Με την υπερψήφιση από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία, ολοκληρώθηκε απόψε η συζήτηση στη Βουλή.
Αύριο το μεσημέρι, ακολουθεί η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 2 που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών.
Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, τάχθηκαν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ με διαφορετικό σκεπτικό καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων - πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία - υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Από τις τρεις μετά το μεσημέρι μέχρι τις οκτώ το βράδυ, θα προσέρχονται σταδιακά οι βουλευτές - 60 άτομα ανά ώρα - στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσουν - λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή για την προστασία από τον νέο κορονοϊό.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 μίλια και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεκτιμήσει τη στάση του, μετά το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, «ώστε αύριο ο υπουργός Εξωτερικών να συμμετάσχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών με ψηφισμένες τις συνθήκες, επικαλούμενος λόγους ξεκάθαρης εθνικής γραμμής».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κι επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
«Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολυβικό Σύμφωνο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Οι δύο συμφωνίες «ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η τακτική της κυβέρνησης νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που θα οδηγήσει στην βέβαιη συνθηκολόγηση, είτε μετά από θερμό επεισόδιο, είτε χωρίς θερμό επεισόδιο», εκτίμησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Αλλιώς φανταζόμουν πριν από 14 χρόνια αυτή την ημέρα. Τη φανταζόμουν μέρα χαράς, μέρα γιορτής, γιατί η χώρα μας άσκησε επιτέλους το δικαίωμά της να οριοθετήσει και να ανακηρύξει ΑΟΖ. Δυστυχώς, αισθάνομαι θλίψη, γιατί δεν περίμενα ποτέ η Ν.Δ. να υποπέσει σε ένα τέτοιο εθνικό ολίσθημα, κάνοντας μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. "Μερική επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς". Μερικώς και αυτό. Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Ανοίγετε μια κερκόπορτα. Ανακηρύσσετε ΑΟΖ στην δύση αλλά στο Αιγαίο δεν κάνετε τίποτα γιατί φοβάστε. Υψώνετε φοβική σημαία απέναντι στην Τουρκία», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Εθνική ομοψυχία» ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που όπως είπε, ενημέρωσε για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς όχι μόνο την Ε.Ε., αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό, με τον οποίον θα έχει σύντομα συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα καθορισμού θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας