Και ξαφνικά επιστρέψαμε και πάλι στη συζήτηση για την ενέργεια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι στόχοι παραμένουν. Να μειωθούν τα θερμοκηπικά αέρια ώστε να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία άνω των 2 βαθμών Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. Να αξιοποιηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο τριπλός ευρωπαϊκός ενεργειακός στόχος 20%-20%-20% για την Ευρώπη του 2020 υπενθυμίζει τη μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ και περισσότερη αποτελεσματικότητα στη χρήση ενέργειας με στόχο το 20% για το 2020, ενώ για το 2030 ο στόχος αλλάζει στο 40%, 27% και 30% αντίστοιχα.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η γεωθερμία, το βιοαέριο γίνονται σχέδια νόμου και στο μέλλον θα μας απασχολήσουν ως επενδύσεις σε διαφορετικά επίπεδα προσφέροντας δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξη.
Επίσης, οι τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Storage) σε γεωλογικούς σχηματισμούς, η αποθήκευση ενέργειας με πεπιεσμένο αέρα, τεχνολογία εφάμιλλη της υδροηλεκτρικής που έχει επίσης εμφανιστεί, και η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση βιοκαυσίμων, που θα χρησιμοποιηθούν και στις μεταφορές.
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη εξέλιξη για τους καταναλωτές, με τη μείωση, δε, του κόστους της τεχνολογίας, θα είναι εφικτή η αγορά και χρήση του.
Αλλά και οι εξελίξεις στις τεχνολογίες μεταφοράς και διανομής ενέργειας, όπου πλέον το ηλεκτρικό δίκτυο μετασχηματίζεται σε έξυπνο δίκτυο.
Η αντικατάσταση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας από έξυπνους μετρητές και η εγκατάσταση συστημάτων τηλεμέτρησης και έξυπνων μετρητών στους καταναλωτές μέσης τάσης προβλέπεται να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτών.
Το «Εξυπνο Σπίτι» με συσκευές που θα ανταποκρίνονται αυτόματα στις αλλαγές τιμολογιακής ζώνης ή σε καταστάσεις αιχμής ή με απομακρυσμένο έλεγχο από τον καταναλωτή θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση.
Τέλος, τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατακτούν πλέον σημαντική θέση στην ενέργεια, με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη διεκδικώντας σημαντική θέση στο πεδίο της ενέργειας στο μέλλον.
Η λύση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές
Η επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής για τη διεθνή κοινότητα απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια στα θέματα καινοτομίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) με τίτλο «Energy Technology Perspectives - ETP 2015».
Στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται πολύ λιγότερο απ' ό,τι απαιτείται προκειμένου να περιοριστεί η μέση άνοδος της θερμοκρασίας ανά τον πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Και καθώς οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά, η έκθεση θέτει ως αναγκαίο για την επίλυση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής το θέμα της αναγκαιότητας αναβάθμισης των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών.
Η πρόοδος στα ηλιακά πάνελ και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου των επιβατικών αυτοκινήτων αποτελούν δύο από τις πιο σημαντικές καινοτομίες στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος επί περίπου έναν αιώνα προκαλεί τις πιο σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, υποστηρίζει η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χέβεν, εξηγώντας παράλληλα ότι οφείλουμε να μην επαναπαυτούμε.
«Θέτουμε περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους που στηρίζονται σε καλύτερες τεχνολογίες. Σήμερα, οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για την ενεργειακή έρευνα εκτιμώνται στα 17 δισ. δολάρια. Για τον τριπλασιασμό του ποσού αυτού, που προτείνουμε, απαιτείται σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών».
Η συγκεκριμένη έκθεση, μέσα από μια ολιστική ανάλυση των μακροπρόθεσμων τάσεων στον ενεργειακό τομέα με επίκεντρο τις τεχνολογίες, αναφέρεται στην έκρηξη της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλο τον κόσμο και τη λειτουργία της πρώτης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας μεγάλης κλίμακας με ενσωματωμένη τεχνολογία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
Τα δύο αυτά παραδείγματα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, συνιστούν σημαντικά παραδείγματα των τεράστιων ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων βιώσιμης ηλεκτροπαραγωγής.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, στα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κομβικό ρόλο παίζουν οι κυβερνήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κρατικές επιδοτήσεις σε σχέση με τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας