Στον «αέρα» παραμένει η συμφωνία COP29 για τη χρηματοδότηση του κλίματος μετά την απόρριψη ενός σχεδίου για τη στήριξη των πιο φτωχών χωρών όσον αφορά σε πιο «πράσινες» λύσεις για το κλίμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κείμενο που κυκλοφόρησε τα ξημερώματα της Πέμπτης, καταγγέλλεται ότι αντί να τεθεί παγκόσμιος στόχος για τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο με το ποσό που θα έπρεπε να γραφτεί, υπήρχε ένα «Χ».
Ο Oscar Soria, διευθυντής του thinktank της Κοινής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Το διαπραγματευτικό "Χ" για τη χρηματοδότηση του κλίματος αποτελεί απόδειξη της ανικανότητας των πλούσιων εθνών και των αναδυόμενων οικονομιών που αποτυγχάνουν να βρουν μια λειτουργική λύση για όλους.
«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ασάφεια: η αδράνεια κινδυνεύει να μετατρέψει το "Χ" σε σύμβολο εξαφάνισης για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Χωρίς σταθερές, φιλόδοξες δεσμεύσεις, αυτή η ασάφεια προδίδει την υπόσχεση της συμφωνίας του Παρισιού και αφήνει τα αναπτυσσόμενα έθνη άοπλα στον αγώνα τους κατά του κλιματικού χάους».
Οι κυβερνήσεις σχεδόν 200 χωρών συναντώνται στο Αζερμπαϊτζάν για να επεξεργαστούν ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη χρηματοδότηση του κλίματος, ώστε να διοχετευθούν κεφάλαια στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να στραφούν σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι υπουργοί και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει μια έντονη διπλωματία καθώς οι δύο εβδομάδες γεμάτες ένταση συνομιλίες εισέρχονται στις τελευταίες ημέρες τους. Η Σύνοδος Κορυφής του COP29 έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, αλλά το πρωί της Πέμπτης οι διάφορες θέσεις των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών έμοιαζαν να απέχουν όσο ποτέ άλλοτε.
Ούτε 1 δισ.;
Τα πολυαναμενόμενα σχέδια κειμένων, που δημοσιεύθηκαν λίγο μετά τις 7 π.μ. τοπική ώρα, κάλυπταν όλες τις κύριες πτυχές μιας πιθανής συμφωνίας. Το κυριότερο από αυτά ήταν ένα κείμενο σχετικά με τον «νέο συλλογικό ποσοτικό στόχο», ο οποίος θα πρέπει να καθορίζει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να αναμένουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για τη χρηματοδότηση του κλίματος, καθώς και το ποσοστό αυτού του ποσού που θα πρέπει να προέρχεται απευθείας από τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος, ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα πρέπει να προέρχεται απευθείας από τους πλούσιους με τη μορφή επιχορηγήσεων, με κάποια δάνεια και ενδεχομένως κάποια χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα να αποτελούν το υπόλοιπο.
Όμως, αντί για σαφείς αριθμούς, το κείμενο του νέου συλλογικού ποσοτικοποιημένου στόχου (NCQG) περιείχε δύο επιλογές που χαρακτηρίστηκαν από ειδικούς ως «ακραίες θέσεις» με ελάχιστο συμβιβασμό.
Πολλές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών επέρριψαν την ευθύνη στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο Joseph Sikulu, διευθυντής του 350.org για τον Ειρηνικό, δήλωσε: «Οι χώρες που έχουν αναπτύξει την οικονομική τους δραστηριότητα είναι οι χώρες που δεν έχουν αναπτυχθεί: «Ελπίζαμε να δούμε σήμερα ένα σχέδιο κειμένου που θα έδειχνε ότι τα πλούσια έθνη θα έβαζαν τα χρήματά τους εκεί που είναι το στόμα τους και θα ανταποκρίνονταν στα αιτήματα του παγκόσμιου Νότου.
«Αυτό που πήραμε είναι ένα κείμενο χωρίς σαφή επιχορηγούμενα βασικά χρήματα. Τίποτα λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις ετησίως δεν θα είναι αρκετό για να δούμε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή σε μια δίκαιη μετάβαση προς ένα ασφαλές, δίκαιο μέλλον. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να σταματήσουν να αμφιταλαντεύονται και να αρχίσουν να προσφέρουν - αυτό δεν είναι φιλανθρωπία, είναι καιρός να πληρώσουν το χρέος τους».
Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό να προσφέρουν ένα πολύ μικρότερο ποσό άμεσης οικονομικής βοήθειας, πιθανότατα περίπου 200 έως 300 δισ. δολάρια, ενώ το υπόλοιπο του 1 δισ. δολαρίων θα αποτελείται από νέες μορφές χρηματοδότησης, όπως οι φόροι στα ορυκτά καύσιμα και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας