Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην ελληνική βουλή, ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αχμέτ Γιλντίζ, στο γνωστό εθνικιστικό κλίμα, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού, κατηγόρησε την Ελλάδα για μονομερείς ενέργειες, ενώ υπογράμμισε ότι οι μονομερείς εξορύξεις στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτές και ενέχει συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά.»
»Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες.»
»Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».
Σε ηπιότερους τόνους και συναινετική διάθεση κινήθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας. Όπως σημείωσε, πέρασε ήδη ένας μήνας από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο... πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις».
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας», αναφερόμενος στην πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση των διαφορών ακολουθώντας το μοντέλο των Πρεσπών.
Έντονες αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ.
Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου βουλευτή στην ελληνική Βουλή, αλλά και την παρουσίαση του θέματος από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέβασαν τους τόνους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σοβαρά λάθη και για ανοχή των προκλήσεων από τη γειτονική χώρα.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία».
«Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας της ΔΗ.ΣΥ. έκανε λόγο για «πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις Τούρκου βουλευτή», τα οποία «δεν έχουν προηγούμενο».
«Πρώτα η ανιστόρητη θέση πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να καταστεί πρότυπο για τα ελληνοτουρκικά, δεύτερον πως αυτή η απαράδεκτη θέση καταγράφεται ως αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και τρίτον η έλλειψη απάντησης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ανωτέρω προκλήσεις συγκροτούν μία ακόμη μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Σκληρή απάντηση Καραγιαννίδη στο «Πρώτο Θέμα»
Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ασκώντας σφοδρή κριτική στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από τον δημοσιογράφο της.
Ολόκληρη η απάντηση του Χρήστου Καραγιαννίδη
«Είναι γνωστό ότι η, κατ' ευφημισμό, εφημερίδα "Το Πρώτο Ψ(Θ)έμα" αποτυπώνει τις πραγματικές ειδήσεις πάντα και για όλα τα θέματα. Όσο είναι αλήθεια ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση. Σήμερα λοιπόν σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει ένας πόλεμος με την Τουρκία ο "δημοσιογράφος" της προαναφερθείσας "εφημερίδας" έκανε το άσπρο μαύρο. Κι ενώ με το πρώτο "ρεπορτάζ" για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας δε μπόρεσαν να σηκώσουν σκόνη με το δεύτερο "ρεπορτάζ" αφού διαστρέβλωσαν τις δικές μου όσο μπορούσαν κάτι κατάφεραν.
Γράφει λοιπόν η "εφημερίδα" ότι ένας Τούρκος βουλευτής έκανε ακραίες δηλώσεις κι εμείς δεν αντιδράσαμε. Εννοεί δεν τον πλακώσαμε στο ξύλο γιατί έτσι αντιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος “δημοσιογράφος” την αντίδραση. Και μάλιστα προσωπικά μίλησα για έντιμο συμβιβασμό που πρέπει να κάνουμε για την επίλυση των διμερών ζητημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Ουδέν ψευδέστερο. Στην απάντηση μου προς τον τούρκο ομόλογο μου είπα πως τα ζητήματα αυτά δε λύνονται στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του ΝΑΤΟ πολύ δε περισσότερο στις υποεπιτροπές που συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα.
Επίσης, τόνισα πως τέτοια ζητήματα τα συζητούν και τα διαπραγματεύονται οι ηγεσίες των χωρών ως πολύ πιο αρμόδιες από εμάς. Κλείνοντας την τοποθέτηση μου είπα πως τα βαλκάνια έχουν πληρώσει με αρκετούς πολέμους τα τελευταία χρόνια τον άκρατο εθνικισμό που επικράτησε στη βαλκανική χερσόνησο. Δικό μας μέλημα ακόμα και μέσα στη συμμαχία είναι να πορευτούμε ειρηνικά κι όχι να επιζητούμε τον πόλεμο.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας και δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα πως συμφωνεί με όσα ανέφερα. Τούτο βέβαια επειδή δε βόλευε τον ¨δημοσιογράφο" του Πρώτου Ψέματος διέλαθε της προσοχής του. Κι έτσι έχτισε το παραμύθι της υποταγής μας στον τούρκικο παράγοντα.
Ίσως να τον πείραξε βέβαια ότι ανέφερα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών που έχουν δύο κράτη μεταξύ τους.
Ίσως πάλι να τον ενόχλησε ότι οι συμμετέχοντες βουλευτές χειροκρότησαν και μένα και τον τούρκο ομόλογο μου για την δηλωμένη μας βούληση να ζήσουμε ειρηνικά τα επόμενα πολλά χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να σφαχτούμε για τα ψέματα ενός προβοκάτορα που θεωρεί το ψέμα επάγγελμα».
Απάντηση Δουζίνα σε Κουμουτσάκο και Λοβέρδο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας απάντησε στα όσα ανέφεραν οι Γ. Κουμουτσάκος και Αν. Λοβέρδος, σχετικά με τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις «προκλήσεις» του Τούρκου βουλευτή.
Η δήλωση του Κώστα Δουζίνα
Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου και του κ. Λοβέρδου σχετικά με τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες αναφέρονται σε «δηλώσεις» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ενημέρωσα τους φιλοξενούμενους βουλευτές για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας μας. Το ένα τρίτο της ενημέρωσής αφιερώθηκε στο Κυπριακό. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, την απαίτηση της αποχώρησης του στρατού κατοχής και του τέλους των εγγυήσεων, τις οποίες ονόμασα ένα «αποικιοκρατικό απομεινάρι σε μια μετα-αποικιοκρατική εποχή». Η ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διαφορετικό μέρος της ομιλίας και ουδέποτε έγινε η παραμικρή σύνδεση των δύο.
Όταν ο Τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτή της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών.
Ο Νίκος Τόσκας μίλησε εκτεταμένα για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και άλλες τουρκικές παραβιάσεις. Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξήγησε ότι τα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα δεν είναι θέμα συζήτησης της Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Οι απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν σαφείς και κατηγορηματικές και μόνο η πιθανή άγνοια των Αγγλικών ή κακή πίστη θα δικαιολογούσε την παραποίησή τους.
Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων. Διαβάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης θυμήθηκα ότι κάποιος είπε ότι κατά την Βίβλο «δεν υπάρχει Θεός». Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι η προηγούμενη φράση έλεγε: «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας