Με καυστικά σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης άνοιξε χθες στη Βουλή η συζήτηση της δέσμης των μέτρων για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών που προωθεί η κυβέρνηση στο επίκεντρο του «παράλληλου» προγράμματος που επανέφερε.
Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο χθες το πρωί όξυναν έτι περαιτέρω τους επιθετικούς προσδιορισμούς που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, προκειμένου να αποδομήσουν ειδικότερα τη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και συνολικά τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Το νομοσχέδιο πάντως ψηφίστηκε επί της αρχής του από την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη Ν.Δ., την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι να επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) και τη Χ.Α. να ψηφίζουν αρνητικά και το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών».
Ο Βασ. Οικονόμου, από την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι «ο Τσίπρας, έχοντας απέναντί του την τεράστια κοινωνική αντίδραση, είπε σήμερα ότι δίνει δύο διεξόδους: Να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να ασκήσει κοινωνική πολιτική φέρνοντας το “παράλληλο πρόγραμμα”».
Ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καρικατούρα» και «σαλάμι», πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι «παράλληλο πρόγραμμα», αλλά «παράλληλο δούλεμα» και ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. «δεν θα προσφέρει χαλί για να περάσει το επικοινωνιακό κόλπο του Τσίπρα». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου από την πλευρά της μίλησε για «νομοσχέδιο–κουρελού» που, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ μίλησε για «ξεκάθαρο αντιπερισπασμό» αναφερόμενος στη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι «επανέφερε τον διάλογο–απάτη και τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων», προτείνοντας, τέλος, «να μην παραμυθιάζεται ο λαός από παράλληλα προγράμματα, γιατί δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα, αντιθέτως, πλήττουν τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών».
Ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας, αφού εξέφρασε την έκπληξή του που το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «δεν ανανεώθηκε παρ’ ότι υπήρξε ο χρόνος και ήρθε το ίδιο κείμενο που είχε αποσυρθεί με απαίτηση των δανειστών», αναφέρθηκε σε «συνονθύλευμα» διατάξεων και «κουτσή» κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Πρέπει να πούμε κάτι αντιπολιτευτικό και λέμε μπούρδες» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, επικεντρώνοντας ειδικότερα στις διατάξεις για τους ανασφάλιστους.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας την «πολιτική σημασία» της νομοθετικής παρέμβασης, ενέταξε το πακέτο των ρυθμίσεων στο «σήμα» που δίνει η κυβέρνηση. «Η κοινωνία έχει ανάγκη μια αίσθηση ανακούφισης γιατί είναι ζορισμένη και δυσφορεί απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές» είπε.
«Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί το σήμα ότι η κυβέρνηση αυτή, παράλληλα ή και συμπληρωματικά με τη διαπραγμάτευση, προωθεί θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας