Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μετά την ανάκληση του βασικού αντιπροσώπου της χώρας Ναούμοφσκι από τον Ζάεφ πλέον θα διαπραγματεύονται οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντίμιτροφ υπό την προσωπική επίβλεψη των δύο πρωθυπουργών

Δύο «Μεγαλέξανδροι»... λιγότεροι

Ενα πολύ σημαντικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό στις μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ανακοινώθηκε χτες από τον πρωθυπουργό της γείτονος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε πως η κυβέρνησή του πρόκειται να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων, καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο από τους Ευζώνους μέχρι την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (ονομάζονταν και τα δύο «Μέγας Αλέξανδρος»), ως ένδειξη έμπρακτης εγκατάλειψης των αλυτρωτικών διαθέσεών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γείτων προσανατολίζεται να ονομάσει το αεροδρόμιο «Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων» και τον αυτοκινητόδρομο «Εθνική Οδό Φιλίας».

«Η πράξη μας δείχνει την καλή μας πίστη, ενώ καταδεικνύει το γεγονός πως δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι θέλει να δείξει «πρακτικά πως είμαστε δεσμευμένοι για τη λύση». Ξεκαθάρισε δε πως η τελική λύση στο ονοματολογικό «πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», αλλά και «να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας».

Οσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης αυτού καθαυτού του ζητήματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, λίγες ώρες μετά την ανάκληση του βασικού αντιπροσώπου της χώρας Ναούμοφσκι στις συζητήσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε πως πλέον θα διαπραγματεύονται οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπό την προσωπική επίβλεψη των δύο πρωθυπουργών.

Τα χαμόγελα δεν έλειπαν από τους δύο ηγέτες, τόσο κατά την έναρξη των συζητήσεων όσο και στις κοινές δηλώσεις τους. Οι επαφές κράτησαν σχεδόν τρεις ώρες. Τις πρώτες δύο ώρες έλαβαν χώρα οι ξεχωριστές συναντήσεις ανάμεσα στους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών. Την τελευταία ώρα, οι συναντήσεις ενοποιήθηκαν και στο ίδιο δωμάτιο βρέθηκαν οι Τσίπρας, Ζάεφ, Κοτζιάς και Ντίμιτροφ. Οι συναντήσεις δεν ήταν ούτε τυπικές ούτε διαδικαστικές. Αντιθέτως συζητήθηκαν ζητήματα ουσίας, για τα οποία ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην «εθνική γραμμή» του 2008

Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε την «εθνική γραμμή» που είχε χαραχτεί το 2008 και είχε συνομολογηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον ομόλογό του πως προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, «πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων» και πως «οι δύο χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε μάλιστα πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι οι βασικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ιδιαίτερα σημαντικές πρακτικές λεπτομέρειες.

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια». Διευκρίνισε πως «πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον».

Γνωστοποίησε την πρόθεση της Αθήνας να «ξεπαγώσει» και να προωθήσει διαδικασίες, όπως την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση της δεύτερης φάσης της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Ε.Ε.-ΠΓΔΜ από την ελληνική Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα και οργανώσει την τακτική για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, θα συναντήσει σήμερα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του θα οριστικοποιηθεί ολόκληρο το «πακέτο» σημαντικών συμφωνιών. Θα συναντήσει επίσης τον Πιερ Μοσκοβισί και την Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ικανοποίηση στο επιτελείο της Ελλάδας ήταν εμφανής. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter: «Με την αδράνειά τους άφησαν να κτίζονται ‘‘αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι’’. Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς. Ο λαός θα δει και θα κρίνει. Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας, όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δύο «Μεγαλέξανδροι»... λιγότεροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας