Με το κομπιουτεράκι ανά χείρας βρίσκονται στην κυβέρνηση, κάνοντας υπολογισμούς επί υπολογισμών για τη διασφάλιση των 180 βουλευτών που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν το μπλοκ της προεδρικής πλειοψηφίας. Η μάχη αναμένεται σκληρή και αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή σε ένα σκηνικό που προς το παρόν θυμίζει κινούμενη άμμο.
Η «Εφ.Συν.» επιχειρεί σήμερα μια ενδελεχή καταγραφή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων όλων των κομμάτων, καθώς και της κρίσιμης δεξαμενής των ανεξάρτητων, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει το τοπίο των θετικά και αρνητικά διακείμενων, αλλά και των βουλευτών που δεν έχουν αποσαφηνίσει πλήρως τις προθέσεις τους.
Εχοντας ως αφετηρία τους 155, η κυβέρνηση αναζητά 25 ψήφους που θα της επιτρέψουν να εκλέξει Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή, αποφεύγοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ναι, όχι και ίσως
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιτελών του Μαξίμου τίθενται οι συνολικά 24 ανεξάρτητοι και ορισμένοι συνάδελφοί τους από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται πρόθυμοι να σπάσουν τη γραμμή των κομμάτων τους για καταψήφιση οποιουδήποτε προσώπου προταθεί ως υποψήφιος για την Προεδρία.
Ειδικότερα, θέση υπέρ του «ναι» έχουν λάβει οι κεντροαριστεροί Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης. Πολύ κοντά στην υπερψήφιση, χωρίς αυτή να αποτελεί την οριστική τους στάση, φαίνεται πως βρίσκονται οι δεξιάς πολιτικής καταγωγής Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους συνομιλητές του τέως γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου, Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς (φλερτάρει να γυρίσει στη Ν.Δ.), Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (πρώην ΑΝ.ΕΛΛ.).
Ανοιχτό ενδεχόμενο να συνταχθούν με την πρόταση της συγκυβέρνησης έχουν αφήσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, που συνυπέγραψαν το κείμενο των «οχτώ» υπέρ εθνικής συνεννόησης. Ο τελευταίος μάλιστα, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», χαρακτήρισε «βιαστική» την απόφαση του κόμματός του να πει «όχι» στην έγκριση Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι θα κρίνει «όταν έρθει η ώρα», με βασικό κριτήριο το πρόσωπο και τις θέσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πάντως, ο Νίκος Τσούκαλης, που στήριξε το παραπάνω κείμενο, διευκρίνισε ότι, από τη στιγμή που δεν συμφωνούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος θα καταψηφίσει. Τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης των διαφωνούντων έδειξε πάντως χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Διαρροές ίσως προκύψουν και από τους ΑΝ.ΕΛΛ., τους οποίους επιχειρεί να διεμβολίσει η Ν.Δ. Ελενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά έχουν μπερδέψει ακόμη και τον Πάνο Καμμένο, προβαίνοντας σε διφορούμενες τοποθετήσεις, τις οποίες στη συνέχεια ανασκευάζουν με διορθωτικές επεξηγήσεις.
Στους αμφίβολους συγκαταλέγονται οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Μίκα Ιατρίδη, Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης και ο πρώην χρυσαυγίτης Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Στον αντίποδα, «όχι» έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πουν οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης και Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίοι εξάλλου συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τασσόμενοι υπέρ του τερματισμού του βίου της κυβέρνησης και της άμεσης διενέργειας εκλογών.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται οι Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή, ενώ ο Πέτρος Τατσόπουλος, αν και ανήκει στο μπλοκ των «συναινετικών», υποστηρίζει ότι θα τηρήσει την αρχική του δημόσια δέσμευση να υιοθετήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ (με τον οποίο εξελέγη στη Βουλή) για απόρριψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεντρωτικά, από την επίμαχη καταγραφή μπορούν δυνητικά να προσμετρηθούν 165 θετικές ψήφοι, 11 βουλευτές κατατάσσονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», αφού αμφιταλαντεύονται ή επιλέγουν να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, ενώ οι υπόλοιποι 124 κατατάσσονται στο στρατόπεδο της αρνητικής ψήφου. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα επιτραπεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Σχετικά με τις ημερομηνίες, στο σενάριο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής που φαντάζει το πιο πιθανό, η εκκίνηση της διαδικασίας προβλέπεται για τις 7 ή για τις 12 Ιανουαρίου. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει πέντε ημέρες αργότερα και η τρίτη στις 17 ή στις 22 του ίδιου μήνα. Αν και αυτή δεν τελεσφορήσει, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές, για τα τέλη Φεβρουαρίου είτε για τις αρχές Μαρτίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας