Με «γυμνή» διαδικασία, που καταστρατηγεί τους κανόνες του Συντάγματος και της ποινικής δικονομίας παραπέμπεται από τη Βουλή στο δικαστικό συμβούλιο ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, προκειμένου να ελεγχθεί για παράβαση καθήκοντος που σχετίζεται με την αλλοίωση του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, και με ευθύνη αποκλειστικά του Μαξίμου, πολιτικό πρόσωπο οδηγείται στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου με δίωξη που ασκείται από τη Βουλή χωρίς προανακριτικό έργο, βάσει πορίσματος της πλειοψηφίας που εισηγείται την παραγγελία στον αρεοπαγίτη ανακριτή, κρίνοντας επαρκείς «απλές» ενδείξεις (που στηρίζονται στη διάταξη της Εισαγγελίας εφετών Λάρισας) χωρίς να προσδιορίζει πράξη. Ουδέποτε άλλωστε αναγνώρισε τεκμήρια πιθανής ενοχής του πρώην κυβερνητικού στελέχους για το «μπάζωμα» στα Τέμπη –καθώς μάλιστα και σύμφωνα με τα πρωθυπουργικά χείλη είχε γίνει για «καλό σκοπό».
Το ΠΑΣΟΚ
Δίπλα στις «γαλάζιες» ψήφους προστέθηκε και η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισε την παραπομπή Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο παρότι μέχρι και την τελευταία στιγμή κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθεστωτικές ενέργειες, ενώ συμμερίζεται το μείζον ζήτημα ενδεχόμενης ακυρότητας που μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή του πρώην υφυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. αποχώρησε από νωρίς από τη συζήτηση και απείχε από την ψηφοφορία, αφού δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα -στο οποίο συμφώνησαν και τα περισσότερα κόμματα- να διακοπεί η διαδικασία και να αναπεμφθεί η υπόθεση στην Προανακριτική, ώστε να συνεχίσει κανονικά το έργο της με την εξέταση κρίσιμων μαρτύρων και την αξιολόγηση του έγγραφου υλικού. Το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά αποχώρησαν στην πορεία, όπως και η Ελληνική Λύση, οι «Σπαρτιάτες» και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε αργά το απόγευμα στην Ολομέλεια, ενώ προηγουμένως σύσσωμη η αντιπολίτευση επιχείρησε για τελευταία φορά πριν πέσει η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής παρωδίας να διαχωρίσει τη θέση της καταγγέλλοντας τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Η συζήτηση εξελίχθηκε από νωρίς σε υψηλή ένταση, που πυροδότησε αρχικά τόσο η τοποθέτηση της κυβερνητικής πλευράς -η οποία εκπροσωπήθηκε από τον (εξωκοινοβουλευτικό) υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «συγκάλυψη της αλήθειας» και ελάχιστο αριθμό «γαλάζιων» βουλευτών- αλλά και η απουσία του Χρήστου Τριαντόπουλου από τη διαδικασία, γεγονός που ενίσχυσε στην αντίληψη της αντιπολίτευσης την εικόνα της απαξίωσης θεσμών και νόμων από το Μαξίμου. Ο εγκαλούμενος αυτή τη φορά περιορίστηκε σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, παραπέμποντας απλώς στο υπόμνημα περίπου 200 λέξεων που είχε αποστείλει στην Προανακριτική.
Επιχειρώντας προφανώς να ανακόψει τις κατηγορίες που δέχεται η Χαρ. Τρικούπη από το Μαξίμου περί «ουράς της Κωνσταντοπούλου» και συγχρωτισμού «με την τοξικότητα των άκρων», ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε, κόντρα στην επιλογή των κομμάτων που αποχώρησαν, πως η ορθή θεσμική στάση είναι η υπερψήφιση της παραπομπής του Χρήστου Τριαντόπουλου. «Ποια είναι η καθαρή απάντηση; Η απάντηση είναι η μη υιοθέτηση του πορίσματος αλλά και η ψήφος να πάει στον φυσικό του δικαστή» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι λόγω της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ οδηγείται ο κ. Τριαντόπουλος στο δικαστικό συμβούλιο. «Δηλαδή να μην πάει ποτέ κανένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη; Αυτό είναι ξέπλυμα!» διερωτήθηκε, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για κίνδυνο «καλοστημένης παγίδας» από το Μαξίμου αναφέροντας δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι ότι το επόμενο επιχείρημα της Ν.Δ. θα είναι "αφού δεν ψηφίζετε την παραπομπή γιατί να κάνουμε Προανακριτική» και ο δεύτερος να γίνεται Προανακριτική για πρόσωπα και αν δεν ψηφίσουν πέντε από τη Ν.Δ. να μην πηγαίνει ποτέ κανείς στον φυσικό δικαστή». Στο σημείο αυτό δεσμεύτηκε για μελλοντικές πρωτοβουλίες του κόμματος για να οδηγηθεί και ο Κ. Αχ. Καραμανλής στη Δικαιοσύνη, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς «καμία ανοχή».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως αυτή θέλει «ταγκό» με τα άκρα και τους συνωμοσιολόγους επειδή τη συμφέρει. Ο ίδιος σχολιάζοντας το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ διερωτήθηκε εάν τελικά ήταν «θεσμική κατάκτηση και Ευαγγέλιο», ενώ επιτέθηκε και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης καταλογίζοντας «α λα κάρτ» συμπεριφορά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, που είχε προηγηθεί, υπενθύμισε τον όρκο των βουλευτών στο Σύνταγμα, μίλησε για «μελανή σελίδα» του κοινοβουλίου και για «πραξικόπημα» κατά των κανόνων δικαίου που εξελίσσεται, όπως είπε, με θύτη την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. «Η κυβέρνηση επέλεξε, απαγορεύοντας στους βουλευτές να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, να προσπεράσει το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και να στείλει απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο τον κ. Τριαντόπουλο χωρίς έρευνα και μαρτυρικές καταθέσεις. Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας; Ο κ. Τριαντόπουλος δηλώνει ότι δεν είναι ένοχος, αλλά δηλώνει ότι θέλει να παραπεμφθεί ως ένοχος και εσείς συμφωνείτε ότι δεν είναι ένοχος, αλλά είναι "ένοχος" και τον παραπέμπετε. Αυτό είναι φαρισαϊσμός, είναι το απόλυτο παράλογο!».
Ανήθικες μεθοδεύσεις
Κάνοντας λόγο για ανήθικες μεθοδεύσεις, υποστήριξε (με αφορμή και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ) πως δεν έχουν τέλος και ότι μάλιστα συμμετέχει σε αυτές για άλλη μία φορά και η ηγεσία του Αρείου Πάγου λειτουργώντας ως «μακρύ χέρι της κυβέρνησης». «Καταλαβαίνουμε τώρα τι εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για "αντεπίθεση" της αλήθειας. Μπαζώστε τα όλα, για να μη μαθευτεί τίποτα!» κατέληξε.
Μιλώντας για «ημέρα ντροπής» ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι πρόκειται για την ημέρα «που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χρεώνει στο κοινοβούλιο τη συνειδητή παραβίαση του Συντάγματος». Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε ως «φάρσα» την Προανακριτική των τεσσάρων συνεδριάσεων -«όλα αυτά θα ήταν φαιδρά αν δεν αφορούσαν ένα έγκλημα που στοίχισε 57 ζωές» είπε- και ρώτησε την κυβερνητική πλειοψηφία εάν αναλαμβάνει την ευθύνη απαλλαγής του Χρ. Τριαντόπουλου μέσω ακυρότητας και ενδεχομένως και έτερων προσώπων εάν προκύψουν στοιχεία. «Σήμερα δεν ψηφίζετε την απαλλαγή του κ. Τριαντόπουλου, ψηφίζετε την απαλλαγή του κ. Μητσοτάκη...» πρόσθεσε με νόημα.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν συμμετείχε στη συζήτηση, παρά σε δήλωσή του ανέφερε σχετικά πως ολοκληρώθηκε «ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της συγκάλυψης». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρωινή της τοποθέτηση υποστήριξε πως «η ψήφος στο πόρισμα είναι αξιόποινη πράξη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας