Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το καλειδοσκόπιο της συνεδρίασης

Η «Εφ.Συν.» σταχυολογεί ορισμένες από τις ατάκες κορυφαίων στελεχών των κομμάτων, αλλά και βουλευτών, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στο επίκεντρο τις προηγούμενες μέρες

Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος κυβέρνησης) προς ΚΚΕ και Κεντροαριστερά: «Δεν υπάρχει αριστερό “όχι”! Οσα λάβαρα αντινατοϊκά και να υψώσετε, το “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού. Η συμφωνία δρα ως καταλύτης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα στη συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης που έχει ανάγκη η χώρα».

Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), απάντηση στον Γ. Δραγασάκη: «Δεν μασάμε από τέτοιες συκοφαντίες. Η συμφωνία υπηρετεί τα αμερικανικά και νατοϊκά συμφέροντα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά δεν αποδεχόμαστε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, μόνο σλαβομακεδονική. Το ’92 σταθήκαμε απέναντι σε όλο τον εσμό, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των οπορτουνιστών, με πρώτο τον πατριάρχη του οπορτουνισμού Λ. Κύρκο».

Ευάγγελος Βενιζέλος (ΔΗΣΥ): «Ο κ. Τσίπρας ήθελε, από την αρχή, να χρησιμοποιήσει το ζήτημα του ονόματος ως εργαλείο για τη μετατόπισή του από την αδελφική συνεργασία με τον κ. Καμμένο στο πεδίο της δήθεν νέας Κεντροαριστεράς με τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. και την κ. Παπακώστα. Δεν ήθελε εθνική συναίνεση από τους πολιτικούς αντιπάλους, ήθελε μόνον υποστηρικτές, χειροκροτητές και ουρές. Ηθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη Νέα Δημοκρατία, υποταγή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού. Ομως η μεταχείριση του κ. Καμμένου είναι πολύ διδακτική και προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους. Η ισορροπία της συμφωνίας είναι, δυστυχώς, ετεροβαρής, γιατί η Ελλάδα δίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το άρθρο 7 είναι η μοιραία διάταξη που δίπλα στη σύνθετη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” επιτρέπει τη χρήση των όρων “Μακεδονία”, “Μακεδονικός”».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητος): «Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση. Να κρατήσουμε πραγματικά πατριωτική στάση, να αντιταχθούμε στον εθνικισμό σε μια περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση. Είναι ιστορική στιγμή να πούμε όχι σε έναν νέο εθνικό διχασμό, να πάρουμε αποφάσεις αψηφώντας το κομματικό κόστος».

Σπύρος Λυκούδης (ανεξάρτητος): «Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο χρόνος θα δείξει αν έχει και ιστορική ανθεκτικότητα. Ούτε θριαμβολογίες και εργαλειοποίησή της από πλευράς κυβέρνησης χρειάζονται ούτε και κινδυνολογίες από την αντιπολίτευση».

Ελενα Κουντουρά (ανεξάρτητη, υπουργός Τουρισμού): «Η θετική ψήφος είναι η πραγματικά πατριωτική στάση. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέρχεται από έναν ακραίο χώρο, αντί να τοποθετείται στις ομιλίες του πολιτικά, έχει επιδοθεί σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου με εμμονή και με έχει στοχοποιήσει. Εάν συμβεί οτιδήποτε στην οικογένειά μου και σε μένα, ευθύνες δεν θα βαρύνουν μόνον τους δράστες αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς».

Αδωνις Γεωργιάδης (αντιπρόεδρος Ν.Δ.), απάντηση στην Ελ. Κουντουρά: «Καταδικάζω κάθε επίθεση και απειλή εναντίον σας. Ο βουλευτής δεν ανταλλάσσει τη συνείδησή του με υπουργική καρέκλα, όπως κάνατε εσείς. Θα σας τιμήσουμε, λοιπόν, να πείτε “ψηφίζω και παραιτούμαι” και όχι να έρθετε εδώ κλαίουσα και να κάνετε επίθεση σε μένα».

Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός Οικονομικών): «Δεν μπορεί ο εθνικισμός να είναι η απάντηση απέναντι στην κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού και του μεσαίου χώρου, του Κέντρου. Μπορεί να υπάρχει και άλλη λύση πέρα από τον Σαλβίνι, τον Σαμαρά και τον Ορμπαν. Και αυτή τη λύση πρέπει να αναζητήσουμε».

Νίκος Δένδιας (Ν.Δ.): «Η Ν.Δ. δεν είναι οπαδός μιας περίκλειστης, μίζερης, φοβικής και καχύποπτης Ελλάδας. Πιστεύει σε μια ανοιχτή Ελλάδα, είναι απέναντι σε λαϊκίστικες εξάρσεις και απορρίπτει τον βαλκανικό επαρχιωτισμό. Αυτή είναι η Ν.Δ. και με αυτήν πρέπει να συνομιλήσετε και όχι με τη Ν.Δ. που προσπαθείτε εσείς να επαναπροσδιορίσετε. Αν προσπαθούσαμε όλοι μαζί, ποιος λέει ότι δεν θα είχαμε καταφέρει καλύτερη λύση».

Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Μετριοπαθής η δήλωση του Κώστα Καραμανλή, μετριοπαθέστατη του κ. Δένδια. Ελήφθη το μήνυμα για κατευνασμό και απομάκρυνση από το τοξικό κλίμα και τον αντικοινοβουλευτισμό».

Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός ΨΗΠΤΕ): «Θα καταγραφεί στην Ιστορία, αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψηφίζουν τη συμφωνία. Είναι η τελευταία μέρα στη δουλειά για τους επαγγελματίες πατριδοκάπηλους».

Νικήτας Κακλαμάνης (Ν.Δ., αντιπρόεδρος Βουλής): «Οι βουλευτές θα λάβουν την απόφασή τους ως απόρροια της ελεύθερης σκέψεώς τους και της στήριξης της γραμμής που έχουν τα κόμματά τους. Υπό αυτή την έννοια είναι απαράδεκτη η δήλωση του κ. Μάθιου Νίμιτς».

Εφη Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός Εργασίας): «Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείνει μια πληγή. Επιλύεται μια ιστορική εκκρεμότητα με σεβασμό στην ιστορία της ίδιας της Μακεδονίας και των ανθρώπων της».

Σταύρος Καλαφάτης (Ν.Δ.): «Εγείρονται σήμερα δύο μείζονος σημασίας ζητήματα. Ζήτημα νόθου λύσης για τη Μακεδονία μας και ζήτημα βιασμού της δημοκρατίας».

Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός Προ.Πο): «Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος από τους ακροδεξιούς βαρόνους και πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο, αγνοώντας τις παραδόσεις και τις θέσεις της κλασικής φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζαμε».

Κώστας Ζουράρις (ΑΝ.ΕΛΛ.): «Βουλευτές, μη με σακατέψετε. Μη με ακρωτηριάσετε εμένα τον Μακεδόνα. Μην επιτρέψετε στους Σκοπιανούς να σακατέψουν εμένα».

Φώφη Γεννηματά:

«Δεν είμαστε απάτριδες»

Σε εθνικοπατριωτικούς τόνους κινήθηκε η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ένα «ξεκάθαρο όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «υπηρέτη ξένων συμφερόντων, στον οποίο ο λαός λέει “φτάνει πια, go back κ. Τσίπρα”».

Αναφερόμενη στη συμφωνία, η κ. Γεννηματά τόνισε πως παραμένει ζωντανή η ρίζα του αλυτρωτισμού και ότι η κυβέρνηση εκχώρησε «μακεδονική» γλώσσα, ταυτότητα και έθνος στη γείτονα. «Εκχωρείτε το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στα Σκόπια», είπε μεταξύ άλλων.

Αίσθηση προκάλεσε και η επιθετική αναφορά της ότι «δεν θα χαρίσουμε τον πατριωτισμό στην Ακροδεξιά. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, της προοδευτικής παράταξης. Δεν είμαστε απάτριδες».

Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Είστε τσιράκια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ»

Με σκληρά λόγια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι με τη συμφωνία ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στην περιοχή, ενώ τα «σπέρματα αλυτρωτισμού» παραμένουν.

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την απρόκλητη παρέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και βάσει των δικών τους χρονοδιαγραμμάτων», επισήμανε, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τις εθνικιστικές διαιρέσεις στα Βαλκάνια.

Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε ερωτήματα για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Τουρκία την ημέρα της ρηματικής διακοίνωσης και απάντησε στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα κατά του ΚΚΕ, λέγοντας: «Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Τολμάτε να βάζετε στο στόμα σας τον Δημοκρατικό Στρατό. Προσκυνάτε τους Αμερικανούς, είστε τσιράκια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και έτοιμοι για τη βρόμικη δουλειά».

Πάνος Καμμένος

Κύκνειο άσμα με άνοιγμα στον Σαμαρά

Την τελευταία ομιλία του στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός παραδέχτηκε πως εκφώνησε χθες ο Πάνος Καμμένος. Και αυτό γιατί επίκειται η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου και η αντικατάστασή του από τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα μείνει ανεξάρτητος λόγω διαγραφής από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η Κ.Ο. θα αριθμεί μεν πέντε μέλη, μαζί με τον μεταγραφέντα Αριστείδη Φωκά (πρώην Ε.Κ.), αλλά βάσει Κανονισμού πρέπει να είναι και οι πέντε εκλεγμένοι με το κόμμα αυτό, διαφορετικά η Κ.Ο. διαλύεται. Εδειξε να ελπίζει μόνο σε μια πιθανή μεταγραφή του Νίκου Νικολόπουλου.

Κοιτώντας τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. έκανε λόγο για «απόλυτη αχαριστία. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ, δεν το περίμενα». Χαρακτήρισε εκ νέου «ολετήρα» τον Ν. Κοτζιά, αναφέρθηκε στη συνάντηση Σόρος - Ζάεφ και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί. Εκανε, τέλος, άνοιγμα στον Αντώνη Σαμαρά, συμφωνώντας με τη ρητορική του και το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Νίκος Κοτζιάς:

«Είναι καλό να μείνετε στην αντιπολίτευση»

Χαρακτηρίζοντας και από την πλευρά του «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών ο βασικός διαπραγματευτής της, Νίκος Κοτζιάς, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση, απευθύνοντας μάλιστα το ερώτημα σε Ν.Δ. και ΔΗΣΥ εάν θέλουν «ειρήνη και φιλία στην περιοχή ή την Ελλάδα φοβισμένη και υποβαθμισμένη».

Αφού έκανε αναδρομή στα μη πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως στην πραγματικότητα τα κόμματα που τις συγκροτούσαν «βολεύονται» με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αφενός λύνει το χρόνιο πρόβλημα, αφετέρου δίνει αφορμή για κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κοτζιάς διάβασε «ανάποδα» τους κρίσιμους άξονες της συνθήκης προκειμένου να αντικρούσει τις κραυγές περί «προδοσίας, ήττας και υποχώρησης», απάντησε στις αιτιάσεις της Ν.Δ. μιλώντας για λανθασμένες ερμηνείες –τόνισε μάλιστα τις διαφορές μεταξύ συνταγματικού και διεθνούς δικαίου– και κατέληξε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Εμείς είμαστε οπαδοί της ενεργητικής πολιτικής, εσείς της αδράνειας, εμείς λύνουμε τα προβλήματα, εσείς θέλετε να παραμένουν, είστε ανίκανοι να αναγνωρίσετε τα οφέλη και ανίκανοι να ενεργοποιήσετε αυτή τη συμφωνία, οπότε και είναι καλό να μείνετε στην αντιπολίτευση...».

Σταύρος Θεοδωράκης:

«Μεγάλο κέρδος η σύνθετη ονομασία»

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος “Μακεδονία” από τους γείτονές μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην πρώτη του ομιλία ως ανεξάρτητος βουλευτής, μετά τη διάλυση της Κ.Ο. του κόμματός του.

Εξηγώντας γιατί υπερψηφίζει, σημείωσε ότι το μεγάλο κέρδος της συμφωνίας είναι η σύνθετη ονομασία. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγή του ονόματος στους γείτονές μας αν η δυτική διπλωματία δεν πίεζε για να λυθεί το πρόβλημα».

Επέκρινε τη Ν.Δ. ότι στην πραγματικότητα επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα στην παρούσα Βουλή και να μη μεταφερθεί στην επόμενη, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., τόνισε ότι η στάση του είναι «προσβλητική για τους εκσυγχρονιστές, για τους μεταρρυθμιστές, για τους κεντρώους».

Αντώνης Σαμαράς:

«Γίνατε πιο Σκοπιανοί από τους Σκοπιανούς»

Πιστός στην πάγια θέση του κατά της σύνθετης ονομασίας για τη γείτονα χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του στη Βουλή το μόνιμο σύνθημα των εθνικοπατριωτικών συλλαλητηρίων «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Με ηχηρές απουσίες από τα «γαλάζια» έδρανα των Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Νίκου Δένδια, ο πρώην πρωθυπουργός ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε ιστορικές αναφορές, υποστηρίζοντας ότι η έννοια της γεωγραφικής Μακεδονίας είναι «σλαβική επινόηση» και ότι κάποιοι σήμερα επιχειρούν να ξαναγράψουν την Iστορία.

Με την «επαίσχυντη» Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και αναγνωρίζει πλήρως γλώσσα και εθνότητα, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ως τον ορισμό του «πλήρους ενδοτισμού. Γίνατε πιο Σκοπιανοί από τους Σκοπιανούς».

Κοιτώντας τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες για ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική: «Με λέτε μακεδονομάχο εμένα και όσους αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα. Το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν αυτή τη μομφή όσοι μέχρι πριν λίγα χρόνια διαδήλωναν και χόρευαν μαζί με τον Γκρούεφσκι».

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το καλειδοσκόπιο της συνεδρίασης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας