Δοκιμάζονται εκ νέου οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, αυτή τη φορά στο πεδίο της άμυνας και ασφάλειας, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ δεν κρύβει την προτίμησή της για μία νέα στρατηγική σχέση με την Τουρκία αντί της συζήτησης για αναβάθμιση της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. Η γερμανική πολιτική τείνει να διαμορφώσει νέους άξονες στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια, τη στιγμή που οι ΗΠΑ υπό την προεδρία Μπάιντεν αναγγέλλουν επιστροφή στις διεθνείς εξελίξεις.
Οι ευθείες βολές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για την εξαγωγή επιθετικών όπλων στην Τουρκία και ειδικότερα των έξι υποβρυχίων τύπου 214, στο συνέδριο που διοργάνωσαν την Πέμπτη οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt και το περιοδικό WirtschaftsWoche, προκάλεσαν αμηχανία στο Βερολίνο, καθώς διατυπώθηκαν πριν από τη σύσκεψη του γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας, που έγινε χθες, υπό την προεδρία Μακρόν και Μέρκελ.

| AP
Τους τέσσερις τελευταίους μήνες, από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο, όπου ελήφθη η πρώτη ευρωπαϊκή απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία, ο κυβερνητικός συνασπισμός δέχεται τις πιέσεις της αντιπολίτευσης (από Πράσινους, Αριστερά και Φιλελεύθερους) για αλλαγή στάσης έναντι του Τ. Ερντογάν, τον οποίο οι Χριστιανοδημοκράτες της Αν. Μέρκελ αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν να ταυτίζουν με το μέλλον της Τουρκίας. Οι εξελίξεις όμως γύρω από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου αποδυναμώνουν περαιτέρω αυτήν την προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης.
Η δυσκολία που έχει το Βερολίνο να μιλήσει ακόμα και για θέματα τήρησης δημοκρατικών αρχών στην περίπτωση της Τουρκίας αποτυπώθηκε στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως με τη Λευκορωσία και τώρα πάλι με τη Ρωσία (τη δίωξη Ναβάλνι), η γερμανική κυβέρνηση επισείει χωρίς περιστροφές την απειλή πρόσθετων ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Οι αντιφάσεις ακόμα και σε θέματα αρχής στη φάση που βρίσκεται η Γερμανία (και η Ε.Ε.) λόγω της πανδημίας δεν έχουν άμεσο πολιτικό κόστος, πλην όμως επιτείνουν την αίσθηση αποξένωσης της Αν. Μέρκελ από τον Εμ. Μακρόν και προκαλούν πρόσθετα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.
Το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί και να βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις στη νέα εποχή που ανοίγει για τις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται σε αναλύσεις των γερμανικών εφημερίδων, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει ούτε την Ουάσινγκτον αλλά ούτε το Παρίσι στη γεωπολιτική συζήτηση που σηματοδοτεί η αναγγελία επιστροφής της διοίκησης Μπάιντεν στα διεθνή πράγματα.
Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Κλεμέντ Μπον, κάλεσε το Βερολίνο να μην επιμείνει στην κατασκευή του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, επισημαίνοντας την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αλλά και το ζήτημα Ναβάλνι. Σύμφωνα με τον Μπον, ο αγωγός είναι έργο που πάντα δίχαζε την Ευρώπη (αντιδρούν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε. ενώ θέμα υπάρχει και με την Ουκρανία), όμως η Γερμανία συνέχισε κανονικά το έργο το οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Και στο θέμα της Τουρκίας η Γερμανία συνεχίζει τη δική της πολιτική, παραβλέποντας τις ενστάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. από Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες και προωθώντας την ανάδειξη της Αγκυρας σε στρατηγικό σύμμαχο στην ασφάλεια και κομβικό εταίρο στον τομέα της ενέργειας, με τη συνδρομή Ισπανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας.
Το ερώτημα είναι αν ο γερμανικός άξονας στην Ε.Ε. υπέρ της Τουρκίας του Τ. Ερντογάν θα συνεχίσει να κινείται συγκροτημένα και απέναντι στην Ουάσινγκτον, στο ΝΑΤΟ αλλά και στη νέα συζήτηση Ε.Ε.- ΗΠΑ για τις διατλαντικές σχέσεις.
Ο τόνος των ανακοινώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλα τα θέματα των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων (S-400, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό, Λιβύη, Συρία, απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τ. Ερντογάν, ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία) αυξάνει την πίεση προς την Αγκυρα αλλά και στην Ε.Ε. για τον ρόλο της πέρα από οικονομική κοινότητα.
Εν όψει του νέου γύρου συζητήσεων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για την Τουρκία, οι ευθείες βολές του Κυρ. Μητσοτάκη κατά της πολιτικής Μέρκελ ερμηνεύονται ως σήμα αμφισβήτησης του γερμανικού imperium που βασίζεται στην οικονομική ισχύ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει τις επιθυμίες της Γερμανίας.
Η ελληνική διπλωματία έχει επενδύσει στη δημιουργία διμερών και πολυμερών συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στους τομείς πολιτικής-οικονομικής-αμυντικής συνεργασίας, και αναμένει το προσεχές διάστημα ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε αυτά τα περιφερειακά σχήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας