Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα εργασιών της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 29), με το Αζερμπαϊτζάν να αποτελεί την οικοδέσποινα χώρα της φετινής COP, αλλά και μια από τις χώρες- αντιπαράδειγμα για την πράσινη μετάβαση.
Το κεντρικό θέμα της σημερινής συζήτησης αποτέλεσε η απουσία της πλειονότητας των ηγετών κρατών που συμβάλλουν περισσότερο στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Οι συνομιλίες στην COP29 μοιάζουν περισσότερο με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με έλλειψη αναγνωρίσιμων ονομάτων αλλά με έντονη στρατηγική, σχολιάζει το Assosiated Press.
Είναι ενδεικτικό ότι οι κορυφαίοι ηγέτες των 13 μεγαλύτερων χωρών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα δεν θα παρευρεθούν. Οι χώρες αυτές ήταν υπεύθυνες για πάνω από το 70% των αερίων του θερμοκηπίου του 2023.
Η φετινή διάσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και της στάσης που θα κρατήσει ο Τραμπ, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, την ώρα που βασικός στόχος της διάσκεψης είναι η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών περιορισμού και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
«Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό απουσιάζουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο. «Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ενέργειές μας σε αυτή τη συνάντηση, όταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που ήταν η χώρα υπεύθυνη για τη Συμφωνία του Παρισιού, δεν είναι καν εδώ; Νιώθει ότι δεν έχει σημασία; Δεν υπάρχει τίποτα για να είμαστε υπερήφανοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη, καθώς οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου και οι ισχυρότερες οικονομίες — η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες — δεν έχουν στείλει ηγετικές προσωπικότητες. Οι ηγέτες της Ινδίας και της Ινδονησίας επίσης δεν παραβρίσκονται, γεγονός που σημαίνει ότι οι τέσσερις πιο πολυπληθείς χώρες, με πάνω από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν θα έχουν εκπροσώπηση.
«Αυτό είναι ενδεικτικό της έλλειψης πολιτικής βούλησης για δράση. Δεν υπάρχει αίσθημα επείγοντος», δήλωσε ο Μπιλ Χάρε, Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Analytics. Εξήγησε ότι αυτό συνιστά «το απόλυτο χάος στο οποίο βρισκόμαστε.»
«Δώρο Θεού» τα ορυκτά καύσιμα!
Ο κόσμος έχει βιώσει τη θερμότερη ημέρα, μήνα και χρόνο στην ιστορία «και ένα δείγμα καταστροφής του κλίματος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους ηγέτες του κόσμου που παρευρέθηκαν στη διάσκεψη.
Αλλά ο Γκουτέρες κράτησε ζωντανή την ελπίδα, λέγοντας, σε μια έμμεση αναφορά στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ότι «η επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι εδώ. Κανένας όμιλος, καμία επιχείρηση, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την σταματήσει.»
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι το 2016, όταν ο Τραμπ εξελέγη για πρώτη φορά, υπήρχαν 180 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας και 700.000 ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν 600 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας και 14 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, με την εναρκτήρια ομιλία του, καταδίκασε την Αρμενία, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τους ακτιβιστές για το κλίμα και τους επικριτές που έθιγαν την «πλούσια» ιστορία της χώρας για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας τους υποκριτές, ρίχνοντας το μπαλάκι στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.
Ανέφερε επίσης, ότι δεν είναι «δίκαιο» να αποκαλούν το Αζερμπαϊτζάν «πετροκρατικό» επειδή παράγει λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι «δώρο του Θεού» όπως ο ήλιος, ο άνεμος και τα ορυκτά, δήλωσε επιδεικτικά ο Αλίγιεφ. «Οι χώρες δεν πρέπει να κατηγορούνται που τα έχουν. Και δεν πρέπει να κατηγορούνται για το ότι φέρνουν αυτούς τους πόρους στην αγορά, γιατί η αγορά τους χρειάζεται.»
Ο Ρεβ. Φλέτσερ Χάρπερ, από την GreenFaith, σε δήλωσή του καταδίκασε το θρησκευτικό παραλληλισμό και αντ' αυτού αποκάλεσε τα ορυκτά καύσιμα «τον δρόμο προς την κόλαση για δισεκατομμύρια ανθρώπους και τον πλανήτη.»
Ως οικοδεσπότης και πρόεδρος των συνομιλιών, της COP29, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι η χώρα του θα πιέσει σθεναρά για μια πράσινη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, «αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».
Ηνωμένο Βασίλειο και μικρότερες χώρες γεμίζουν το κενό
Ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες που παρευρίσκεται στις συνομιλίες είναι ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.
Ανέφερε εμφατικά ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος η μείωση των εκπομπών κατά 81% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2035, σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Πολλοί παρευρισκόμενοι υποδέχτηκαν με θετικότητα την ανακοίνωση. «Θέτει έναν ισχυρό πήχη και για άλλες χώρες», δήλωσε η Ντέμπι Χίλιερ, υπεύθυνη παγκόσμιας πολιτικής κλίματος του Mercy Corps. Ο Νικ Μπέιμπι από το κλιματικό think tank E3G είπε ότι «άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν με φιλόδοξους στόχους.»
Υπάρχει επίσης ισχυρή παρουσία ηγετών από κάποιες από τις πιο ευάλωτες στον κλίμα χώρες. Πρόεδροι από αρκετές μικρές νησιωτικές χώρες και πάνω από δώδεκα ηγέτες από χώρες της Αφρικής μιλούν στη Διάσκεψη Κορυφής Παγκόσμιων Ηγετών που διαρκεί δύο ημέρες.
«Οι πρόγονοί μας χαρτογραφούσαν τις παλίρροιες με ξύλα, φύλλα καρύδας και κοχύλια. Είναι στο αίμα μας να ξέρουμε πότε αλλάζει η παλίρροια. Και στο κλίμα, η παλίρροια αλλάζει σήμερα», είπε η Πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ, Χίλντα Χάιν. «Ο χρόνος θα κρίνει εκείνους που αποτυγχάνουν να κάνουν τη μετάβαση.»
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποτίμησαν την έλλειψη ηγετών, λέγοντας ότι κάθε χώρα είναι εκπροσωπημένη και ενεργή στις κλιματικές συνομιλίες.
Ένα λογιστικό ζήτημα είναι ότι την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών πρέπει να βρεθούν μισό κόσμο μακριά στη Βραζιλία για τις συναντήσεις της G20. Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, η κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης, φυσικές καταστροφές και προσωπικές ασθένειες έχουν επίσης κρατήσει κάποιους ηγέτες μακριά.
Οι διαπραγματευτές επικεντρώνονται στα χρήματα
Ο κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η χρηματοδότηση για το κλίμα, με τις πλούσιες χώρες να προσπαθούν να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα, να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και να αποζημιώσουν τα φτωχότερα κράτη για τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτής της κρίσιμης χρηματοδότησης στην COP», δήλωσε η Ρέιτσελ Κλίτους από το Union of Concerned Scientists. «Προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη τους να πληρώσουν».
Οι χώρες διαπραγματεύονται για τεράστια ποσά χρημάτων, από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Αυτά τα χρήματα «δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση», είπε ο Γκουτέρες. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να φύγουν από το Μπακού με άδεια χέρια.»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, θα λάβει μέρος στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη 13/11 στις εργασίες της COP29. Στις 7:30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στην COP29 και θα μιλήσει στην ολομέλεια της συνόδου υψηλού επιπέδου της διάσκεψης.
Στις 9:15 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην παράλληλη εκδήλωση «Vertical Corridor: Europe's New Energy Lifeline» και στις 12:00 στην παράλληλη εκδήλωση «Our Ocean, Our Action», οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο ελληνικό περίπτερο.
Στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Στις 15:20 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας