Να αποφύγει με κάθε τρόπο τη συμφωνία με την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι η γραμμή της σκληρής «φράξιας» της λιτότητας στην Ευρώπη, κρίνοντας από τα όσα εκτυλίχθηκαν στο χθεσινοβραδινό Eurogroup με «μπροστάρη» τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οσο η ελληνική κυβέρνηση πλησίαζε προς το σημείο επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς «συμφωνίας-γέφυρα», μια και η ελληνική αποστολή έδειξε σημάδια μετακίνησης, τόσο απομακρύνονταν οι αντίπαλοί της. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της μνημονιακής λογικής φαίνεται ότι είχαν άλλα σχέδια και δεν δίστασαν να ακυρώσουν τις όποιες πρωτοβουλίες έλαβε η Κομισιόν, που πιθανόν θα τους έβαζαν στο περιθώριο.
Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν από χθες το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης και αμέσως παρουσιάστηκε ενώπιόν τους μια πρώτη θετική έκπληξη. Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί παρουσίασε στην ελληνική αντιπροσωπεία ένα «εκπληκτικό κείμενο», όπως το χαρακτήρισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Στο κείμενο αναγνωριζόταν η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, προβλεπόταν η παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του τρέχοντος προγράμματος, προσφερόταν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, ενώ υπήρχε ένα ιδιότυπο «μορατόριουμ»: Η ελληνική κυβέρνηση για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν θα προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες που θα επιβάρυναν τη δημοσιονομική τροχιά, ενώ δεν θα υπήρχε η απαίτηση για επιβολή υφεσιακών μέτρων (μειώσεις συντάξεων κ.λπ.).
Κατά τη διάρκεια του Eurogroup όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε μια «κωλοτούμπα»... πέντε ημερών, ανατρέποντας και τη συμφωνία που ο ίδιος επιδίωξε να έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το προσχέδιο της Κομισιόν πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και ο πρόεδρος του Eurogroup έφερε στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο επί της ουσίας προέβλεπε την απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονιακού προγράμματος με μόνο κάποια... ευελιξία.
Η ηγεσία του Eurogroup ζητούσε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «προτίθεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα», ότι «θα κάνει χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας» του προγράμματος και πως «θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της στα πεδία της φορολογίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων». Επισήμαινε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «αφιερωθεί στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων», στους στόχους που περιγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2012 και πως θα αιτηθεί μια εξάμηνη «τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος».
Η κυβέρνηση απέρριψε τάχιστα αυτό το εντυπωσιακό «πισωγύρισμα» πριν καν ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της επί του κειμένου, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια που κυκλοφορούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η ελληνική αντιπροσωπεία είχε λάβει γνώση των σεναρίων που διακινούνταν και κατατάσσονταν σε «ακραία» και «ανεκτά».
Οπως αποδείχτηκε τα «ακραία» σενάρια υπερίσχυσαν. Διάχυτος ήταν ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο με την πρόταση που κατέθεσε τελικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ το κλίμα ήταν ήδη βαρύ από τις «εμπρηστικές» αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε δηλώσει τον οίκτο του για τους Ελληνες, επειδή έχουν «ανεύθυνη κυβέρνηση».
Οταν έστριψε ο Γερούν
Η αλλαγή στάσης του Γερούν Ντάισελμπλουμ έγινε εμφανής όταν μάλιστα ακύρωσε τις προγραμματισμένες δηλώσεις του, που θα διεξάγονταν μετά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Πιερ Μοσκοβισί. Εκεί φαίνεται ότι η διέξοδος που δινόταν από τις δύο άλλες πλευρές, την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, δεν «χωρούσε» στην τακτική του. Το Μαξίμου έλεγε λίγες ώρες αργότερα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», καθώς είναι «παράλογη και μη αποδεκτή η επιμονή για εφαρμογή του Μνημονίου».
«Θα το υπογράψω και τα μεσάνυχτα αν το ξαναφέρουν» δήλωσε πάντως χθες το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με το κείμενο Μοσκοβισί, το οποίο, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., υπήρξε. Οι ίδιες πηγές έλεγαν βέβαια μετά το νέο ναυάγιο ότι δεν επρόκειτο για προσχέδιο απόφασης του Eurogroup, αλλά για ένα «κείμενο αρχών» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει στις Βρυξέλλες για το Ecofin και είναι προφανές ότι θα έχει γύρο συνομιλιών με τους Ευρωπαίους παράγοντες. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι έχει την πολιτική βούληση να επέλθει συμφωνία, ενώ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι «εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξει συμφωνία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν παίζουμε παιχνίδια», ενώ άφησε αιχμές για την πλευρά των εταίρων λέγοντας ότι όταν ζητήθηκε μια σαφής εικόνα για την «ευελιξία», δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Με αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 16.00 αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, δεδομένων των νέων συνθηκών. Η θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας άλλωστε εξαρτάται πολιτικά και τεχνικά από τις εξελίξεις και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει με τους «συζητήσιμους» θεσμικούς παράγοντες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας