Νερό στον μύλο των προσδοκιών για τα πιθανά οφέλη του φιλόδοξου σχεδίου κατασκευής ελληνορωσικού αγωγού φυσικού αερίου ρίχνουν ξανά από χθες σε επίπεδο κορυφής το Μαξίμου και το Κρεμλίνο, παρότι επισήμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία και η προετοιμασία για το κολοσσιαίο αυτό έργο βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.
Η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν, που είχε ως αντικείμενο κυρίως τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, έβαλε ξανά στο τραπέζι τα σενάρια έμμεσης χρηματοδότησης της χώρας από τη Ρωσία μέσω της προκαταβολής μελλοντικών κερδών από τη λειτουργία του αγωγού, ο οποίος προορίζεται να υποκαταστήσει από το 2019 τον δρόμο της Ουκρανίας και να μεταφέρει μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 43 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Πηγές από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» πως οι συζητήσεις για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας στο έργο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20-25 δισ. ευρώ, «έχουν προχωρήσει σημαντικά», σημειώνοντας παράλληλα πως «εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση του ελληνικού τμήματος».
Την ίδια στιγμή, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χθες πως η -διωκόμενη από την Ε.Ε.- Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν ώστε οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου για το τουρκικό τμήμα του αγωγού (Turkish Stream) να ξεκινήσουν από το 2016, ενώ παράλληλα επικαλούνταν εκτιμήσεις πως θα χρειαστούν περίπου 2 δισ. ευρώ για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού, που σχεδιάζεται να αναλάβει ελληνορωσική κοινοπραξία εταιρειών.
Ο χρόνος της συνομιλίας των δύο ηγετών και η «δήλωση ετοιμότητας» του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει ελληνικές δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση του έργου δημιούργησαν πάντως εντυπώσεις, καθώς συνέπεσαν χρονικά με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών, αλλά και με τη σημερινή επίσκεψη στην Ελλάδα του συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται ότι θα εκφράσει επισήμως τις «επιφυλάξεις» των ΗΠΑ για την επιχειρούμενη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, την οποία αντιλαμβάνονται ως προσπάθεια «διεμβολισμού των δυτικών συμφερόντων τόσο στα ενεργειακά (περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο) όσο και στα γεωπολιτικά (Ουκρανία), αλλά επιπλέον θα επιδιώξει να υποστηρίξει τα ενεργειακά έργα «αμερικανικού ενδιαφέροντος», ήτοι την κατασκευή του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και του «κάθετου αγωγού» στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα και η Βουλγαρία κατασκευάζουν τον IGB.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας