Eκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις εξέφρασαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025», το οποίο ψηφίζεται απόψε.
«Το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ολική επαναφορά της εθνικής μας οικονομίας στην κανονικότητα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, υπογραμμίζοντας πως αυτό «επιβεβαιώνει την πεποίθηση που αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα της ευημερίας και της σταθερότητας». Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «το μυστικό της επιτυχίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι το τετράπτυχο: τολμάμε, επιχειρούμε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε» και «δεν μας αρκεί η ισχυρή ανάπτυξη, εργαζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ταυτόχρονη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου».
Υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσμο «δεν είναι ταξικό, όπως υποστηρίζει αντιπολίτευση, αλλά ρεαλιστικό. Δεν είναι άδικο, αλλά από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει ο δρόμος να υποστηριχθούν νέες μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι "για τα σκουπίδια", όπως θέλει να παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση, αλλά προβλέπει 109.175 προσλήψεις έως το 2025 δίχως να παρεκκλίνουμε από τον κανόνα του 1 προς 1».
Χρ. Σταϊκούρας: «Συντηρητική πρόβλεψη η ανάπτυξη 3,6%»
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που πάντως δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο για ανάπτυξη 3,6% το 2021, ενώ κατέθεσε έναν πίνακα προβλέψεων για την ανάπτυξη από ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οίκους που απεικονίζει πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις από αυτές του 3,6%.
Όπως είπε, «η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά 6,3% φέτος, η Εθνική τράπεζα προβλέπει 5,7%, η PPRS στο 5%, το Γραφείο παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο 3,6 έως 3,8%,η ΤτΕ στο 4,2%, η ΕΕ 4,1% και ο ΟΟΑΣΑ που έλεγε 1% πλέον λέει 3,8%».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στις 9/6/2021 έλεγε ότι «είναι δεδομένο πως το 2021, θα σημειωθούν ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3%» και σχολίασε: «Βρείτε τα, λοιπόν, μεταξύ σας. Θα σημειωθεί ή δεν θα σημειωθεί αυτή η ανάπτυξη; Άλλα λέει η τομεάρχης σας και άλλα μας λέτε εσείς σήμερα».
«Είμαστε οι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας σε σχέση με όλους τους οίκους και μας λέτε ότι έχουμε απομονωθεί; ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα; Έχει ασυνέπεια και μας κατηγορείτε για εμπαιγμό;».
ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει «κανένα όφελος για τους πολίτες».
«Το καταψηφίζουμε και στεκόμαστε απέναντί σας μαζί με την κοινωνία, τη νεολαία που τη λοιδορήσατε, την χτυπήσατε και τώρα προσπαθείτε να την εξαγοράσετε. Σας λέμε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιό σας, γιατί δεν μας χωράει όλους και η ανατροπή του δεν περνάει από το χέρι σας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε θα ήταν για την επόμενη ημέρα και τα μέτρα στήριξης από την πανδημία.
Όλα τα μέτρα για την πανδημία «τελειώνουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν δίνει «καμία απάντηση στα ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση για το Μεσοπρόθεσμο, ενώ εμμένει στο ίδιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο οικονομίας». Οι προβλέψεις σας, προσέθεσε, «είναι έωλες και κενού περιερχομένου. Λέτε ότι οι επενδύσεις θα τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά το έχετε δει αυτό να συμβαίνει πουθενά αλλού;. Έσοδα από φόρους, από ποιους, όμως, δεν μας λέτε τίποτα».
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανίτης, υποστήριξε πως «μετά από τόσα χρόνια που αντιμετωπίζουμε αυτήν την τεράστια κρίση, δεν έχουμε καταλάβει τίποτα» και υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι πολύ σημαντικό, γιατί εξειδικεύει το πού θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα, αλλά δεν το συζητήσαμε ούτε το 2019 ούτε και το 2020 και κρυφτήκατε πίσω από τις εκλογές και μετά πίσω από την πανδημία.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως «έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση. Με κάθε τρόπο χρησιμοποιείτε κάθε εργαλείο, για να υπηρετήσετε αυτό το σκοπό. Το σκοπό του αφηγήματος. Αυτό κάνετε και με το Μεσοπρόθεσμο, θέλοντας να δημιουργήσετε, όπως προανέφερα, μια ψευδαίσθηση κανονικότητας».
Προέβλεψε δε πως «ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολος, από όσα προεξοφλεί το μεσοπρόθεσμο και το σχέδιο που παρουσιάσατε το Ελλάδα 2.0. Το οποίο, έτσι δυστυχώς όπως το έχετε δομήσει, θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα δυστυχώς δύο ταχυτήτων». Δηλώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κάλεσε «την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία διατύπωσε η Πρόεδρός μας στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, για μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη».
Κάθετη αντίθεση στο Μεσοπρόθεσμο και από το ΚΚΕ, με την ειδική αγορήτρια Διαμάντω Μανωλάκου να τονίζει πως πρόκειται για ένα σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης που διασφαλίζει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και των στρατηγικών επιλογών της κερδοφορίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των κερδών των μεγάλων ομίλων και των μονοπωλίων γι' αυτό και πήρε τα εύσημα της ΕΕ.
«Μέσα από αυτό το σχέδιο αντικειμενικά συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές ανάπτυξης με κριτήριο: ανάπτυξη για ποιον; Για το κεφάλαιο ή το λαό;», είπε παρατηρώντας ότι ακόμα και η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κινείται γύρω από το εάν τα νούμερα των εκτιμήσεων είναι αισιόδοξα ή όχι αλλά αποφεύγουν να αναφερθούν στους άξονες και τον προσανατολισμό των πόρων που πάνε καθαρά στις ανάγκες για κερδοφορία των επενδυτών και όχι των λαϊκών αναγκών.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέκρινε το Μεσοπρόθεσμο ότι είναι «γεμάτο ασάφειες», καθώς όπως είπε στις εκτιμήσεις και στους στόχους δεν διασφαλίζονται ποια αφορούν σε νέα έργα και ποια σε ολοκλήρωση παλαιών, στα προερχόμενα, δε, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αναμιγνύονται τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από επενδύσεις και αυτά από …επιδοτήσεις, θολώνοντας το τοπίο.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι προκαλεί ερωτήματα η μειωμένη προσδοκία των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, παρά την κερδοφορία και την μεγάλη αξία των παγίων υποδομών πολλών εξ αυτών. Επίσης, χαρακτήρισε ως φαιδρότητα ότι προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, ως τμήμα των δήθεν επερχόμενων επενδύσεων, παρ’ όλο που έχει κριθεί καταδικαστέα από το ΣτΕ. Και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο, ως αποπροσανατολιστικό και ανεδαφικό, μη ανταποκρινόμενο στις αναπτυξιακές προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως ένα νέο Μνημόνιο καθώς φέρνει νέα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους του 3,7%. Καταλόγισε αδυναμία της κυβέρνησης στο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας ότι αυξάνονται κατά 10 δισ. κατά πάνω από 20% οι φόρο.
Συνολικά, όπως υποστήριξε, οι φόροι θα αυξηθούν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, από 53,6 δισεκατομμύρια σε 63,6 δισεκατομμύρια, ενώ κατήγγειλε πως με πρόσχημα το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ παρά την απόφαση του ΣτΕ.
«Αντί να σχεδιάζετε το μέλλον της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, εσείς κοιτάτε στο τι θα πουλήσετε και τι φόρους θα αυξήσετε. Φτάσαμε», παρατήρησε ο βουλευτής, «το πρώτο τρίμηνο για την Ελλάδα να γίνεται μία δραματική 8,4% μείωση του ΑΕΠ πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βέβαια για να φτάσει σε αυτό το 8,4% έπρεπε η ΕΛΣΤΑΤ να τροποποιήσει το ΑΕΠ από το 2010. Και μετά!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας