Αποτέλεσμα που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά -από τις πρόωρες εκλογές έως την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα– έδωσε χθες το βράδυ στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατώτερο των προσδοκιών της Ν.Δ. (καθώς οι «ρεαλιστικοί» υπολογισμοί στελεχών της έδιναν μέχρι και στο παρά πέντε της συνεδρίασης με βεβαιότητα άθροισμα 163-165 υπέρ της κυβερνητικής πρότασης) ήταν το σύνολο των 160 ψήφων, το οποίο σε κάθε περίπτωση δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ηδη, από χθες τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, 23 του μήνα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί (στις 12 μ.μ.) κατά τα οριζόμενα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, η δεύτερη ψηφοφορία που -μαθηματικά και εκτός φυσικά δραματικού απροόπτου- θα οδηγήσει στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Στο κρίσιμο διάστημα των πέντε ημερών που θα μεσολαβήσουν μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας προβλέπεται πως θα απογειωθούν τόσο οι διεργασίες όσο και οι τυπικές και ανεπίσημες διαβουλεύσεις, που αναμένεται και να διαμορφώσουν το «διά ταύτα», τη διεξαγωγή ή μη δηλαδή εθνικών εκλογών.
Οι απουσίες
Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έλαβε σαράντα λιγότερες ψήφους (160) από τις 200 που ορίζει το Σύνταγμα για την πρώτη ψηφοφορία. Αρνητικά, δηλώνοντας δηλαδή «παρών», τοποθετήθηκαν 135 βουλευτές. Απουσίαζαν πέντε στο σύνολο, τέσσερις ανεξάρτητοι, οι Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Αλεξόπουλος και Μπούκουρας, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά.
Ο Κ. Γιοβανόπουλος (Ημαθίας) και ο Γ. Κασαπίδης (Κοζάνης) -στους οποίους η κυβέρνηση κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες «υπολογίζει» στις επόμενες ψηφοφορίες- απουσίαζαν, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του δεύτερου. Η απουσία της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν δικαιολογημένη (βρίσκεται σε αποστολή στη Βενεζουέλα). Τα δύο, τέλος, πάλαι ποτέ στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης έλειπαν μάλλον για... τον φόβο των Ιουδαίων.
Εκτός των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης που -όπως αναμενόταν- εμφανίστηκαν συντεταγμένες, την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα στήριξαν οι ανεξάρτητοι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε «παρών», με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ. να επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.
Από την ομάδα των ανεξάρτητων, την πρώτη τη τάξει δηλαδή «δεξαμενή» για τις επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που αθροίζει συνολικά 24 βουλευτές, οι 15 δήλωσαν «παρών». Εκτιμάται πως οι περισσότεροι από αυτούς θα επιμείνουν στην επιλογή τους και στις δύο επόμενες ψηφοφορίες, ωστόσο εικάζεται πως οι κυβερνητικοί θα επιχειρήσουν να τους προσεταιρισθούν.
Η τοποθέτηση των δύο ανεξάρτητων του Πειραιά, του Π. Μελά δηλαδή (Α’ περιφέρεια) και του Γ. Κουράκου (Β’ περιφέρεια) με «παρών» ήταν η «δυσάρεστη» έκπληξη για τους κύκλους της συγκυβέρνησης, που ευελπιστούν πάντως στη μεταστροφή τους. Ο κ. Μελάς, που είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει, ερωτηθείς χθες μετά τη διαδικασία προσπάθησε να υποστηρίξει ότι δεν έχει αλλάξει θέση και πρόσθεσε ότι κατά 80% είναι θετικός, αλλά στην α’ ψηφοφορία υλοποίησε το... 20%.
Για 2η φορά
Η πλέον κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία προεδρικής εκλογής, αφού ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγή σελίδας για την πολιτική ιστορία της μεταπολιτευτικής περιόδου, ξεκίνησε στην προγραμματισμένη της ώρα (7.00) και διήρκεσε 40 λεπτά. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας (η πρώτη το 1990, όπου σχεδόν με συμφωνία των κομμάτων που συγκροτούσαν την οικουμενική κυβέρνηση επέλεξαν τη διαδικασία μη εκλογής Προέδρου, για να πάνε σε εκλογές) που διαφαίνεται πως η Βουλή θα διαλυθεί, αδυνατώντας να εκλέξει Πρόεδρο και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής με αποτέλεσμα την προσφυγή στις κάλπες.
Τον ίδιο στόχο είχε θέσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πίεζε το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί στην επανεκλογή ή μη του Κάρολου Παπούλια. Η απόφαση του Κ. Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ακολουθούμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη χωρίς παρατράγουδα εκλογή για δεύτερη θητεία του νυν Προέδρου. Αλλωστε και η επιλογή του Κ. Καραμανλή στο πρόσωπο του Κ. Παπούλια την πρώτη φορά (2005), αποσκοπούσε στο να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά του χθες από το σήμερα είναι η επιλογή στα πρόσωπα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας