Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Πρώτο «ναι» για την ΕΡΤ – Επανέρχεται ο βασικός μέτοχος

Τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εξασφαλίζει προς ώρας το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, επιφυλάξεις διατύπωσαν το Ποτάμι, το ΚΚΕ, «κατά» τάσσονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Εξ υπαρχής συζήτηση για τις συχνότητες, για τον βασικό μέτοχο, για τον αριθμό των αδειών, για τη Digea.

Αντεγκλήσεις μεταξύ των εισηγητριών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ προκαλεί το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, με έντονη συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση, κάλεσε τη Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, «που αποκαθιστά τους 2.500 απολυμένους, οι οποίοι εν μία νυκτί είδαν τα κεφάλια τους να προσφέρονται στο πιάτο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας».

«Θέλουμε να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ»

Εισηγούμενη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης κοινωνικής διαβούλευσης, έρχεται να διορθώσει μια τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ, αναβιώνει χωρίς εκδικητική διάθεση όλες τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, και ταυτοχρόνως υπακούει στην κεντρική απαίτηση της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ανεξάρτητη από το κράτος, τα κόμματα ή άλλα κέντρα δημόσιας ή οικονομικής εξουσίας.

«Θέλουμε να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ, όχι όμως με τον βίαιο και φασιστικό τρόπο με τον οποίο έκλεισε. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε για ένα λεπτό επαναφορά του μαύρου, για να γίνει η μετάβαση από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ» είπε η κ. Κυρίτση, επισημαίνοντας πως ο έλεγχος της ΕΡΤ ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο θα γίνεται από το ΕΣΡ, η ΕΡΤ θα υποβάλλει το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους έκθεση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, κι επιπλέον μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λειτουργία της θα αποφασιστεί η Συμφωνία Αρχών μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΡΤ, συγκροτούνται τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου, μέσω των οποίων η κοινωνία θα έχει παρέμβαση, ενώ καταργείται «το κατ' όνομα Εποπτικό Συμβούλιο που ”ανακάλυψαν” οι εμπνευστές του μαύρου».

«Δεν επιτελεί τον ρόλο που θα έπρεπε»

Οι αναφορές της κ. Κυρίτση, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία είπε πως μόνον όσοι δεν γνώρισαν τι σημαίνει πραξικόπημα και φασισμός μπορούν να επικαλούνται αυτές τις λέξεις μέσα στο Κοινοβούλιο, και πάντα όσοι έζησαν στην ασφάλεια μιλούν τώρα για χούντα. «Η χούντα το έκλεισε το Κοινοβούλιο, ούτε την τηλεόραση ούτε τίποτε άλλο» είπε. Αναφερόμενη στα γεγονότα πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, είπε πως μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ έγιναν 26 απεργίες απανωτές για να μη γίνει η αναδιάρθρωσή της, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να μην υπάρχει η αίσθηση του ανταγωνισμού στο κέρδος και στα έσοδα». Σχετικά με το νομοσχέδιο είπε ότι είναι γεμάτο δημιουργικές ασάφειες, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, ανάγει τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας σε υπέρτατο άρχοντα, αφού εκείνος θα ελέγχει τα πάντα, ενώ θεώρησε απολύτως βέβαιη την επιβολή αυξημένου τέλους για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ακόμη η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι γίνεται χωρίς έλεγχο η αναβίωση συμβάσεων και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το ότι «εξαιρείται κάποια κατηγορία εργαζομένων», σημειώνοντας πως μένουν απ' έξω 100 συμβασιούχοι.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να εφαρμοστεί στην ΕΡΤ η αρχή του δημόσιου χαρακτήρα της, που είναι «ο σεβασμός στη δημοκρατική τάξη, όπως αυτή έχει εκφραστεί στις εκλογές». Δήλωσε δε πως το κόμμα του καταψηφίζει, εξηγώντας -«προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως»- πως δεν καταψηφίζει επειδή επιθυμεί την επιβολή ενός άλλου κομματικού καθεστώτος που αντικαθίσταται με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά για τον λόγο του ότι θεωρεί πως δεν επιτελεί τον ρόλο που θα έπρεπε να επιτελέσει ένα πράγματι ελεύθερο Μέσο δημόσιου χαρακτήρα. Συμφώνησε, πάντως, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την προϋπόθεση επανεξέτασης της επαναλειτουργίας και της δομή της, αλλά και της επαναπρόσληψης των εργαζόμενων με κριτήρια την παραγωγικότητά τους.

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης επισήμανε προς τον υπουργό Επικρατείας ότι είχε δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή ένα νομικό κείμενο για την αποκατάσταση των αδικημένων από το «μαρτυρικό μαύρο» της ΕΡΤ, αλλά και θα επέφερε την τάξη στο τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, κάτι το οποίο δεν έγινε. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, κύριε υπουργέ», προέτρεψε και επισήμανε μια σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για να τονίσει πού δεν απαντούν στις κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοκρατίας, χρηστής διοίκησης, διαφάνειας, ενώ χαρακτήρισε «ανορθολογικό» το να προσλαμβάνεται ο κόσμος χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες, και επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουμε σε μοντέλο συνδιαχείρισης. Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση τροπολογίας για τη δημιουργία μιας θεσμικής ασφαλιστικής δικλείδας, υπό την επωνυμία Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας, ενημερώνοντας πως η αποδοχή της ή μη θα καθορίσει και τη στάση του κόμματός του επί του νομοσχεδίου.

«Δεν ξανανοίγει η ΕΡΤ όπως την ξέραμε γιατί δεν καταργείται η ΚΥΑ που την έκλεισε, κι έτσι δεν αναβιώνει με τις λειτουργίες που είχε» τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας, ο οποίος επισήμανε ότι η τοποθέτησή του κινείται μακριά από κάθε λογική αθώωσης ή δικαίωσης πρακτικών στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε σχετικώς με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση διατηρεί την ίδια λογική: από τη μια χειραγώγηση και από την άλλη αφήνει στο περιθώριο την πλήρη αποκατάσταση των εργαζομένων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος φορέας από τις επιλογές που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, 212 συμβασιούχοι μένουν εκτός, προβλέπεται απασχόληση με 780 ευρώ με βάση τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους, ενώ έκανε λόγο για μια σειρά ζητήματα διαιώνισης προβληματικού καθεστώτος, όπως οι συμπράξεις με ιδιώτες.

Τη θετική γνώμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νομοσχέδιο μετέφερε στην Επιτροπή ο αγορητής του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας πάντως πως επιμένει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες τις υποδομές της και ειδικώς της ΕΡΤ3.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αρβανιτίδης είπε πως η παλιά δημόσια τηλεόραση είχε γίνει ζημιογόνα, ενώ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο ανέφερε ότι δεν όχι μόνον δεν εξασφαλίζονται εχέγγυα αξιοκρατίας, αφού ο υπουργός Επικρατείας ασκεί τον πλήρη έλεγχο, αλλά επιστρέφει η ΕΡΤ στις παλιές «αρχές» της κομματοκρατίας, σημειώνοντας πως δεν γίνεται έτσι ανταγωνιστική τηλεόραση.

«Χοντρή διαπλοκή για να παγιωθεί το νέο μιντιακό τοπίο»

Παράλληλα, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατέστησε σαφές ότι το κεφάλαιο «νέο ψηφιακό τοπίο» ανοίγει καθώς πεποίθηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πως την προηγούμενη πενταετία «στήθηκε η πιο χοντρή διαπλοκή για να παγιωθεί το νέο μιντιακό τοπίο».

Η παρέμβαση του κ. Βούτση έρχεται να προστεθεί στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, από κοινού με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, για τη διαχείριση των δικτύων και του ψηφιακού φάσματος, αλλά και στον έλεγχο που ενεργοποιείται για τον τραπεζικό δανεισμό υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ.

«Ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός διάλογος»

«Είναι σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι αναφερόμαστε σ' «έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ. Και όποτε έγινε, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα της διαπλοκής και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε τίποτα».

«Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα; Εννοώ που να είναι βιώσιμες και με την έννοια της διαφημιστικής πίτας κλπ. Πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας; Πόσα μπορεί να υπάρχουν και να είναι βιώσιμα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά. Αυτό το ζήτημα πότε θα συζητηθεί; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχει προεξάρχοντα ρόλο. Για τα υπόλοιπα μιλάμε. Για να είναι και αυτά ανταγωνιστικά, βιώσιμα, υπαρκτά. Μπορεί να είναι άλλα πέντε, έξι νομίζετε; Δεν μπορούν να είναι τόσα», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και τι θα γίνει με την Digea, γιατί «υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Σκάνδαλο πατεντάτο. Έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

«Δεκαεπτάμισι, δεκαοκτώ εκατομμύρια έδωσαν οι κύριοι των ιδιωτικών καναλιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος. Δίνουν 300 εκατομμύρια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση του ψηφιακού φάσματος συνεπώς που αλλάζει εντελώς το τοπίο, δεν μπορεί να μείνει στα χέρια που έμεινε», επέμεινε ο κ. Βούτσης και κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν γιατί το ΕΣΡ έμεινε το ίδιο και σε πλήρη αδυναμία επί σειρά ετών να παρέμβει. Την εποχή, δηλαδή, «που παιζόταν το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη». «Αυτή η υπόθεση είναι ένα από τα βασικά σημεία που στήθηκε η χοντρή διαπλοκή για να περάσει η νέα μιντιακή εποχή στην προηγούμενη πενταετία. Πολύ χοντρή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής τής τότε κυβέρνησης με τα ιδιωτικά κανάλια για να χάσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τον ρόλο που της αναλογούσε στο ψηφιακό τοπίο.

Αναφερόμενος στο «μαύρο» της ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως «ήταν ένα μεγάλο δώρο, ένα μέρος ενός deal που έγινε με τα ιδιωτικά κανάλια. Δευτερευόντως ήταν οι εμμονές του πρωθυπουργού. Ήταν κυρίως ένα μεγάλο deal, διότι τότε αποσαφηνιζόταν το ψηφιακό τοπίο και πώς ακριβώς θα μπαίναμε εκεί».

«Η ΕΡΤ είχε, με δαπανηρότατες εγκαταστάσεις, αποκτήσει πολύ καλό εξοπλισμό και για το HD και για να μπορέσει να μπει σαν πάροχος σε αυτή τη νέα εποχή. Και βεβαίως προβλεπόταν και από το νόμο», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε: «Να έχει είτε έτσι είτε αλλιώς μια άδεια και οι άλλοι να διαγωνιστούν για κάποιες άλλες άδειες. Το μαύρο ήταν πραγματικά ένα δώρο, σε μια σχέση που αναπτύχθηκε τότε. Σχέση συναλλαγής ανάμεσα στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Και εξ αυτού έμεινε δικομματική η κυβέρνηση, δηλαδή έφυγε η ΔΗΜΑΡ. Ήταν κορυφαίο ζήτημα. Και όταν συζητάμε να επανέλθει η ΕΡΤ στην προτεραία κατάσταση, προφανώς εννοούμε αυτό: να επανέλθει η ΕΡΤ με το σύνολο των δομών της, από το περιοδικό, τα μουσικά σύνολα, τους ραδιοσταθμούς σε όλους τους νομούς που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια από τους εργαζόμενους, να μπορέσει δηλαδή να αποτελέσει ισχυρό πόλο στη νέα εποχή των media, δημόσιο, κοινωνικό, ανεξάρτητο, με τους εργαζόμενους μέσα, με το αρχείο της, με την τεχνολογία της, με τον πολιτισμικό της ρόλο. Αυτή είναι η ουσία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρώτο «ναι» για την ΕΡΤ – Επανέρχεται ο βασικός μέτοχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας