Στην 58η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974), η πολιτική ηγεσία της χώρας αναφέρθηκε στα γεγονότα της 21ης Απριλίου 1967 τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας και την καταδίκη του αυταρχισμού. Τα μηνύματα των κομμάτων επικεντρώθηκαν στην ιστορική μνήμη, στην αντίσταση και στις προκλήσεις του παρόντος.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε ότι «πενήντα οκτώ χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα, η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ώριμη δύναμη». Τόνισε δε ότι η Ελλάδα τιμά τους αγωνιστές της αντίστασης και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα «εδραιώνοντας τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό».
Για την επέτειο της επιβολής της χουντικής δικτατορίας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε την αδιάλειπτη δέσμευσή του για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το πραξικόπημα «γύρισε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω», αναφέροντας συγκεκριμένα την καταστροφική πορεία που οδήγησε στην κυπριακή τραγωδία
Ανάγκη άμυνας
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η δικτατορία δεν ήταν «απομονωμένο γεγονός», αλλά συνέπεια «δεκαετιών μισαλλοδοξίας, διώξεων και αυταρχισμού». Το μήνυμα υπογράμμισε την ανάγκη «άμυνας της δημοκρατίας έναντι σημερινών απειλών», αναφερόμενο σε φαινόμενα όπως η καταπάτηση του κράτους δικαίου και οι κοινωνικές ανισότητες. Την απάντηση θα δώσει ξανά η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος», καταλήγει με νόημα στην ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισήμανε ότι η δικτατορία των συνταγματαρχών «υπηρέτησε τους μηχανισμούς του αστικού κράτους» και «τα συμφέροντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το καθεστώς ενίσχυσε την αντικομμουνιστική καταστολή, προχώρησε σε φυλακίσεις, εξορίες και δολοφονίες.
Η Νέα Αριστερά καταδίκασε την προσπάθεια «ιστορικής αναθεώρησης» που παρουσιάζει τη δικτατορία ως περίοδο «αναγκαίας σταθερότητας».«Δεν ήταν “μια άλλη εποχή”, αλλά σύστημα βασισμένο στη βία και τον εκφοβισμό», δήλωσε, επικρίνοντας τη ρητορική που εξιδανικεύει το παρελθόν. Το κόμμα της Νέας Αριστεράς κάλεσε σε συλλογική υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών έναντι σύγχρονων αυταρχικών τάσεων.
Τέλος, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αφού ανέφερε πως «τιμάμε την ιερή μνήμη των αγωνιστών και αγωνιστριών της αντιδικτατορικής αντίστασης που έπεσαν στον δίκαιο αγώνα, όσους και όσες χάσαμε πρόωρα από τα ανεπούλωτα τραύματα και τις κακουχίες της φυλακής και της εξορίας αλλά και πρόσφατα, σε άνιση μάχη κι αγώνα, με ανήκεστα νοσήματα», διαμήνυσε πως «58 χρόνια μετά το πραξικόπημα το ελληνικό κράτος οφείλει να δώσει επιτέλους στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του για να ριχτεί άπλετο φως στο έγκλημα εναντίον της Κύπρου, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής στις 11 Ιουλίου 2017».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας