Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της γείτονος στη Συμμαχία. Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων. Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Καμμένου εντός Βουλής, καθώς και προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού από Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά. Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η Χ.Α.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και με το «καλημέρα» απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια (από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χ.Α.), οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, τις οποίες κατέθεσαν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
Τσίπρας: Διαψεύδεται συνεχώς ο Κυρ. Μητσοτάκης
«Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας» είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα».
Προσωπική επίθεση κατά Τσίπρα από Μητσοτάκη και Γεννηματά
Τα πυρά κατά του πρωθυπουργού επέλεξαν τόσο ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Καμμένου
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ.
Ένας ακόμα κρίκος στις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις
Τον Νατοϊκό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «το μεγαλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».
«Δεν θέλουμε Βαλκάνια με μαύρες τρύπες»
Νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. «να τους φέρουμε κοντά μας, να συνεργαστούμε να τους βοηθήσουμε, να τους παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση και να εντείνουμε την εμπορική και επιχειρηματική μας δραστηριότητα».
«Εκπλήσσομαι γιατί έχουμε έναν κυβερνητικό σχηματισμό ο οποίος θα ψηφίσει υπέρ μιας Νατοϊκής επιλογής αλλά ταυτόχρονα αυτός ο ίδιος χειροκροτεί το καθεστώς Μαδούρο. Εκπλήσσομαι επίσης γιατί εκ δεξιών μου υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός σχηματισμός ο οποίος υποστηρίζει την πολιτική του ΝΑΤΟ αλλά σήμερα θα ψηφίσει «όχι» στην ένταξη μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Εκπλήσσομαι αλλά κυρίως συμπαρίσταμαι στον ελληνικό λαό που προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στη χώρα» είπε και πρόσθεσε «Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε πληρεξούσια βουλευτών, βουλευτές που αλλάζουν κόμματα και άποψη ανάλογα με την ημέρα και την ώρα και πολιτικοί που καθοδηγούνται μόνο από δημοσκόπους και διαφημιστές. Καμία αρχή, κανένας πυρήνας και πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καν σπονδυλική στήλη. Ό,τι να ‘ναι, αρκεί να αυτό μεταφράζεται σε ψηφαλάκια».
Χαρακτήρισε «παραλογισμό» το να διαδίδεται ότι το Ποτάμι πιέστηκε από τις αμερικανική πρεσβεία, ενώ, σε άλλο σημείο κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ποτίζει τους Έλληνες με έναν τυφλό εθνικισμό.
Καταλήγοντας ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «το Ποτάμι, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και στο οποίο ηγούμαι, δηλώνει εν γνώσει των συνεπειών των κοινοβουλευτικών νόμων, αλλά κυρίως με γνώση των νόμων της φυσικής, ότι θα επιμείνει σε αυτή εδώ τη Βουλή, αλλά και στην επόμενη Βουλή, να υπερασπίζεται τη λογική και την πολιτική. Και κυρίως τους πολίτες που το στήριξαν και το στηρίζουν».
Πριν από την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών τον λόγο είχαν πάρει οι εισηγητές των κομμάτων.
Ν. Τόσκας: Μας συμφέρει η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί στόχο διαμελισμού
Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στην Ολομέλεια.
Όπως επισήμανε, οι μαξιμαλιστικές αντιλήψεις ότι τάχα μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας είναι εκ του πονηρού και οι υποκριτικές φωνές της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνες, ενώ η πατριωτική αντίληψή μας επιβάλλει να είμαστε πραγματιστές, τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας, παρά κοντά σε άλλους, κι επιπλέον να είναι σταθερή.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαχθεί στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία», θα έχει φανεί -σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις- ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει μια μικρή χώρα σε μια ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και αυτό θα επιβεβαιώσει τις κριτικές για μια αδύναμη Ευρώπη διευρύνοντας έτσι το χάσμα εντός του ΝΑΤΟ κι πιθανόν να ανοίξει έτσι ορέξεις σε τρίτους. Επίσης, θα έχουμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας -όπως έγινε μετά το 1992 και μετά την επιπόλαιη πολιτική που ακολουθήθηκε από τότε- θα έχουμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγάλης Βουλγαρίας. Και θα έχουμε μια χώρα, επίσης στα βόρειά μας, που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, μας συμφέρει ως χώρα η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί στόχο διαμελισμού επίδοξων δημαγωγών από οποιαδήποτε πλευρά, ούτε να είναι στόχος διαφόρων σφαιρών επιρροής στο όνομα φαντασμάτων και ιδεολογικών εφευρημάτων που τόσο ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια. Προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορούμε να συμπλέουμε με κανέναν εθνικισμό, είτε αυτός είναι μεγαλορωσικός είτε έχει σχέση με μεγάλη Αλβανία και μεγάλη Βουλγαρία γιατί αυτό συνεπάγεται στην πραγματικότητα τεχνητή υποδαύλιση «ημέτερων» ανιστόρητων εθνικισμών.
Ο κ. Τόσκας επισήμανε ακόμη ότι με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στην Ν.Δ. κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική η οποία αφορά την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Γ. Κουμουτσάκος: Για τη Ν.Δ. η καταψήφιση είναι θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας
Για ιστορικό κύκλο που κλείνει με την παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας που εκχωρείται - όπως είπε- έναντι πινακίου φακής, έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός 'Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας», για να προσθέσει: «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής. Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει».
Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι για τη Ν.Δ. είναι θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας. «Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας. Μπορούμε όμως να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέρονται. Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούργιοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του “ναι” σε όλα», επεσήμανε.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «για γονιδιακή μετάλλαξη», ενώ συμπλήρωσε ότι κρύβει το παρελθόν του, γιατί τότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια θλίψη στη χώρα».
Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε το 2008 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για την εισδοχή τότε των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, το 2008, όταν η Ελλάδα υπέβαλε στη συμμαχία το δικό της αίτημα και αρνήθηκε, όταν είπα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι όλα πήγαν καλά, μου είπε: “τώρα θα μπορώ να συνομιλώ με ήσυχη τη συνείδηση μου”. Εκείνο το βράδυ, ο Κώστας Καραμανλής είχε ήσυχη τη συνείδηση του. Όλη η Ελλάδα κοιμήθηκε ενθουσιασμένη και υπερήφανη».
Γ. Γκιόκας: Η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης
«Ο βασικός στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δ. Βαλκάνια, να δυναμώσει η παρουσία του ΝΑΤΟ και να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων ισχυρών κρατών όπως της Ρωσίας και της Κίνας», ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
Τόνισε ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οποία έχει αναλάβει και ρόλο σημαιοφόρου στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών.
Επισήμανε ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις στο πλαίσιο των εν εξελίξει ισχυρότατων ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι έχουν πάρει και το χαρακτήρα πλέον ανοικτής στρατιωτικής διάταξης, πολεμικών προετοιμασιών και σεναρίων γενικευμένων συρράξεων.
Α. Λοβέρδος: Είμαστε στην αρχή αρνητικών γεγονότων
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, καταψηφίζει το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ διότι το θεωρεί παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
O βουλευτής της ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι το Πρωτόκολλο κυρώνεται «με έναν λαό διχασμένο». «Αυτή είναι η κατάσταση, δεν έπρεπε να πάτε εκεί. Το 2008 ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Πάγκαλος και εγώ στηρίξαμε το Βουκουρέστι, και διαδηλώσεις δεν υπήρχαν. Οι εντάσεις δεν υπήρξαν επειδή το πολιτικό σύστημα είχε ενημέρωση στο εσωτερικό του. Τα 3 από τα 4 κόμματα της Βουλής ήταν σύμφωνα με εκείνη τη στρατηγική και συνεπώς υπήρχε και στο λαό μια συναίσθηση ότι ακουμπάει καλά», παρατήρησε και τόνισε ότι «αυτό δεν υπήρξε τώρα».
Προειδοποίησε επίσης ότι είμαστε στην αρχή αρνητικών γεγονότων εκ μέρους της πΓΔΜ και επικαλέστηκε τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε «Έλληνες και Μακεδόνες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κ. Κατσίκης: Διαφωνούμε
«Εμείς ουδέποτε εγκρίναμε να παραχωρηθεί το όνομα Μακεδονία στη γείτονα χώρα και σε αυτή την ξεκάθαρη και αμετακίνητη θέση παραμένουμε. Διαφωνήσαμε με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαφωνούμε και με τη νομιμοποίηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων υπό την ονομασία αυτή», τόνισε ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ., Κώστας Κατσίκης.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έκανε ένα πολιτικό και εθνικό έγκλημα υπογράφοντας εν κρυπτώ τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, ήταν οι αρχιτέκτονες της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία.
Γ. Μαυρωτάς: O καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του
«Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί και τις ευθύνες του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τη Συμφωνία στο μικροκομματικό παιχνίδι για να διεμβολίσει τη Ν.Δ., και η Ν.Δ. που επανήλθε στο άγονο "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική", απομακρυνόμενη από εκεί που άφησε το θέμα, το 2008, με τη σύνθετη ονομασία erga omnes», σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς (προερχόμενος από το Ποτάμι).
«Η σκληρή δεξιά κέρδισε κατά κράτος τη φιλελεύθερη συνιστώσα της Ν.Δ.. Αντίστοιχα, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ επικράτησε κατά κράτος του εκσυγχρονιστικού που, με λίγες εξαιρέσεις, σώπασε, στο όνομα της ενότητας. Το Ποτάμι πλήρωσε τη συνέπεια και την τόλμη του, με τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δεν έκανε μια βολική μεταβολή από τις θέσεις του όταν ήρθε η ώρα του διά ταύτα», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας