Ενα σοβαρό βήμα για τη συγκρότηση μιας νέας δομής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε χθες, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, στη Ρόδο, στη 2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στις εργασίες της οποίας έλαβαν μέρος 20 κράτη και διεθνείς οργανισμοί από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.
Η πρόταση για τη νέα δομή ασφάλειας που εκκολάπτεται «βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, όσο ποτέ άλλοτε», όπως τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, και «είναι δείγμα ότι το κύρος της χώρας μας και η αναγνώριση του ρόλου της είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ άλλοτε».
Η νέα δομή για την Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί η Αθήνα και θα συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου θα λάβει υπ’ όψιν της την εμπειρία του ΟΑΣΕ, αλλά θα διαφοροποιείται σημαντικά, καθώς δεν θα μένει στον σκληρό πυρήνα της ασφάλειας.
Στόχος είναι να λάβει ευρύτερες μορφές, όπως η ασφάλεια των θαλασσών, των δικτύων ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, σε ένα πλαίσιο συγκρότησης νέων δικτύων συνεργασίας, στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη.
Πέρα από τον ΟΑΣΕ
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, στήριξε την ελληνική πρόταση, τόνισε στην παρέμβασή του ότι «ο ΟΑΣΕ είναι μια χρήσιμη δομή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε πως η διατήρηση του κράτους-έθνους αλλά και η συνεργασία των χωρών της περιοχής στη βάση μιας θετικής ατζέντας μπορούν να συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης επισήμανε πως «ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τη δυνατότητα αυτές οι χώρες να καθίσουν και να συζητήσουν όλες μαζί ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα».
Η «ήπια ασφάλεια» είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η εμπορία ανθρώπων, το εμπόριο ναρκωτικών και η τρομοκρατία.
Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπογράμμισε πως «στόχος της Διάσκεψης αυτής είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους και όχι απλώς τα συμπτώματά τους» και εκτίμησε πως «το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ αποδεικνύει ότι η πρωτοβουλία αυτή της Ρόδου είναι επίκαιρη όσο ποτέ».
Ο κ. Κοτζιάς στάθηκε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση του ενιαίου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε εκτενώς και στις ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή:
«Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διασφαλίζει πρώτα τις ανθρώπινες ζωές - αν δεν υπάρχουν άνθρωποι, είναι περιττό να μιλάμε για δικαιώματα. Το λέω αυτό γιατί ορισμένες χώρες της Δύσης έκαναν πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία. Στη Συρία χάθηκαν 500.000 άνθρωποι, 12 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί και αναρωτιέμαι κατά πόσο η Δύση υλοποίησε τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από αυτή την καταστροφή. Πρωταρχικός μου στόχος είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Και για να υπάρξει, έχει μεγάλη σημασία η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.
»Αν κάποιος προσπαθήσει, και δεν θα του το επιτρέψουμε, να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο, τότε δεν θα δούμε την προσφυγιά που είδαμε με τη Συρία, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετακίνηση δεκάδων εκατομμυρίων. Εγώ συστήνω σε όλους τους εταίρους ότι καλά είναι να μην το δοκιμάσουμε. Η σκέψη μας για την ανάπτυξη της συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο συνδέεται με μία αρχή. Δεν πρέπει στο μέλλον να επιτρέψουμε σε εξωγενείς παράγοντες να επεμβαίνουν στην περιοχή μας και να την κάνουν δοκιμαστήριο ιδεών και πολέμων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας