Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σε μία προφανή προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση και να προχωρήσει η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το κείμενο είχε ζητήσει νωρίτερα μετ' επιτάσεως η Νέα Δημοκρατία, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιχειρούν να παρεμποδίσουν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη σφοδρή αντίδρασή τους. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην αρχή της διαδικασίας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης, πηγές από την Πειραιώς ανέφεραν ότι τελικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε την απόφαση να μην κατατεθεί πρόταση μομφής, υπολογίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόλις πριν από μερικές ημέρες απέδειξε πως έχει την πλειοψηφία στη Βουλή: συνεπώς μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε καταδικασμένη.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα διαρκέσει δύο μέρες και η Συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης. Για να εγκριθεί από την Ολομέλεια δεν απαιτούνται 151 ψήφοι, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η συμφωνία να περάσει με τουλάχιστον 151 ψήφους.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχουν δηλώσει πως θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, στον κατάλογο έχουν εγγραφεί 205 βουλευτές. Συνεπώς, η διαδικασία ενδεχομένως να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής, όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να φτάσουμε και στο μεσημέρι της ίδιας ημέρας για τη ψηφοφορία.
Κατάθεση Συντάγματος και τροποποιήσεων
«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η Ν.Δ. να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του Συντάγματος», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, καταθέτοντας το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, στο κείμενο αυτό «φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο. Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, είχε ζητήσει να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.
«Για να κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Καμμένο και Χρυσή Αυγή
Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε με το «καλημέρα» της διαδικασίας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος επικαλούμενος το άρθρο 100 και βασιζόμενος σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη.
«Αυτή η συζήτηση είναι παράνομη» τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας και από τη Χρυσή Αυγή.
Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.
«Άλλα είπε ο κ. Κουμουτσάκος και άλλα είπε ο κ. Γεωργιάδης»
Να πάρει θέση η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στις «διαφορετικές θέσεις» που εξέφρασαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Άδωνις Γεωργιάδη, ο οποίος «πέρασε τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και πάει στον αναθεωρητισμό της» κάλεσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.
Η κ. Αναγωστοπούλου υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «άλλα είπε ο κ. Κουμουτσάκος και άλλα είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πάει στον αναθεωρητισμό της Συνθήκης του Βουκουρεστίου» και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει πρώτα θέση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας και «μετά ας κατηγορήσει όσο θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή λύνεται το Μακεδονικό ζήτημα, διότι στη γείτονα χώρα υπάρχει μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία νίκησε τον εθνικισμό και στη χώρα μας υπάρχει μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία είχε πάντα αδιαπραγμάτευτο μέτωπο εναντίον του εθνικισμού και σε αυτό συσπειρώθηκαν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Απευθυνόμενη, δε, προς την ΝΔ, είπε: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να χτυπήσετε ουσιαστικά τον εθνικισμό. Εμείς μπορούμε και το κάνουμε».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Συμφωνία είναι η πρώτη προληπτική σταθεροποιητική ειρηνική κίνηση που γίνεται σε αυτήν την περιοχή. «Αν το αποδέχθηκε η Μέρκελ είναι γιατί πολλές φορές τέτοιου δυνάμεις βλέπουν τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που ίδια τους η πολιτική τα δημιουργεί» κατέληξε.
«Όχι» στη συμφωνία σε όλους τους τόνους λέει η Ν.Δ.
«Ήρθε η ώρα της εθνικής ευθύνης. Για το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι. Εμείς λέμε ένα βροντερό όχι σε αυτή την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε σκοπίμως στο σκοτάδι τα κόμματα χωρίς να αναζητήσει καμία συναίνεση και έκανε λόγο για ιστορική μομφή γιατί χρησιμοποίησε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσει πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για συνθήκες συναίνεσης και αναφέρθηκε στην προτροπή που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν διατράνωσε ότι «δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς». Επίσης απευθύνθηκε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και υποστήριξε ότι «Θα έχετε την ιστορική μομφή ότι χρησιμοποιήσατε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε».
Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της πολιτικής και των χειρισμών τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννης για τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου, τονίζοντας ότι ενημέρωναν συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας γιατί πίστευαν στην ενότητα..
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, ετεροβαρής για την Ελλάδα και εκτός της παραδοσιακής εθνικής γραμμής, καθώς εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Από αυτή την εθνική γραμμή δεν υποχώρησαν, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ούτε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως συμπλήρωσε, το κόμμα του θα δώσει μάχη για να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, ενώ καταλόγισε στη κυβέρνηση αναίσχυντη δημαγωγία και την κάλεσε να μην κρύβεται πίσω από τεχνάσματα, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
«Ναι» από Παπαχριστόπουλο
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
«Γελάνε στην Ευρώπη. Είναι άραγε απειλή για την Ελλάδα η FYROM; Γελάνε όσοι το ακούνε. Το διαμελισμό της τον θέλουνε για τη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Τουρκία. Και να μην υπήρχε η FYROM θα έπρεπε να την εφεύρουμε, μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας, τολμάει», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
«Δεν διέλυσα εγώ το Ποτάμι», λέει ο Αμυράς
«Το Ποτάμι δεν το διέλυσα εγώ. Ήμουν ο έβδομος από τους οκτώ βουλευτές που αποχώρησαν», είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Αμυράς.
«Δεν ήμουν ο πρώτος εγώ που έφυγα από το Ποτάμι. Εγώ πίστευα ότι θα έμενα τελευταίος στη Σεβαστουπόλεως. Κάθε φορά που πήγαινα, όμως, στο Ποτάμι, έβρισκα διαφορετικές κλειδαριές. Τη μια Ποτάμι γινόταν ΠΑΣΟΚ, την άλλη έφευγε από το ΠΑΣΟΚ. Τη μια ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, λόγω των Πρεσπών, και την άλλη τασσόταν αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης για την ίδια Συμφωνία. Πότε να υποστηρίζει το Ποτάμι ότι ο Τσίπρας ήταν ανίκανος και πότε να τον στηρίζει μέχρι τέλους ακόμα και αν χρειαζόταν να αντικαθιστά βουλευτές ή υπουργούς των ΑΝ.ΕΛΛ.», είπε ο κ. Αμυράς.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ποταμιού «Ο Αμυράς στο δρόμο του Δανέλλη», ο βουλευτής είπε ότι αποχώρησε από το Ποτάμι επειδή ακριβώς δεν ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο του Δανέλλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας