Με συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης η ελληνική Βουλή επικυρώνει σήμερα, μετά το μεσημέρι, τη Συμφωνία των Πρεσπών που διευθετεί οριστικά την 27ετή εκκρεμότητα του μακεδονικού ζητήματος, εδραιώνοντας συνθήκες συνεργασίας και σταθερότητας στη βαλκανική και ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή.
Στη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, καλώντας τους να εγκρίνουν τη συνθήκη προς όφελος της επόμενης ημέρας.
«Σήμερα είναι μία μέρα που θα μείνει στην Ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή. Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς, η Ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε, που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την πλειοψηφία των βουλευτών να αποκαταστήσουν με τη θετική τους ψήφο την Ιστορία, κόντρα σε απειλές, εκφοβισμούς και διαγραφές. Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη θάρρους και τόλμης, επικαλούμενος τη θέση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπέρ της σύνθετης ονομασίας και κυρίως τη συλλογιστική του περί «απαράδεκτης υποκρισίας εν ονόματι της εθνικής αδιαλλαξίας».
Καταφέρθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως διαπράττουν «στρατηγικό λάθος» και ότι ταυτίζονται με τις θέσεις της Ν.Δ. «ειδικά σε μια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς με αφορμή το Μακεδονικό». Δεν παρέλειψε τέλος, να σχολιάσει τη στάση των στελεχών του ΚΚΕ, στους οποίους και ευχήθηκε «να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τις Ερινύες τους...».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία και προειδοποίησε πως αν γίνει πρωθυπουργός θα διατηρεί το δικαίωμα να βάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «ποτέ ο εθνικισμός δεν έχει δίκιο», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως οι βουλευτές «θα σταθούν όρθιοι, δεν θα τρομοκρατηθούν, δεν θα τους εκφοβίσει κανείς» και θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός, κάνοντας την ιστορική αναδρομή από το ’92 και μετά, επανέλαβε πως η κυβέρνησή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιεί την εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007, υπογράμμισε δε τις προειδοποιήσεις των πολιτικών και των διπλωματών που διέβλεπαν τον κίνδυνο για την Ελλάδα μιας αέναης περιπέτειας στα βόρεια σύνορά της. «Πρώτος απ’ όλους ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά οι πατριδοκάπηλοι του κόμματός του, αυτοί που έχτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στο ψέμα και τον εθνικισμό, του έβαλαν απροσπέλαστα εμπόδια», είπε.
«Στερεύουν τα αποθέματα μίσους και διχασμού που έσπειραν στους δύο λαούς πολιτικά πρόσωπα και ηγεσίες που δεν σεβάστηκαν ούτε την Ιστορία, ούτε το μέλλον των δύο χωρών» τόνισε και επικαλέστηκε ξανά την ακραία ρητορική, την τακτική του εκφοβισμού και τη στοχοποίηση προσώπων που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στον δημόσιο λόγο.
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε «ακόμη μια αλήθεια», πως το πρόβλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος. Απευθυνόμενος ειδικότερα στον πρόεδρο της Ν.Δ., δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας, τώρα που θα τελειώσουμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αντιπολιτεύεστε εμένα, θα αντιπολιτεύεστε στη δεξιά πολυκατοικία που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, για το ποιος θα χωρέσει στο μεγαλύτερο διαμέρισμα... Σας εύχομαι καλή τύχη!».
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία «εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με μια εξωτερική πολιτική «ανιστόρητη, επιπόλαιη και επικίνδυνη» οδηγεί τη χώρα σε μια εθνική περιπέτεια διαρκείας, χρησιμοποιώντας το Μακεδονικό ως εργαλείο μικροκομματικών επιδιώξεων.
Βασικό του επιχείρημα ότι με τη συμφωνία παραχωρείται στη γείτονα η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. «Είναι κάτι που κανείς Ελληνας πολιτικός δεν διανοήθηκε ποτέ. Γιατί στα δύο αυτά πόδια στηρίζεται ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού», είπε.
Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ανοιχτά ότι «αν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη ημέρα. Κάθε τροποποίησή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάθε παραβίασή της θα συνεπάγεται διεθνή απομόνωση» για τη χώρα. Ο ίδιος πάντως δεν καταδίκασε τους τραμπουκισμούς και τις απειλές που δέχονται βουλευτές. «Δεν θα μιλήσω για προδοσία ούτε ότι εκτελείτε συμβόλαιο. Η κοινωνία έχει αντίληψη», είπε.
Πήρε αποστάσεις και από τη ρητορική Σαμαρά, λέγοντας ότι η Ελλάδα «ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας