Θύελλα προκάλεσε χθες στη Βουλή το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» για τον κίνδυνο παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων της λίστας Λαγκάρντ και άλλων καυτών φακέλων φοροδιαφυγής.
Βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις μετά τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ότι οι δανειστές μπλοκάρουν τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών, μη συναινώντας στην παράταση της ημερομηνίας παραγραφής τους για ένα ακόμη έτος.
Μείζον πολιτικό ζήτημα
Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκαν πάντως τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ για να χτυπήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα, συνδυάζοντας το θέμα της παραγραφής με τους δύο υπουργούς που έχουν προβληματικά «πόθεν έσχες».
Η αρχή της ευρείας πολιτικής αντιπαράθεσης στη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, έγινε από τον πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση (Ν.Δ.), ο οποίος έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα εάν η κυβέρνηση ζητά την παράταση της παραγραφής μόνο για ορισμένες υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και όχι για όλες.
Απαντώντας ο Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος τόσο στον κ. Βρούτση όσο και στην «Εφ.Συν.», ξεκαθάρισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παρατείνει την ημερομηνία παραγραφής κατά ένα έτος για δύο ειδών υποθέσεις: εκείνες για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία και εκείνες για τις οποίες έχει ήδη δοθεί εντολή ελέγχου. Ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως έχουν τεράστιες ευθύνες, αναρωτήθηκε τι έκαναν από το 2012 και πρόσθεσε πως για την ελεγκτική απαξίωση στην οποία έχει οδηγηθεί η λίστα Λαγκάρντ «θα έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια».
Φανερά ενοχλημένος από την υπόθεση, ο προεδρεύων Μ. Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε τον υπουργό «από πού προκύπτει η παραγραφή;», για να λάβει την απάντηση από τον Τρ. Αλεξιάδη ότι στη λίστα Λαγκάρντ ελέγχεται η χρήση ετών 2000-2001 και «για να είμαστε και λογικοί, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια επιχείρηση μετά από δεκαπέντε χρόνια και να λέμε φέρε τα αρχεία από τότε». Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι η φορολογική και η ποινική παραγραφή διέπονται από τελείως διαφορετικές διατάξεις.
Ενταση επικράτησε όταν ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) αναρωτήθηκε αν βάσει των λεγομένων του υπουργού θα παραγραφούν οι 1.581 υποθέσεις από τις 2.062 της λίστας. Στο σημείο αυτό ο Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) του φώναξε εκτός μικροφώνου «δεν ντρέπεσαι;», με τον κ. Κουτσούκο να καλεί το προεδρείο «να τον μαζέψει. Καλύπτετε τα πόθεν έσχες των δικών σας και απευθύνεσαι σε μένα με αυτόν τον τρόπο;».
Ζήτησε συγγνώμη ο Μαντάς
Λίγο αργότερα πάντως ο κ. Μαντάς αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε από βήματος συγγνώμη στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Από κοντά και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επέπληξε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να μιλάτε συνέχεια για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και εδώ να ψάχνουμε τρεις μέρες τον υπουργό σας με το ένα εκατ.».
Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι η εισαγγελική παραγγελία αφορά όλη τη λίστα Λαγκάρντ, επομένως αν παραταθεί η ημερομηνία παραγραφής θα αφορά όλη τη λίστα. Η Ν.Δ. διά του Γ. Βρούτση ζήτησε να έρθει άμεση η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και το κόμμα του θα την στηρίξει, ενώ ο Μ. Βορίδης ανέβασε λίγο πριν από τη λήξη τους τόνους, κάνοντας λόγο για «κακουργηματική πράξη», αν ο Αλ. Φλαμπουράρης παραμένει υπουργός χωρίς να έχει μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας του και ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας