Σε πλήρη ισχύ τίθεται πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών αφού η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε από την πλευρά της τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς η Βουλή αναμενόταν να ψηφίσει την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση στην Ολομέλεια, με την οποία έκλεισε και τυπικά ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια το κεφάλαιο του Μακεδονικού, ολοκληρώθηκε το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία αναμενόταν να εγκριθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα προερχόμενα από Ποτάμι και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στελέχη. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, συνακόλουθα με την απόφασή της να απορρίψει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τους εισηγητές και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, με αναμονή των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών. Μέχρι την ώρα έκδοσης της εφημερίδας κι ενώ οι εξελίξεις για το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. διαδραματίζονταν στο φόντο της Ολομέλειας εντός και εκτός Βουλής, δεν είχε τοποθετηθεί ο Πάνος Καμμένος που αναμενόταν να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, δεδομένου ότι και η Διάσκεψη των Προέδρων είχε νωρίτερα το πρωί συνταχθεί με τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που όριζε τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο εισηγητής της κυβερνητικής πτέρυγας Νίκος Τόσκας, αφού επανέλαβε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει και σταθεροποιεί τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, σχολίασε την αρνητική ρητορική της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας υποκρισία.
«Οι μαξιμαλιστικές αντιλήψεις, ότι τάχα μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας, είναι εκ του πονηρού και οι υποκριτικές φωνές της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνες» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η πατριωτική αντίληψη μας επιβάλλει να είμαστε πραγματιστές και να υπάρχει σταθερότητα στη γειτονική χώρα».
Επαναλαμβάνοντας τους λόγους που η παράταξή του απέρριψε συνολικά τη συνθήκη, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε πως η κυβέρνηση «έφερε βαρύ λογαριασμό» που θα πληρώσει στην κάλπη. Για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «είμαστε ανέκαθεν υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτότων μας, μπορούμε όμως να διαφωνούμε με τους συμμάχους αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια, εσείς όμως είστε καινούργιοι και είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο τού “ναι” σε όλα».
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε για άλλη μία φορά τους όρους εφαρμογής της συνθήκης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξής της στην Ε.Ε., η γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της τη νέα συνταγματική της ονομασία.
«Αφού έγινε η διαπραγμάτευση όπως έγινε και χρησιμοποιήθηκε η Συμφωνία ως μοχλός πρόσκαιρων εντυπώσεων και μικροκομματικών κερδών, όσοι την ψήφισαν θα πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις διατυπώσεις και το διεθνές πλαίσιο», είπε. Στον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνοντας πως ο όρος του «erga omnes» κατοχυρώνεται από το κείμενο της συνθήκης. «Ολα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της συμφωνίας θα έχουν τη νέα συνταγματική ονομασία. Η παλιά ονομασία αφορά στα υφιστάμενα έγγραφα που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό», διευκρίνισε.
Κάθετα αντίθετος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε «χρήσιμο μεντεσέ» της αμερικανικής πολιτικής. «Η ισχυροποίηση της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή των Βαλκανίων δεν στοχεύει πουθενά αλλού παρά από το να προασπίσει τα οικονομικά συμφέροντα, να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση των φονιάδων των λαών, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους στρατιωτικών εμπλοκών, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί και η Ελλάδα», είπε.
Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά η τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στους ισχυρισμούς Βενιζέλου, έκανε λόγο για πλήρη άγνοια, ευθυνοφοβία και ανικανότητα.
«Εχουμε να κάνουμε με μια αντιπολίτευση της αδράνειας που της αρέσει να συσσωρεύει προβλήματα. Το βασικό πρόβλημά της όμως είναι ότι είναι φοβική, βλέπει μόνον ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονιά με τη γειτονία, διότι νομίζει ότι αν έχουμε διαφορές ή δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα, δεν πρέπει να έχουμε διακρατικές σχέσεις ή να προχωρούμε σε συμφωνίες», είπε.
Απαντώντας στην επιχειρηματολογία του Ευάγγ. Βενιζέλου εξήγησε ότι η μεταβατική περίοδος που ορίζει η συνθήκη στη Β. Μακεδονία να προσαρμόσει τα εσωτερικά της έγγραφα είναι παρόμοια, τηρουμένων των αναλογιών, με αυτές που δόθηκαν στο παρελθόν, επικαλούμενος το παράδειγμα ενοποίησης του γερμανικού κράτους. Οσο για την είσοδο της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., επανέλαβε πως σε κάθε στάδιο των κεφαλαίων ένταξης οι ευρωπαϊκοί φορείς θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο, αν διαπιστωθεί πως η Β. Μακεδονία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
«Δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να καταλάβουν, δεν θέλουν να ασχολούνται με προβλήματα ούτε και μπορούν, κι εμείς δεν μπορούμε να τους κάνουμε ικανούς να μπορούν. Η χώρα είναι ευχαριστημένη που αυτοί που δεν θέλουν και δεν μπορούν βρίσκονται στην αντιπολίτευση…» κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας