Πολύ σκληρή για να πεθάνει αποδεικνύεται η ύφεση στην ελληνική οικονομία. Τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ΑΕΠ του 2016 αποκάλυψαν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα, μακριά από τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τους προηγούμενους μήνες.
Η βουτιά της οικονομίας το 4ο τρίμηνο αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς η υποχώρηση του ΑΕΠ έφτασε τελικά το -1,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει πτώση κατά 0,4%, και στο -1,1% σε ετήσια βάση.
Η καθίζηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προστεθεί ολόκληρο το 2016 ως ακόμη ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα των ετών ύφεσης στην Ελλάδα (εξαίρεση παραμένει το 2014), καθώς το ΑΕΠ της περσινής χρονιάς υποχώρησε έστω και οριακά κατά 0,05%, όταν η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγιζε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η χρονιά είχε κλείσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά 0,3%.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγκενη της αβεβαιότητας και των υπερβολικών φορολογικών επιβαρύνσεων που πλήττουν ευθέως την κατανάλωση και επιδεινώνουν τις συνθήκες για επενδύσεις.
Είναι ενδεικτικό πως η επίδοση του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2016 ήταν μόλις 45,8 δισ. ευρώ, επίπεδο που είναι άμεσα συγκρίσιμο με το τρίτο τρίμηνο του 2015 (45,3 δισ. ευρώ) όταν η οικονομία είχε υποστεί βαρύ πλήγμα από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πορεία του ΑΕΠ παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη υποχωρώντας οριακά το 4ο τρίμηνο στα 39,668 δισ. ευρώ από 39,694 δισ. ευρώ. Ωστόσο η βουτιά στις επενδύσεις είχε στοιχεία κατάρρευσης.
Ο σχηματισμός κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε κατά 30,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε 3,979 δισ. ευρώ από 5,740 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Χαμηλότερα κινήθηκαν το 4ο τρίμηνο και τα φορολογικά έσοδα από φόρους στην παραγωγή, τα οποία υποχώρησαν στα 7,180 από 7,453 δισ. ευρώ, παρότι οι φόροι επί των προϊόντων ήταν αυξημένοι στα 6,075 από 5,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Φιλόδοξες προβλέψεις
Μολονότι σε επίπεδο επιδόσεων η οικονομική ζημιά φαίνεται μικρή, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 139 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές (από τα 175,396 δισ. ευρώ στα 175,535 δισ. ευρώ), εντούτοις το σήμα που εκπέμπει η οικονομία είναι αποθαρρυντικό και εκφράζονται εύλογες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν συνέχιση των υφεσιακών πιέσεων τους πρώτους μήνες του 2017.
Το 3ο μνημόνιο στηρίζεται σε φιλόδοξες προβλέψεις για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 (+2,7%) και αν η πραγματικότητα διαψεύσει τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και το κυνήγι των πλεονασμάτων (στόχος για 1,75% φέτος).
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στη συνέχεια είναι αν οι αποθαρρυντικές εξελίξεις στην οικονομία δίνουν περισσότερα πατήματα στο ΔΝΤ να απαιτήσει ακόμη σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα ή γεμίζουν με επιχειρήματα τη φαρέτρα της κυβέρνησης να διεκδικήσει ένα πιο ευνοϊκό μείγμα για την ανάκαμψη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας