Για πρώτη φορά Αμερικανός πρέσβης μιλά για όλους και για όλα σε μια συζήτηση με δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία.
Και αν και νεοαφιχθείς στη χώρα μας -μόλις δυόμισι μήνες πριν ήρθε- ο Τζέφρι Πάιατ ήταν όχι μόνο ενήμερος για τα πάντα, αλλά και δεν δίστασε να απαντήσει σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν για την οικονομία, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, το Κυπριακό και το προσφυγικό.
Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τη μιας ώρας συζήτηση μαζί του είναι ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό τους σύμμαχο, χώρα-κλειδί για την περιοχή των «ομόκεντρων κύκλων» της Βόρειας Αφρικής, της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ρωσίας και ότι σίγουρα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, εφόσον ξεπεραστεί κυρίως το εμπόδιο της «αβεβαιότητας», πολιτικής και οικονομικής.
Αποκάλυψε άλλωστε ο πρέσβης των ΗΠΑ ότι βασικό θέμα συζητήσεων με την κυβέρνηση στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα ήταν οι επενδύσεις.
Και το «καλό νέο», όπως το χαρακτήρισε, είναι ότι με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμεί τις επενδύσεις.
Ισως γι’ αυτό και δική του προτεραιότητα στα επόμενα τρία χρόνια της παραμονής του εδώ είναι η οικονομία, εξ ου και βρίσκεται σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, τις ανησυχίες του οποίου περί γραφειοκρατίας και άλλων τινών μετέφερε στον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου στην πρόσφατη συνάντησή τους.
Η αντίδραση του υπουργού διά στόματος πρέσβη ήταν ότι «θα πρέπει να τους δω και να τους ακούσω».
Οι επιχειρηματίες ξέρουν
Σε ό,τι αφορά τους επενδυτικούς τομείς, «θα πρέπει να ρωτήσετε τους επιχειρηματίες» απάντησε κατ’ αρχάς, αλλά στη συνέχεια μίλησε για τον τουρισμό και βεβαίως την ενέργεια - δήλωσε μάλιστα την ευαρέσκεια των ΗΠΑ για τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας.
Αποδέχεται πάντως ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά προσθέτει ότι έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας και επώδυνης προσαρμογής το ζήτημα είναι η διατήρηση των θετικών ρυθμών.
Δεν βλέπει πάντως τέταρτο μνημόνιο, παρά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, και ζητεί να μη δαιμονοποιείται το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι να πετύχει το τρέχον πρόγραμμα.
Και πάντως δεν συνδέει κατ’ ανάγκη τις επενδύσεις με την απομείωση του χρέους.
Οσο για το αν «βλέπει» πρόωρες εκλογές: «Η μόνη γυάλινη σφαίρα που διαθέτω είναι αυτή εδώ», λέει πιάνοντας στα χέρια του μια γυάλινη χριστουγεννιάτικη μπάλα.
Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα για τον Τζ. Πάιατ είναι η συμμαχική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας.
Η Αμερική αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή, γι’ αυτό οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικό ενδιαφέρον».
Σ΄αυτό το πλαίσιο ρωτήθηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό.
Για τον Τούρκο πρόεδρο και την κατάσταση στη γείτονα δήλωσε «προσεκτικός» και παρέπεμψε στον συνάδελφό του στην Τουρκία, Τζον Μπας.
Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, από τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν υπάρχει μια χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο από τις άλλες για τη γείτονα αυτή είναι η δική μας.
Αλλωστε και το ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πως «η Ελλάδα επιθυμεί σταθερές σχέσεις με την Τουρκία».
Σε λεπτομέρειες όμως επί των συζητήσεών του για το θέμα με Ελληνες αξιωματούχους δεν μπήκε γιατί «αν το έκανα, δεν θα ήμουν καλός διπλωμάτης», είπε.
Ξεκάθαρος για Κύπρο
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Πάιατ ήταν ξεκάθαρος.
Για τις ΗΠΑ είναι η ευκαιρία για την επίλυσή του, ιδιαίτερα σήμερα που πρόεδρος της Κύπρου είναι ο Ν. Αναστασιάδης και επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων ο Μ. Ακιντζί.
Στο προσφυγικό συνέχισε τη γραμμή που χάραξε ο πρόεδρος Ομπάμα.
«Δεν έχει λυθεί και δεν θα εκλείψει», είπε, εξαίροντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας και συνιστώντας παράλληλα «πόρτες ανοιχτές και προστασία των συνόρων».
Ρωτήθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
«Παραδοσιακά η εξωτερική μας πολιτική δεν αλλάζει», απάντησε. «Είναι απίθανο οι βασικές αρχές να αλλάξουν δραματικά».
Αλλά, «είμαστε δημοκρατίες, οι πολιτικές αλλάζουν, όπως ξέρετε καλά στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Και κάπου εδώ πέταξε και το καρφί του για τη Ρωσία: «Δεν είναι μια δημοκρατία».
Τελικά για τον κ. Πάιατ το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τους νέους, στους οποίους βλέπει πολλές δυνατότητες, ενώ ελπίζει να συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Προς τούτο μια από τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας