Δύσκολη ημέρα αποδείχθηκε για τον πρωθυπουργό η σημερινή, καθώς δέχθηκε ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση στη Βουλή με αιχμή τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά και το πάρτι δισεκατομμυρίων που στήνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε πολλούς τομείς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα των πολιτικών αρχηγών, ενώ για αρκετή ώρα έσπευσε να επιστρέψει στην παλαιά τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση, εκτοξεύοντας επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την εποχή των μνημονίων. Κάπως έτσι εισέπραξε ομαδική αποδοκιμασία και πληρωμένες απαντήσεις κατά τις δευτερολογίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Αυτό που ακολούθησε, όμως, ήταν κάτι που δεν συνηθίζεται στον κοινοβουλευτικό βίο και δεν προβλέπεται από τη διαδικασία της Βουλής. Τριτολογία του πρωθυπουργού δεν υπήρξε, αντιθέτως, τον ρόλο αυτό έλαβε να εκπληρώσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Και ο Νίκος Δένδιας επιφύλασσε μια ακόμη προσεκτική «έκπληξη» προς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με μια πρόταση λίγων λέξεων εξέφρασε διαφορετική γραμμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με ορισμένα από τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή των μνημονίων.
«Το 2019, η χώρα δεν είχε ούτε ένα antidrone για δείγμα. Όταν η απειλή παρήγαγε σωρηδόν. Ουδείς άσκησε κριτική σε όλα αυτά. Κανείς δεν έθεσε τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών την περίοδο της κρίσης. Δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια κυβέρνηση που δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με μνημόνια», ήταν η ατάκα του Νίκου Δένδια.
Και σε αυτή την τελευταία πρόταση κρύβεται και η ουσία της διαφοροποίησης, καθώς μόλις πριν από μερικά λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξιφουλκούσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι του παρέδωσε «επιχειρησιακό κενό», το οποίο επιχειρεί να καλύψει τώρα η κυβέρνησή του.
«Με ρωτήσατε κ. Φάμελλε πόσα C-130 πετάνε. Να σας θυμίσω ότι επί δικών σας ημερών πετούσε μισό και σήμερα έχουμε έξι C-130 και έξι C-27, είναι μια πρόοδος αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Υπάρχουν και πολύ προβληματικές συμβάσεις από το παρελθόν», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.
Τα επτά σημεία – απάντηση
Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Άμυνας, προσπαθώντας να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για έξι συν ένα μέτρα διαφάνειας σχετικά με τα εξοπλιστικά:
- Αποποίηση προνομίου του υπουργού να επιλέγει τον γ/δ Εξοπλισμών.
- Διάταξη για τη δημιουργία θέσης μόνιμου νομικού συμβούλου του κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
- Αλλαγή στον τρόπο στελέχωσης της διεύθυνσης εξοπλισμών, με αξιοποίηση αξιωματικών μακράς θητείας με εμπειρία.
- Ενίσχυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ.
- Διαδικασία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για να υπάρξει τεχνογνωσία και μέθοδοι σύγχρονων ελέγχων πόθεν έσχες.
- Τοποθέτηση στρατιωτικού εισαγγελέα στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων με δυνατότητα άρσης τραπεζικού απορρήτου.
Τέλος ανέφερε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει την επιτροπή εξοπλιστικών υποθέσεων της Βουλής για όλες τις επικείμενες ενέργειες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας