Λευκωσία - Ανταπόκριση
Χωρίς να φτάσουμε σε μια κοινή αντίληψη των πλευρών για τη βάση και τις παραμέτρους και χωρίς να αλλάξει η νοοτροπία, η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων θα είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν θα μπορεί να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας ότι πριν τις συνομιλίες οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να οικοδομήσουν έναν διάλογο.
Στην πρώτη του συνέντευξη ως νέος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός Εξωτερικών» της τετρακομματικής κυβέρνησης στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ), ανέφερε ότι εδώ και 50 χρόνια γίνεται αναφορά σε ένα μοντέλο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, ωστόσο «επειδή και οι δύο πλευρές το κατανοούν διαφορετικά αυτό, στην πραγματικότητα δεν ήταν κοινός στόχος και κοινές παράμετροι. Υπάρχει μια ασυμφωνία για το ποιο πράγμα γίνονταν διαπραγματεύσεις. Βασικά δεν υπάρχει συμφωνία του τι τύγχανε διαπραγμάτευσης. Οι πλευρές χρειάζεται να συμφωνήσουν στο θέμα των παραμέτρων και να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτές».
Διαφωνίες στο περιεχόμενο της λύσης
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι με έναν υγιή διάλογο μεταξύ των πλευρών να συζητήσουμε εάν μπορεί ή όχι να βρεθεί ένας κοινό στόχος», πρόσθεσε.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει πείρα 12 χρόνων στις διαπραγματεύσεις και πως έχουν δοκιμασθεί όλες οι μέθοδοι διαπραγμάτευσης, είπε ότι ο λόγος της μη λύσης δεν είναι η μεθοδολογία και ο τρόπος, αλλά «το περιεχόμενο και η βούληση».
Επανέλαβε τη θέση ότι η ε/κ κοινότητα δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με την τ/κ κοινότητα την εξουσία και τον πλούτο, προσθέτοντας ότι παρ’ όλο που για 14 χρόνια ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλάμβανε δεικτικά (για τον διαμοιρασμό της εξουσίας), φάνηκε στην προηγούμενη διαδικασία ότι οι Ε/κ δεν άλλαξαν στάση.
Φυσικό αέριο
Για το φυσικό αέριο, ο «υπουργός εξωτερικών» μίλησε επίσης για μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η τ/κ πλευρά είχε καταθέσει προτάσεις και επί δικής του θητείας στην διαπραγματευτική ομάδα, για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά δεν λήφθηκαν υπόψην από την ε/κ πλευρά.
Υποστήριξε ότι οι συμφωνίες που έχει κάνει για το θέμα αυτό με διάφορες χώρες η ε/κ πλευρά είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να προβαίνει σε αλλαγή στον θαλάσσιο χώρο αρμοδιότητας της Τουρκίας, ακόμα και εάν αυτή δεν έχει υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας