Σε μια σκακιέρα τα λευκά έχουν το πλεονέκτημα των αρχικών κινήσεων και τα μαύρα παίζουν αμυντικά. Ετσι εξελίχθηκε η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αφιερωμένη αποκλειστικά στο ελληνικό ζήτημα, με την ελληνική πλευρά να παίζει με τα μαύρα...
Ηδη, στην πρωινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, που ανέλαβε την προετοιμασία της υπουργικής συνόδου, φάνηκε πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την ελληνική πλευρά. Το Βερολίνο είχε προετοιμάσει όλη την εβδομάδα την περισσότερο από ψυχρή υποδοχή της Ελλάδας από τους εταίρους στα αιτήματα της νέας κυβέρνησης της χώρας, η οποία έχει το «θράσος» να αμφισβητεί τη γερμανική κυριαρχία στην Ε.Ε.
Οι ελληνικές θέσεις
Ο Ελληνας εκπρόσωπος Γ. Χουλιαράκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις δίνοντας έμφαση στην ψήφο του ελληνικού λαού και η απάντηση που του δόθηκε από τη μεγάλη πλειονότητα των εταίρων ήταν ότι η Αθήνα θα πρέπει να ξεχάσει οποιοδήποτε πρόγραμμα-γέφυρα, το οποίο δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδίως από τα εθνικά Κοινοβούλια. Οι συζητήσεις, λοιπόν, με την Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν με βάση το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα (βλέπε Μνημόνιο), που λήγει στις 28 του μηνός και οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα εξεταστούν υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει ισοδύναμα από δημοσιονομικής πλευράς μέτρα.
Ηταν φανερό αλλά και αναμενόμενο ότι πρωταρχικός στόχος των εταίρων και δανειστών, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, ήταν «να κόψουν τον βήχα» της ελληνικής πλευράς. Το επιβεβαίωσε αργότερα ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, ως αχυράνθρωπος του Βερολίνου, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για την Ελλάδα μπορούν να γίνουν μόνο στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος». «Η Ελλάδα είναι σημαντικό να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και είναι σημαντικό να παραμείνει στη σωστή τροχιά», είπε ο Ολλανδός, ταυτιζόμενος πλήρως με τις θέσεις του Β. Σόιμπλε.
Το παράδοξο είναι ότι οι πιο εχθρικές προς τις ελληνικές θέσεις χώρες ήταν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ο πληθυσμός των οποίων υπέφερε από μνημόνια και πολιτικές αυστηρής λιτότητας. Απλώς οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών, που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Ανγκελα Μέρκελ (χριστιανοδημοκράτες), θεωρούν ότι η αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων, έστω εν μέρει, θα αποτελέσει εφαλτήριο προς την εξουσία των αριστερών κομμάτων που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη χώρα τους (Podemos στην Ισπανία και Sinn Fein στην Ιρλανδία), εν όψει των εθνικών εκλογών το 2015. Η δήλωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, τα λέει όλα: «Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα διασώθηκε για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό για μας δεν ισχύει... Πληρώσαμε ακριβά τη διάσωση της Ελλάδας, δανειστήκαμε με μεγάλο κόστος, τα χρήματά μας θέλουμε να τα πάρουμε πίσω στο ακέραιο»...
Είναι ενδεικτικό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των εν λόγω τριών χωρών συναντήθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το Βερολίνο και να κρατήσουν ενιαία στάση έναντι της Ελλάδας.
Ο Β. Σόιμπλε, φανερά ικανοποιημένος από τη στάση των υποτακτικών του, δήλωσε: «Είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα μείνει στο πρόγραμμα ή όχι, η Ελλάδα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά θα ήθελα να ξέρω πώς το σκέφτεται εκτός προγράμματος».
Ο Λετονός καπέλωσε τον Γάλλο
Τη γραμμή του Βερολίνου ακολούθησαν και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (ευρώ) και ο Πιερ Μοσκοβισί (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις). Ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος καπελώθηκε από τον Λετονό αντιπρόεδρο, δήλωσε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων και πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Για τον πολύ Π. Μοσκοβισί, «θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων... Το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν». Βέβαια, «υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών, δεδομένου ότι στόχος όλων είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Ως προς τον συμπατριώτη του, υπουργό Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Το έχει ξαναπεί...
Ολα, λοιπόν, θα παιχθούν στην τακτική σύνοδο της ευρωζώνης, την επόμενη Δευτέρα. Στη διήμερη σύνοδο κορυφής, σήμερα και αύριο, αναμένονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών, αλλά αποκλείεται να παρθούν αποφάσεις. Ενδεχομένως να δοθούν ορισμένες εντολές... Το γεγονός ότι τα λευκά πιόνια έχουν το πλεονέκτημα στις αρχικές κινήσεις δεν προδικάζει νίκη τους. Η αναμέτρηση μπορεί να μην έχει νικητή...
Πιερ Γκραμενιά, υπ. Οικονομικών Λουξεμβούργου:
«Εχουμε συμφωνήσει σε έναν δρόμο χωρίς συγκρούσεις»
Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση μετά τη μη συμφωνία με τους εταίρους στο χθεσινοβραδινό έκτακτο Eurogroup και εν όψει του επόμενου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Δευτέρα Ελληνες αξιωματούχοι θα συζητήσουν με στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε., αναζητώντας μια λεπτή ισορροπία.
«Εχουμε συμφωνήσει σε έναν δρόμο προς τα μπρος. Δεν υπήρξαν συγκρούσεις στο τραπέζι», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας