Χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας, όπου ξεδίπλωσε τις φιλοδοξίες της κυβέρνησής του για τον ενεργειακό τομέα.
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα είναι οι μεγάλες επενδύσεις για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεν απέφυγε τον πειρασμό να υιοθετήσει τον διαχρονικά «μεγάλο στόχο» όλων των κυβερνήσεων που είναι να εξελιχθεί η Ελλάδα «σε ενεργειακό κόμβο και πόλο σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής» μέσω διακρατικών συνεργασιών και διεθνών διασυνδέσεων που θα περνούν από το ελληνικό έδαφος.
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε παράλληλα «σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και μήνες» σχετικά με τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, στρώνοντας το χαλί ενόψει και της σημερινής επίσημης υπογραφής των Συμβάσεων Μίσθωσης τριών χερσαίων περιοχών σε βορειοδυτική Πελοπόννησο, Αρτα - Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, όπου παραχωρούνται στα ΕΛΠΕ οι δύο πρώτες και στην Energean Oil η τρίτη.
Χαμηλοί τόνοι
Ο ίδιος πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων και άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης που μιλούσε για έσοδα δισεκατομμυρίων από τα πετρέλαια. «Μια σοβαρή κυβέρνηση θα ήθελε να ανακοινώνει πράγματα που έχουν συμβεί. Οχι σαν κάτι προκάτοχους του κ. Σταθάκη που είχαν μιλήσει για εκατομμύρια βαρέλια. Εμείς δεν ανακοινώνουμε πράγματα πριν αυτά συμβούν και ολοκληρωθούν», είπε.
Στον ενεργειακό και γεωπολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης περίοπτη θέση έχουν οι τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και οι διμερείς σχέσεις με την Ιταλία, την Τουρκία και τις βαλκανικές χώρες.
Οι σχέσεις αυτές περνούν μέσα από μεγάλα επενδυτικά projects, όπως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP και του διασυνδετήριου IGB, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector, αλλά και από επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, όπως η επέκταση των αποθηκευτικών χώρων υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, η πλωτή αποθήκη στην Αλεξανδρούπολη και η διασύνδεση των νησιών (Κρήτη, Κυκλάδες κ.ά.) με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στα πιο «καθημερινά» θέματα -και ειδικά εκείνα που αφορούν στην τσέπη των πολιτών- ο πρωθυπουργός καλλιέργησε προσδοκίες για ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και ενίσχυση των κοινωνικών τιμολογίων.
Παραδέχτηκε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος «έκαιγαν» φέτος τον χειμώνα λόγω του… κρύου και της αυξημένης κατανάλωσης (+9%) που είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με υψηλότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις τα νοικοκυριά, και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα υλοποιήσει συγκεκριμένο σχεδιασμό με στόχο τη συνολική ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος με ορίζοντα το 2020.
Αναδιάρθρωση στις χρεώσεις
Οπως είπε, σε πρώτη φάση αυτό θα επιτευχθεί με αναδιάρθρωση στις κλίμακες χρέωσης βάσει των οποίων επιβαρύνονται οι καταναλωτές ανάλογα με τις κιλοβατώρες που «καίνε», ενώ σε δεύτερο χρόνο θα επιχειρηθεί να μειωθούν οι επιβαρύνσεις από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
«Αυτό θα γίνει με τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις ΥΚΩ και να περιοριστούν οι χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που χρηματοδοτεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ και στις αντιδράσεις που εκπορεύονται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης για τις πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων, ο πρωθυπουργός άφησε σοβαρές αιχμές εναντίον του Μανώλη Παναγιωτάκη. Ερωτώμενος για τις διαφοροποιήσεις του σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και στην πρότασή του για «επαναδιαπραγμάτευσή της», ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του λέγοντας ότι «ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειριστεί.
»Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που διαπραγματεύεται με θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική. Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα»…
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης προανήγγειλε μεταξύ άλλων σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς. Ανέφερε ότι πριν από τα τέλη του έτους θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή νόμος για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ το υπουργείο θα προωθήσει νόμο για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο στόχου (Target Model) της αγοράς ηλεκτρισμού.
Παράλληλα εξήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών τον Ιούνιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας