Την προϋπόθεση να άρει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας «όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση» έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και ως προς την ονομασία της γείτονος. Και βεβαίως ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως, μετά τις μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα της FYROM πρέπει να μην αμφισβητείται, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων.
Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου έγιναν κατά τη συνάντησή του χθες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του. Εκτός του θέματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και σε όλες τις άλλες γειτονικές χώρες, σημειώνοντας πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ενώ ζήτησε τη συνδρομή του Ισραήλ στην επίλυση των εθνικών μας θεμάτων.
Στην ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του Ισραηλινού προέδρου στο Μαξίμου. Σημείωσε πως πρέπει «να κάνουμε τα γενναία βήματα για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Ο Ρεουβέν Ριβλίν υπογράμμισε πως «είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε “παράδεισο” όλοι μαζί, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία»
Για το Κυπριακό είπε πως «πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος-πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το διεθνές, ιδίως δε το ευρωπαϊκό, δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων».
Στην Τουρκία έστειλε μήνυμα ότι «οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του δικαίου της θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης». Για την Αλβανία, τέλος, είπε ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτάται «από τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας