Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι «οι 180 πρόθυμοι βουλευτές δεν θα βρεθούν» ώστε να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, και στελέχη του κόμματος διατείνονται πως «σήμερα το απόγευμα στην πρώτη από τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες η κυβέρνηση θα μετρά ουσιαστικά αντίστροφα τον πολιτικό της χρόνο». Αν και αποφεύγουν προβλέψεις ως προς το πού θα κυμανθούν τα «ναι», εν τούτοις στις συζητήσεις τους εκτιμούν ότι δύσκολα αυτός ο αριθμός θα υπερβεί τις 162-165 θετικές ψήφους στο πρόσωπο του Στ. Δήμα.
Ο «στυγνός εκβιασμός» και το «παιχνίδι του φόβου» που παίζεται τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες των βουλευτών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μετέρχεται «ό,τι πιο σκοταδιστικό έχει ζήσει η χώρα», καθιστούν εξαιρετικά προσεκτικά τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων στο διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας.
Και αυτό γιατί τα σενάρια επί σεναρίων τα οποία διακινούνται τις τελευταίες ώρες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, βουλευτές και εξωθεσμικά κέντρα, επιχειρούν να «στήσουν» ένα νέο πλαίσιο διάσωσης της κυβέρνησης. Παρασκηνιακές διεργασίες και συζητήσεις που ξεκινούν από την αλλαγή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, οι πιέσεις ώστε να βρεθούν οι 180 και να αποφευχθούν τώρα οι εκλογές, ακόμα και η αλλαγή του Στ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία -και να συμφωνηθεί μεταγενέστερα ο χρόνος διεξαγωγής τους- προκαλούν από απορία έως οργή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Δραγασάκη ο οποίος (ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5») είπε: «Το κλίμα στη Βουλή δεν είναι κλίμα συναίνεσης, όχι αναφορικά με το πρόσωπο που προτείνεται, αλλά σε μια λογική που λέει ότι αυτή η χώρα μπορεί να κυβερνάται με εκβιασμούς. Οπως επέβαλαν τα μνημόνια με εκβιασμό και πιστόλι στον κρόταφο πάνε να εκλέξουν ΠτΔ, που θα έπρεπε να εκλεγεί με όρους που να σηματοδοτούν την ευρύτερη συνεννόηση και ένα άλλο κλίμα».
Με δεδομένο ότι έχει απορριφθεί η οποιαδήποτε συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις τύπου Λ. Παπαδήμου ή «εθνικής συνεννόησης» ή «όπως αλλιώς αυτές βαφτίζονται», το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι απλό: «Μπορεί το αποτυχημένο πείραμα του πρόσφατου παρελθόντος να επαναληφθεί με έστω εν μέρει τους ίδιους πρωταγωνιστές;»
Kατηγορηματικά «όχι»
Η απάντηση που δίνεται είναι κατηγορηματικά «όχι», και η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία έχει στόχο να καταδείξει αφ’ ενός την πλήρη απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα σενάρια και αφ’ ετέρου την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.
Στο κλίμα αυτό οι ομιλίες του Αλ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο σε Αλεξανδρούπολη - Κοζάνη, λίγο πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία, αποκτούν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. «Διαπιστώνουμε ότι στην κοινωνία υπάρχει κλίμα ψυχραιμίας και ωριμότητας», σχολίασε χθες ο Π. Σκουρλέτης και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη δημοκρατική αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις εκλογές», ρίχνοντας το «καρφί» ότι «όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται δεν αφορούν την πραγματικότητα, αλλά περιγράφουν την αξιοπρεπή ήττα της κυβέρνησης...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας