Ρητούς κανόνες συμπεριφοράς και δραστηριότητας εντός και εκτός Κοινοβουλίου επιχειρεί να επιβάλει στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ο Κώδικας Δεοντολογίας, που εισηγήθηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής. Το σχετικό κείμενο θα επεξεργαστεί η αρμόδια Επιτροπή και θα εγκριθεί προσεχώς από την Ολομέλεια.
Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν την τήρηση της «απόστασης ασφαλείας» των βουλευτών από μηχανισμούς διαπλοκής και διαφθοράς, προκειμένου να ενισχυθεί -όπως αναφέρεται και στο προοίμιο του Κώδικα- «το αίσθημα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο Κοινοβούλιο», αλλά και δέσμη πειθαρχικών μέτρων στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβατικές, των κανόνων, ενέργειες.
Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει και προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής ώστε να θωρακιστεί, κατά το δυνατόν, στο μέλλον η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μετά τα τελευταία έκτροπα (σ.σ. όταν οι βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης είχαν διαλύσει συνεδρίαση επιτιθέμενοι στον υπουργό Αμυνας και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το προσφυγικό).
Ειδικότερα, στο άρθρο 2 του Κώδικα, που περιγράφει τις γενικές αρχές, ορίζεται ως προς τις υποχρεώσεις των βουλευτών: «Να μην ανέχονται με τη στάση τους, να μην υποκινούν άλλους και να μην υιοθετούν οι ίδιοι βίαιες συμπεριφορές έναντι άλλων προσώπων ή ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.
Να προάγουν με τον λόγο, τις πράξεις και εν γένει το κοινοβουλευτικό έργο τους την αρχή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Η αντίδραση των βουλευτών της Χ.Α. ήταν ακαριαία, με τον Χρ. Παππά να κάνει λόγο -κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας- για «πρόδηλα αντισυνταγματικές διατάξεις για τον περιορισμό των ελευθεριών, ώστε η πολιτική εξουσία να προβαίνει σε πολιτικές διώξεις με σκοπό τη δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων».
Στα υπόλοιπα άρθρα εξειδικεύονται περαιτέρω η προσβολή των κοινοβουλευτικών ηθών, η σύγκρουση συμφερόντων, η αποδοχή δώρων και άλλων ωφελημάτων, π.χ. από ομάδες πίεσης (lobby groups).
Στις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμόζονται τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, όπως π.χ. αποκλεισμός των εκτεθειμένων βουλευτών από τις συνεδριάσεις ή κρατήσεις από τις μηνιαίες αποζημιώσεις τους.
Στην εισαγωγική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, ο Ν. Βούτσης δήλωσε πως το σχέδιο προέκυψε έπειτα από ανάλυση των δεδομένων και της ευρωπαϊκής εμπειρίας, εξηγώντας πως ο Κώδικας επιχειρεί να εφαρμόσει κανονιστική τακτική σε θέματα «πολιτικής συμπεριφοράς».
Ο Κ. Τασούλας από τη Νέα Δημοκρατία δεν αντιτάχθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά ζήτησε και σχετική πρωτοβουλία απέναντι στις συκοφαντίες που δέχονται οι βουλευτές.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, αναρωτήθηκε «ποια ανάγκη επιβάλλει την ψήφισή του», από τη στιγμή που -όπως είπε- περισσότερα ζητήματα, όπως π.χ. των «πόθεν έσχες», καλύπτονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Ο Θ. Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε πως νομικά και πολιτικά δεν συνηθίζεται να περιλαμβάνονται σε Κώδικα Δεοντολογίας πειθαρχικά μέτρα, ενώ ο Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι ζήτησε μεγαλύτερη επεξεργασία, για να μην αποτελέσει ο Κώδικας «ξάσπρισμα σε κτίριο που χρειάζεται πολύ βαθύτερες αλλαγές».
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
1. Τριανταφυλλίδης για δάνεια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
Eνημέρωση για τα χρέη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες που δανειοδότησαν τα δύο κόμματα με 210 και 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, και κυρίως για τη βούληση των πιστωτικών ιδρυμάτων να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους, ζητεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξ. Τριανταφυλλίδης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Ο κυβερνητικός βουλευτής ερωτά συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών, εάν:
• Τα τραπεζικά ιδρύματα εισπράττουν κανονικά τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και εάν τα δύο κόμματα, ως δανειολήπτες, είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες και
• Με ποιες εμπράγματες διασφαλίσεις έλαβαν τα δάνεια, όπως κινητές και ακίνητες αξίες που να καλύπτουν το ύψος των δανείων αυτών, ή -στην περίπτωση που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν- αν οι τράπεζες θα προσωποποιήσουν/εξατομικεύσουν τις απαιτήσεις τους, ζητώντας την κατάσχεση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, νομικών και φυσικών προσώπων.
2. Κωνσταντινόπουλος για αξιολόγηση ΕΡΤ και διοίκησης
Την απάντηση της κυβέρνησης, εάν θα αξιολογήσει την ΕΡΤ και εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική -όπως υποστηρίζει- μέχρι τώρα εικόνα της, ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Αναφερόμενος σε «πενιχρά αποτελέσματα», ο κ. Κωνσταντινόπουλος καλεί τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να ενημερώσει τη Βουλή ειδικότερα για τον προϋπολογισμό της κρατικής τηλεόρασης και τα διαφημιστικά της έσοδα το 2015. Ερωτά, επίσης, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε αξιολόγηση της διοίκησης της ΕΡΤ και εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αντιστρέψει την «αρνητική εικόνα» της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας