Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε πως οι διερευνητικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία αφορούν αποκλειστικά τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ | EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κομματική συναίνεση για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Mε την καθολική, σχεδόν, συναίνεση της αντιπολίτευσης υπερψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια.

Η σχετική συζήτηση εξελίχθηκε τελικά σε διήμερη, οπότε και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα κι ενώ θα προηγηθούν, όπως αναμένεται, παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας οι εκπρόσωποι των κομμάτων επιβεβαίωσαν πως θα στηρίξουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, με εξαίρεση το ΚΚΕ που θα τοποθετηθεί με «παρών».

Με το ενδιαφέρον στραμμένο, ωστόσο, στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία παραμονές της έναρξής του, οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση έλλειψη συνεκτικού σχεδιασμού και διπλωματική ατολμία, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τη «βεντάλια» των απαιτήσεων της γείτονος και τον ρόλο του Βερολίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως οι διερευνητικές διαβουλεύσεις αφορούν αποκλειστικά τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και πως δεν πρέπει να τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο η αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς, όπως είπε, απαιτείται η εδραίωση ενός νέου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς βία και απειλές πολέμου.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε για άλλη μια φορά να δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο του προκριματικού γύρου των επαφών, αναφερόμενος στις συνομιλίες της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Τουρκίας και της Γερμανίας. Ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «αποκλίσεις» μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Μαξίμου, κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει στη Βουλή την τακτική με την οποία προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία.

«Με επανειλημμένες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών περιορίζει αυτό που διαπραγματευόμαστε στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, ενώ ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες συνολικά, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα και η αιγιαλίτιδα ζώνη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «δεν υφίσταται και δεν νοείται» η παραμικρή διάσταση μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργείου Εξωτερικών και πως οι συνομιλίες του Βερολίνου δεν έγιναν εν αγνοία του. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη χώρα και για την παρούσα κυβέρνηση να ασκείται διαφορετική πολιτική από την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός. Αυτό για τη χώρα θα είναι καταστροφικό», δήλωσε, τονίζοντας πως εξίσου δεν νοείται η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών, του οποίου και ως διπλωμάτης θεωρείται υφισταμένη του.

Σχολιάζοντας, δε, τις αιτιάσεις περί «μυστικής ατζέντας», ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης χωρικών υδάτων, λέγοντας πως αντίκειται στη λογική. «Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας οποτεδήποτε δεν θα το διαπραγματευόταν γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και όχι διαπραγμάτευσης» δήλωσε. Οσο για το επόμενο βήμα, την επέκταση δηλαδή των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού».

Η θέση του ΚΚΕ

Σε «στρωμένο τραπέζι» από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στο οποίο η Τουρκία θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεων που προβάλλει, αναφέρθηκε στην χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αμφισβητώντας τις δηλώσεις της κυβέρνησης. «Παρά τα όσα λέτε, ότι μοναδικό θέμα του διαλόγου είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, έχει κανείς αυταπάτες πως η Τουρκία θα συζητήσει μόνο αυτά;» διερωτήθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ επαναλαμβάνοντας πως οι απαιτήσεις της περιλαμβάνουν από τις «γκρίζες ζώνες» μέχρι την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως όταν η Ελλάδα υπογράφει μερική επέκταση των χωρικών της υδάτων το μόνο που καταφέρνει είναι «να ανοίξει την όρεξη» στην άρχουσα τάξη της Τουρκίας, μέμφθηκε επίσης την κυβέρνηση για τις «μεγάλες κουβέντες» περί αύξησης του χώρου της εθνικής κυριαρχίας. «Περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που βάζουν χέρι στο Ιόνιο για να αβγατεύουν τα δικά τους κέρδη…» σχολίασε εξηγώντας τη θέση του κόμματός του στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Λέμε όχι στην ενδοτικότητα, όχι στο “ναι σε όλα” σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον, γιατί θα δρομολογηθεί μια ατζέντα που ούτε εσείς θα μπορείτε να σηκώσετε γιατί θα φέρει κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που επίσης τοποθετήθηκε στη χθεσινή συζήτηση.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα «σέρνεται» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «με επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και στο βάθος του κ. Μπάιντεν», προειδοποίησε πως οι παρεμβάσεις τους ανοίγουν τον δρόμο στον επεκτατισμό Ερντογάν και ζήτησε από την κυβέρνηση να ορίσει μονομερώς τις μέγιστες διεκδικήσεις της χώρας. «Ορίστε σήμερα τι θεωρούμε casus belli, η Τουρκία το κάνει» είπε, προσθέτοντας: «Αν δεν χαράξεις κόκκινες γραμμές, είτε συνομιλείς με την Αγκυρα, είτε στο Εurogroup, δεν διαπραγματεύεσαι, γίνεσαι επαίτης…».

Ντόρα εναντίον Χ. Μάας

Δριμύτατη κριτική εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας εξαπέλυσε από το βήμα της χθεσινής Ολομέλειας η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη «σιωπή» του απέναντι στις νέες απειλές Τσαβούσογλου.

«Δεν νοείται χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απειλεί χώρα της Ε.Ε. και υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης να μην απαντά» δήλωσε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, σηκώνοντας τους τόνους προς το Βερολίνο. «Χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός;» διερωτήθηκε η κ. Μπακογιάννη, καλώντας τον Ν. Δένδια να ζητήσει εξηγήσεις από τον Γερμανό ομόλογό του. «Αν την κατάλαβε και έμεινε μουγγός, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε στην Ε.Ε. πως αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου… Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κομματική συναίνεση για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας