Αύριο το βράδυ τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στον τριψήφιο αριθμό που θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που θα ξεκινήσει στις 19.00 το απόγευμα για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές που συμφωνούν με την κυβερνητική πρόταση θα αναφωνούν «Σταύρος Δήμας», ενώ οι αντιτιθέμενοι θα πουν «παρών» (σ.σ. το «όχι» δεν προβλέπεται στις διαδικασίες για την εκλογή ΠτΔ).
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβερνητική πρόταση για τον Σταύρο Δήμα αναμένεται να κινηθεί από 160 έως 165 έδρες, τουλάχιστον για την α΄ ψηφοφορία, ενώ «ταβάνι» θεωρούνται οι 170, εκτός και αν «σπάσουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ., χωρίς τις οποίες η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή είναι αριθμητικά ανέφικτη.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ αριθμεί 155 έδρες και αναζητά άλλες 25 προκειμένου να συνεχίσει τη θητεία της.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ετερόκλητη ομάδα των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, για την οποία η μεν κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να προσεταιριστεί όσους περισσότερους μπορεί, ειδικά τους λεγόμενους δεξιόστροφους, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του μέτωπο που θα μπλοκάρει την εκλογή του ΠτΔ.
Τα διακηρυγμένα «όχι» ή ακριβέστερα τα «παρών» κυριαρχούν μέχρι στιγμής και ανέρχονται ήδη τουλάχιστον σε δέκα. Πρόκειται για τους Οδυσσέα Βουδούρη, Θόδωρο Παραστατίδη και Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίοι συναντήθηκαν και με τον Αλέξη Τσίπρα, και τις Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι οποίες βλέπουν με θετικό μάτι μια σύμπλευση με την Κουμουνδούρου.
Την αρνητική τους στάση έχουν δηλώσει επίσημα οι Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, ενώ και ο Βασίλης Οικονόμου διαβεβαίωνε χθες τους δημοσιογράφους ότι έχει καταλήξει στο «παρών».
Ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει τη θέση του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκε (ΣΥΡΙΖΑ), παρά το γεγονός ότι είχε συνυπογράψει την επιστολή των οκτώ, με την οποία ζητούσε εκλογή ΠτΔ από την παρούσα και επίσπευση των εθνικών εκλογών σε συμφωνημένη ημερομηνία, θέση παρόμοια με αυτή του Ποταμιού, προς το οποίο φαίνεται να οδεύει.
Σίγουρα υπέρ κυβέρνησης
Στον αντίποδα, «ναι» έχουν πει μέχρι στιγμής οι αποχωρήσαντες από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Παναγιώτης Μελάς και Γιώργος Νταβρής, αλλά και οι κεντραριστεροί Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι θα κρατήσουν την ίδια στάση και στις τρεις ψηφοφορίες. Πολύ κοντά στο «ναι» βρίσκεται και ο Χρήστος Αηδόνης.
Η Κατερίνα Μάρκου έχει δηλώσει πως τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι θα υπερψηφίσει «πολιτικό και όχι κομματικό πρόσωπο», ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα πει «ναι».
Η Μίκα Ιατρίδη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το τι αποφάσισε να ψηφίσει, λέγοντας ότι «εκτιμώ τον Στ. Δήμα, αλλά οι ανεξάρτητοι βουλευτές σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί».
Πιο κοντά στο «όχι» δηλώνει ότι βρίσκεται ο Βασίλης Καπερνάρος, πιο κοντά στο «ναι» ο Γ. Κουράκος, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση των Β. Πολύδωρα, Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιοβανόπουλου.
Ερωτηματικό παραμένει και η στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, των Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης, παρόλο που το πιθανότερο σενάριο είναι αυτή να μείνει στα χαρτιά, λόγω της πρόωρης διάλυσης της Βουλής στις 29 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας της γ΄ ψηφοφορίας για τον ΠτΔ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας