Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΑΕ και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 21901920 κ.α. διατάξεις».
«Ολοκληρώθηκε μια συζήτηση στην οποία έγινε πολύ πλούσια διαβούλευση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα το αίσθημα δικαίου και δήλωσε αισιόδοξος ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα και θα γίνει ένα βήμα στο τηλεοπτικό τοπίο από αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα.
Προηγήθηκε ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε από τον κ. Παππά να φέρει σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια του αγώνα για την ΕΡΤ και για τις οικογένειές τους να υπάρξει πρόβλεψη «ως ελάχιστος φόρος τιμής, ως σύστοιχο και συνεπές με αυτό που κάνει η Πολιτεία για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον». Ακόμη η κα Κωνσταντοπούλου ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση ώστε «η αποκατάσταση των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων να είναι πλήρης και δίκαιη». Ο υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα μελετηθούν οι προτάσεις της προέδρου της Βουλής.
Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η ΠΝΠ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, ήταν η χαριστική για την αντίστροφη πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης «για την αποφασιστική διεκδίκηση εκ μέρους του ελληνικού λαού ανατροπής αυτού του συστήματος φαυλοκρατίας και διαπλοκής που καταδυνάστευε τον τόπο». Επίσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για «τα μαθήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και αταλάντευτης διεκδίκησης που έδωσαν». Ακόμη συνεχάρη τον κ. Παππά για το νομοσχέδιο το οποίο έφερε στη Βουλή, «χωρίς ίχνος ρεβανισμού».
Τέλος, η κατηγορία που απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής περί «περισσού θράσους» όσων «μιλούν για σύγκρουση συμφερόντων», πυροδότησε κύκλο σφοδρών αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κα Κωνσταντοπούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο 'Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες έφτασαν και σε επίπεδο προσωπικών αναφορών.
Στη διακοπή του σήματος της Digea αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οποία άλλη απόδειξη ότι δεν είναι πανάκεια για τον τόπο ο ιδιωτικός τομέας». Επίσης επικαλέστηκε ιδεολογικής φύσης αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για το εάν μπορεί και πρέπει το Δημόσιο να έχει την ευθύνη και την πρόνοια να είναι πάροχος του δικτύου ψηφιακής εκπομπής.
«Το πρωί είχαμε διακοπή σήματος», είπε ο κ. Παππάς, για να επισημάνει πως «όταν συζητάμε για τις μεγάλες υποδομές πρέπει να βλέπουμε την διεθνή εμπειρία, την εμπειρία στη χώρα μας και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, ώστε να δικαιολογούμε τον ρόλο μας σε σχέση με τον ρεαλισμό των προτάσεών μας». Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε ειδικώς στη «ρητή προσθήκη» που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3 με διοικούσα επιτροπή, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως μπορεί να γίνει ένα κανάλι που αναδεικνύει τα θέματα της Περιφέρειας και για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.
Εξάλλου, ο κ. Παππάς απέρριψε ως αβάσιμα, μη εφικτά ή ασύμβατα με την πραγματικότητα, σημεία κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών για την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, την μη επιστροφή των συμβασιούχων, ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, αποκλεισμού των συνδικαλιστών κ.ά.) ενώ προέβη και σε βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Αφού κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, τόνισε πως «ξεκινάει μια καινούργια μέρα για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Η χώρα θα ξαναγίνει ευνομούμενη ως προς τα τηλεοπτικά της. Κι αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό μεγάλο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που δυστυχώς ακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια».
Νομοτεχνικές βελτιώσεις
Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός, στις οποίες περιλαμβάνεται η ρητή προσθήκη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 με δική της διοικούσα επιτροπή. Ακόμη, αποσαφηνίστηκε η υποχρέωση απόδοσης 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και στήριξη των ανεξάρτητων εκδόσεων βιβλίων.
Όσον αφορά τις προσλήψεις νέων εργαζομένων, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού θα καθορίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η αμοιβή του προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.
Το ποσό του ανταποδοτικού τέλους δεν δύναται να είναι μικρότερο το ποσού των 3 ευρώ, ενώ καταργείται το πλαφόν του 25% στις εξωτερικές παραγωγές.
Σκληρή γραμμή έναντι ιδιοκτητών
Με σκληρή γραμμή έναντι των ιδιοκτητών των ΜΜΕ εμφανίστηκε η κυβέρνηση στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας το ζήτημα επαναφοράς του «βασικού μετόχου».
«Όχι» στο νομοσχέδιο θα ψηφίσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων, «παρών» θα δηλώσουν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι, που επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή, διευκρίνισε ότι «αν ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από τη συνολική καταψήφιση».
«Η ΕΡΤ ξανανοίγει, χωρίς βέβαια τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος, των ρουσφετιών και της χειραγώγησης», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση.
«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα» είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ., ο Νικόλαος Μαυραγάνης.
Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς.
Εκ μέρους της Χ.Α., ο Ιωάννης Λαγός δήλωσε τη συμφωνία του κόμματός του με την επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων εργαζόμενων παρά το ότι -όπως ισχυρίστηκε- «έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης από τη δημόσια τηλεόραση».
«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.
Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, γιατί «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της ΠΝΠ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ».
Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ για το κατά πόσο η σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Αρβανιτίδης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας