«Αυτή η έκθεση αναμφισβήτητα θα αναταράξει συναισθήματα, θα προκαλέσει φόβους και θα φέρει απαιτήσεις για δράση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) σε συνέδριο της πετρελαιοβιομηχανίας, περιγράφοντας επιστημονική έκθεση με θέμα την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα. «Η ουσία της έκθεσης είναι ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να σώσουμε τους λαούς του κόσμου από τις καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης, αλλά ο χρόνος τελειώνει».
Ο ομιλητής δεν ήταν ο Μάικ Σόμερς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο API, τον περασμένο Μάιο. Ούτε ο Τζακ Τζέραρντ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του API για περίπου μια δεκαετία, ξεκινώντας από το 2008. Ο πρόεδρος του API, που είπε τα παραπάνω λόγια, ήταν ο Φρανκ Ικάρντ και το ημερολόγιο βρισκόταν στο μακρινό 1965, πολύ παραπάνω από μισό αιώνα πριν.
Οι πρώτες «φωνές»
Ηταν το ίδιο έτος που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος ηγήθηκε της πορείας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι για τη μη εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους έγχρωμους, που ο Μοχάμεντ Αλι έριξε τον Σόνι Λίστον στον πρώτο γύρο, που ο Μάλκομ Χ πυροβολήθηκε θανάσιμα στη Νέα Υόρκη και που τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα επίγειων μαχών έφτασαν στο Βιετνάμ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε πρώτος στη Σελήνη -και ακόμη μια δεκαετία αργότερα η φράση «υπερθέρμανση του πλανήτη» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια μελέτη αξιολόγησης.
Και το 1965, σύμφωνα με επιστολή του ιστορικού του Στάνφορντ, Μπέντζαμιν Φράντζα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature υπό τον τίτλο «Πρώιμη γνώση της βιομηχανίας πετρελαίου για το διοξείδιο του άνθρακα και την υπερθέρμανση του πλανήτη», ήταν η χρονιά που η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή του προέδρου Τζόνσον δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Αποκατάσταση της ποιότητας του περιβάλλοντός μας», τα αποτελέσματα της οποίας περιέγραψε ο Φρανκ Ικάρντ στο ετήσιο συνέδριο του API του ίδιου έτους.
«Μία από τις σημαντικότερες προβλέψεις της έκθεσης είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα προστίθεται στην ατμόσφαιρα της Γης με την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με τέτοιο ρυθμό, ώστε μέχρι το έτος 2000 το ισοζύγιο θερμότητας θα τροποποιηθεί, έτσι ώστε να προκαλέσει έντονες αλλαγές στο κλίμα, πέρα από τις τοπικές ή ακόμα και τις εθνικές προσπάθειες», πρόσθεσε προφητικά ο Ικάρντ, σύμφωνα με τα αποσπάσματα από την ομιλία του που δημοσιεύτηκαν στο Nature.
«Φαινόμενο θερμοκηπίου»
Ωστόσο, κι άλλοι ερευνητές είχαν βγάλει παρόμοια συμπεράσματα. Ο πυρηνικός φυσικός Εντουαρντ Τέλερ έγινε γνωστός το 1951 ως ο «πατέρας της βόμβας υδρογόνου» για τον σχεδιασμό μιας θερμοπυρηνικής βόμβας που ήταν ακόμα πιο ισχυρή από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο Τέλερ προειδοποίησε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 1959 για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε μια ομιλία του με τίτλο «Ενεργειακοί σχεδιασμοί του μέλλοντος», που δημοσιεύτηκε στις αρχές εκείνης της χρονιάς.
«Το διοξείδιο του άνθρακα έχει μια παράξενη ιδιότητα», ανέφερε ο Τέλερ. «Μεταδίδει ορατό φως, αλλά απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη γη. Η παρουσία του στην ατμόσφαιρα προκαλεί ένα φαινόμενο θερμοκηπίου».
Και το 1960, ο Τσαρλς Κίλινγκ δημοσίευσε για πρώτη φορά μετρήσεις της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από ένα παρατηρητήριο στη Χαβάη που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και έδειχναν επίπεδα συγκέντρωσης περίπου 315 μέρη στο εκατομμύριο (ppm) Αυτά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν άνοδο φτάνοντας έως και τα 410,13 ppm την ημέρα που δημοσιεύθηκε η επιστολή στο Nature -τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που οι επιστήμονες γνώριζαν τότε και τώρα και που σήμερα βρίσκονται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, καθώς δεν είχαν φτάσει ποτέ πάνω από 410 ppm στην ατμόσφαιρα της Γης για εκατομμύρια χρόνια.
Στην ομιλία του το 1965, ο Ικάρντ του API περιγράφει τον ρόλο του πετρελαίου και της βενζίνης ειδικά στην πρόκληση κλιματικών αλλαγών. «Η έκθεση αναφέρει περαιτέρω, και παραθέτω: Η ρύπανση από κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι τόσο σοβαρή και αυξάνεται τόσο γρήγορα που μια εναλλακτική ενέργεια για την κίνηση των αυτοκινήτων, των λεωφορείων και των φορτηγών είναι πιθανό να αποτελέσει εθνική αναγκαιότητα», ανέφερε.
Σφυρίζοντας αδιάφορα
Τρεις δεκαετίες αργότερα, το API ωθούσε μια διαφορετική προσέγγιση στην επιστήμη του κλίματος. «Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα εάν (α) συμβαίνει στην πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή ή (β) αν υπάρχει, αν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά κάποια επιρροή σε αυτό», γράφει το API σε ένα υπόμνημά του το 1998, το οποίο στη συνέχεια διέρρευσε.
Σήμερα, το API εξακολουθεί να κάνει το ανήξερο και συνεχίζει να απαιτεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και τη διευρυνόμενη χρήση των ορυκτών καυσίμων. «Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί έρευνα για λύσεις και αποτελεσματικές πολιτικές που μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε στις ενεργειακές μας ανάγκες, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον», αναφέρει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας