την παρουσία των διερμηνέων, παρά το γεγονός ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται μετά τις ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με χαμηλές προσδοκίες και με βασικό στόχο να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι, εν όψει και της τουριστικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε στο France 24 και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas, ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο», μιλώντας για σεβασμό του διεθνούς Δικαίου.
Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία», κάνοντας λόγο για «κοινά οικονομικά συμφέροντα», ενώ, μιλώντας για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι «αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις». Είναι δεδομένο ότι στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν που θα προηγηθεί στις Βρυξέλλες της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Εκεί αναμένεται να τεθεί και το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και η ελληνική πλευρά περιμένει να δει αν και με ποιον τρόπο μπορεί αυτό το ραντεβού να επηρεάσει το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Το οποίο -παρεμπιπτόντως- διεξάγεται και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η θετική ή όχι ατζέντα για την Τουρκία και που αναμένεται να καθορίσει τις κινήσεις των δύο χωρών, το προσεχές διάστημα.
Αναφορικά με τους στόχους του τετ α τετ, η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι «η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων», ενώ ανέφερε ότι «διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα».
Πέραν της συνάντησης με τον Τ. Ερντογάν, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 13.35 με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον και νωρίτερα, στις 13.20, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας