Οι προοπτικές των συζητήσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία δημιουργούν νέα δεδομένα στα Δυτικά Βαλκάνια, γι’ αυτό και παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στην περιοχή. Παράλληλα όμως η Τουρκία προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, καθώς είναι πιθανόν να χαθούν τα υπάρχοντα στηρίγματά της στην ευρύτερη περιοχή.
Η ΠΓΔΜ
Ο Ζόραν Ζάεφ επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη αισιοδοξία για την προοπτική επίλυσης του ονοματολογικού σύντομα. Λίγες μέρες αφότου υποστήριξε ότι έχουν κλείσει τα τρία από τα επτά επιμέρους θέματα της διαπραγμάτευσης -τα πιο εύκολα όπως ανέφερε-, βρέθηκε στην Αυστρία και εκτίμησε πως «θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσέθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό ORF πως «οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να επικυρώνουν την ένταξή μας (στη Βορειοατλαντική Συμμαχία) αμέσως μόλις εμείς και η Ελλάδα ανακοινώσουμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».
«Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κυρίου Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τον ισχυρισμό Ζάεφ πως έχει υπάρξει συμφωνία σε ένα μέρος των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων. Ερωτηθείς (Alpha) εάν συμμερίζεται και ο ίδιος αυτή την αισιοδοξία, είπε: «Θα ήθελα να είναι έτσι».
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως επιδιώκεται μια «λύση-πακέτο» και εξήγησε πιο αναλυτικά πως «εγώ θα σου δώσω ένα σημείο που δεν είναι τόσο σημαντικό για μένα, αλλά για σένα είναι πιο σπουδαίο, και εσύ θα μου δώσεις ένα σημείο που είναι σπουδαίο για μένα, αλλά για σένα λίγο λιγότερο σπουδαίο, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία». Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες τα Σκόπια, με την ευκαιρία της μετονομασίας τού εκεί αεροδρομίου στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Στην Τουρκία βρίσκεται ο Γκιόργκι Ιβανοφ, πρόεδρος της ΠΓΔΜ και προερχόμενος από το εθνικιστικό σλαβομακεδονικό VMRO, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα, ο Ζόραν Ζάεφ είχε επισκεφθεί τη χώρα και είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu πως «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ». Ο δε Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε υπογραμμίσει πως «το όνομα μιας χώρας θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια. Είναι λάθος το όνομά της να καθορίζεται από μια άλλη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η βαθύτερη ευχή μας είναι να δούμε το ζήτημα αυτό με την Ελλάδα να λύνεται με φιλικό τρόπο».
Η Αλβανία και η Τουρκία
Ο Εντι Ράμα από τη μεριά του φροντίζει να κρατά «ζεστή» τη συζήτηση για ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, καθώς η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί τον Απρίλιο με την Ελλάδα θα βάλει τέλος σε οποιεσδήποτε αλυτρωτικές διαθέσεις προς τα νότια. «Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μιλώντας στη Βουλή του Κοσόβου. Ξεκαθάρισε πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί άμεσα μια τέτοια ιδέα, αλλά πρόσθεσε ότι «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».
Η Αθήνα θεωρεί πως η πρωτοφανής τουρκική προκλητικότητα συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με Βαλκάνιους γείτονές της. Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στους Τούρκους κυβερνώντες είπε πως «ίσως να τους εκνευρίζει πάρα πολύ το ότι λύνουμε τα προβλήματα με την Αλβανία και ελπίζω να λύσουμε και τα προβλήματα και με τα Σκόπια», ενώ μίλησε για τη «“δαγκάνα” που θέλουν να φτιάξουν για την Ελλάδα», εκτιμώντας πως ίσως η Τουρκία «βλέπει ότι αυτό το τόξο δεν θα κρατηθεί μακρόχρονα, [κάτι που] τους κάνει πιο νευρικούς».
Αναφορικά πάντως με το Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε (ΣΚΑΪ) πως «εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία» σαν αυτή του εμβολισμού σκάφους του ελληνικού λιμενικού από αντίστοιχο τουρκικό, τότε «η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει»
Σημείωσε δε πως οι Τούρκοι «έφτασαν στα όρια της κόκκινης γραμμής, αν δεν τα ξεπέρασαν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας