Στη Βουλή μεταφέρεται και επισήμως η μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τον χρόνο των εκλογών και τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση περίπου στις 15.00 χθες ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία της «επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνησή μου».
Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει δύο ημέρες αργότερα, όπως προβλέπεται από το σχετικό άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, και να ολοκληρωθεί το αργότερο σε τρεις ημέρες.
Ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να συντομεύσει τις διαδικασίες και για τον λόγο αυτό η εισήγηση του Ν. Βούτση στην έκτακτη διάσκεψη των προέδρων σήμερα στις 10 το πρωί θα είναι να ξεκινήσει αργά το μεσημέρι της Τρίτης και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία.
Οπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Σώματος, έχει ήδη προηγηθεί συνολική συζήτηση προ τριών εβδομάδων με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, ενώ θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα αναλυτική συζήτηση στη Βουλή και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η εμπιστοσύνη της Βουλής ανανεώνεται με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων και όχι του συνόλου των 300 βουλευτών, αρκεί να μην είναι λιγότεροι από 120.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν συμμετάσχουν και οι 300 στην ψηφοφορία, τότε η κυβέρνηση χρειάζεται οπωσδήποτε 151 «ναι», διαφορετικά ακόμη και με 150 ψήφους δεν μπορεί να συνεχίσει.
Αν με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνταχθούν τέσσερις από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά, Κόκκαλης) και η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, τότε η κυβέρνηση διαθέτει ήδη τις 150 έδρες και για να «κλειδώσει» την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται –τουλάχιστον μία ή και τις δύο ψήφους από– τον Σπύρο Δανέλλη (Ποτάμι) και τον Γιάννη Σαρίδη (Ενωση Κεντρώων). Ο τελευταίος χθες δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και ότι διαφωνεί με τις Πρέσπες.
Σε περίπτωση απουσιών ο αριθμητικός «πήχης» κατεβαίνει, αλλά, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, με λιγότερους από 151 δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και «εν ευθέτω χρόνω» θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Η πρόταση εμπιστοσύνης διαφέρει από την πρόταση δυσπιστίας στο ότι η τελευταία πρέπει να συγκεντρώσει υποχρεωτικά 151 ψήφους κατά της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως παρόντων.
Σημειώνεται ότι, παρά τις πολιτικές εξελίξεις, οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν κανονικά σήμερα με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια.
Ωστόσο η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά τα αντισταθμιστικά του έργου αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης θα αναβληθεί λόγω αλλαγής της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Αμυνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας