Την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο.
Με μια κίνηση που αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση, η οποία στην πλειονότητά της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής) έχουν πει επί της αρχής ναι στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, προτείνει την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και για να εγκριθεί χρειάζονται τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.
Με την τροπολογία ορίζεται ως αποκλειστικός τρόπος ψηφοφορίας, για τους εκτός της επικράτειας, στις εκλογές η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Ορίζεται, αποκλειστικά για τις εθνικές εκλογές, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, η επομένη της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών.
Τι είπε η Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Εσωτερικών, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, είπε ότι η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές» προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού», είπε.
Για να αιτιολογήσει τον κοινοβουλευτικό αιφνιδιασμό, η υπουργός Εσωτερικών μίλησε δε για «ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος».
Και πρόσθεσε ότι «θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ισχυρή γέφυρα, όπως μας είπαν και οι εκπρόσωποι της ομογένειας στην ακρόαση φορέων, μια ακόμη ισχυρή γέφυρα που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύει την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, την Ελλάδα που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στη μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας, χωρίς εμπόδια και χωρίς περιορισμούς. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, για μια ιστορική ευκαιρία και γι' αυτό είναι και μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς, τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα».
Μάλιστα επικαλούμενη την αρχική συναίνεση επί της αρχής στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «ήδη κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή έχει την ιστορική και την ιστορική ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».
Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι' αυτήν τη δημοκρατική αλλαγή είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας».
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Ήδη τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, με βασικό επιχείρημα ότι παραβιάζεται το άρθρο 51 του Συντάγματος. ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενώ η Νέα Αριστερά κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής, σημειώνοντας ότι «με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται. Οι αρχές αυτές απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του πρώτου άρθρου του Συντάγματος που δεν μπορεί μάλιστα να αναθεωρηθεί. Δεν νοείται να κάμπτονται συνεπώς αυτές οι αρχές, διότι απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».
ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία λαθροχειρίας
Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως ήρθε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατήγγειλε την υπουργό Εσωτερικών ότι χειρίζεται κρίσιμα για τη δημοκρατία θέματα με «τσαπατσούλικο τρόπο», χαρακτηρίζοντας την πρότασή της «τροπολογία λαθροχειρίας».
Και σημείωσε: «Είναι προφανής η αντίρρησή μας και η αντίδρασή μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης».
ΠΑΣΟΚ: Επανεξετάζουμε
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αντέδρασε λέγοντας ότι «η υπουργός θεωρεί ότι μπορεί να αιφνιδιάζει τα κόμματα» και ζήτησε να γίνει ουσιαστικός διάλογος για αυτά τα ζητήματα. Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι πλέον για το ΠΑΣΟΚ «παγώνει η διαδικασία» και πως μετά την κατάθεση της τροπολογίας θα επανεξετάσει τη στάση του. Μάλιστα ο Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι στη Ν.Δ. είναι «τυχοδιώκτες με κεφαλαίο Τ», μιλώντας για κυβερνητικές «μικροπολιτικές επιδιώξεις».
ΚΚΕ: Νομοθετικός αιφνιδιασμός
Για «νομοθετικό αιφνιδιασμό» μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Όπως είπε, η κυβέρνηση επιχειρεί να «παρακάμψει συνταγματικές αρχές» και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν την ψήφο τους επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Νέα Αριστερά: Βήματα προς τον αυταρχισμό
Εκ μέρους της Νέας Αριστερά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κάνει «βήματα σε μία αυταρχική δημοκρατία». Ωστόσο τόνισε ότι ο κυβερνητικός χειρισμός ήταν αποτέλεσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Όπως είπε, η κίνηση Κεραμέως συνιστά «προσβολή και πραξικόπημα».
Η εξαίρεση Κωνσταντοπούλου
Μόνο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν διατύπωσε αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της τροπολογίας. Η μόνο ένστασή της αφορούσε τον τρόπο που κατατέθηκε η ρύθμιση και όχι η ίδια η τροπολογία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας