Θετική ανταπόκριση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είχε η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, να χρησιμοποιηθεί το σύστημα γεωεντοπισμού με ηλεκτρονικό βραχιόλι στον Νίκο Ρωμανό. Επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν κοινή τροπολογία για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων.
Το σύστημα γεωεντοπισμού με ηλεκτρονικό βραχιόλι είναι μέθοδος που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, ωστόσο από τη στιγμή που θα ισχύσει ο Νίκος Ρωμανός θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ «θεωρούμε ότι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κινείται σε θετική κατεύθυνση». Επισήμανε πως η δυνατότητα να δίνεται εκπαιδευτική άδεια έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε πως είναι «θέμα ευθύνης να κρατηθεί στη ζωή αυτό το παιδί, που δικαίως αισθάνεται ότι αδικείται από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφευχθεί το μοιραίο στην εξέλιξη και να αποκτήσει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του».
Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ., Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είπε πως «και για ανθρωπιστικούς λόγους και για το αίσθημα δικαίου, λέμε ναι στην τροπολογία». Ταυτόχρονα κάλεσε τα κόμματα να απέχουν από κάθε κομματική εκμετάλλευση, ενώ κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησαν με τις παρεμβάσεις τους να ωφεληθούν, αγγίζοντας τα άκρα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Υψηλάντης, υποστήριξε ότι η επίλυση του ζητήματος είναι «πράξη ανθρωπιάς και πραγματικής προσήλωσης τόσο στη νομιμότητα όσο και στην ανθρωπιστική πλευρά, που αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα». Δήλωσε επίσης ότι το μέτρο «έρχεται να ρυθμίσει ανάλογες περιπτώσεις με του Ρωμανού, δίνοντας τη δυνατότητα με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων για παρακολούθηση από κοντά των εκπαιδευτικών μαθημάτων με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού».
Τροπολογία για εκπαιδευτικές άδειες
Στο μεταξύ, οκτώ βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι κατέθεσαν κοινή τροπολογία για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, ανεξάρτητα του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί. Όπως προβλέπει η τροπολογία, η άδεια «θα χορηγείται από το Συμβούλιο των φυλακών» και η απόρριψη της θα επιτρέπεται «μόνο κατ' εξαίρεση».
Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε, «οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατούμενους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί». Επιπλέον αναφέρει ότι η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών «θα αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό».
Οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία είναι: από τον ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Μπόλαρη και Χρήστος Καραγιαννίδης, από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας