Συναντήθηκαν, κουβέντιασαν και το αποτέλεσμα μηδέν. Ο λόγος για τη σύσκεψη που έγινε στον Πύργο Ηλείας με αντικείμενο τα σκουπίδια της πόλης, τα οποία έχουν καταντήσει κακής ποιότητας σίριαλ, αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού γενικότερα.
Ποια ήταν τα κύρια συμπεράσματα της σύσκεψης, που έγινε υπό το βλέμμα του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Ν. Υφαντή;
■ Εχει εκπνεύσει η προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι εφτά δήμοι της Ηλείας προκειμένου να καταθέσουν στην περιφέρεια τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων τους, ώστε να τα επεξεργαστούν οι μελετητές και να ετοιμαστεί το περιφερειακό σχέδιο δράσης.
■ Πρόβλημα παραμένει η δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών που παράγει ο νομός.
■ Η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, στη βάση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα ως προς την άμεση εξεύρεση λύσεων.
Από εκεί και πέρα οι αντιπεριφερειάρχες ζήτησαν επιτακτικά από τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, δίνοντάς τους ως καταληκτική προθεσμία τα μέσα Οκτωβρίου ώστε να προχωρήσει τουλάχιστον ο περιφερειακός σχεδιασμός
Σε ό,τι έχει να κάνει με το εργοστάσιο επεξεργασίας, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Χ. Χριστοδουλόπουλος, είπε ότι η κοινοπραξία που θα αναλάβει να το δημιουργήσει θα πρέπει να το κάνει με βάση μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων, καθώς ο νομός δεν παράγει περισσότερους από 26.000 τόνους -60.000 είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα-, σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα πρέπει να γίνει από τις δημόσιες επενδύσεις.
Ερώτημα βέβαια παραμένει το γεγονός της κατασκευής του εργοστασίου από την οποιαδήποτε κοινοπραξία καθώς ο Εθνικός Σχεδιασμός απαγορεύει πλέον τα έργα ΣΔΙΤ.
Από την πλευρά του πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος τόνισε ότι το εργοστάσιο θα πρέπει να γίνει γιατί η μόνιμη λύση είχε δρομολογηθεί και θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο βάσει του νέου Εθνικού Σχεδιασμού μπορεί να υλοποιηθεί.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας είπε ότι το θέμα είναι σοβαρό και είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο περιφερειακός σχεδιασμός, καθώς αν δεν γίνει αυτό κανένας δήμος ή φορέας που θέλει να μπει στα αντίστοιχα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Αντιδράσεις
Εντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πύργου, Γαβριήλ Λιατσή, για τα πρόστιμα εις βάρος του δήμου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας.
«Μεροληπτείτε εναντίον μας και οδηγείτε τον δήμο σε οικονομική ασφυξία» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, για να πάρει την απάντηση ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος κάνει απλώς τη δουλειά της, ειδικά όταν την καλεί ο εισαγγελέας να πράξει τα δέοντα (καταγγελίες για παράνομες χωματερές, παράνομη διάθεση σκουπιδιών κ.λπ.).
Στον δήμαρχο Πύργου απάντησαν οι συνάδελφοί του από τους δήμους του νομού, λέγοντάς του ότι δεν είναι ο μόνος που έχει πληρώσει πρόστιμα στην περιφέρεια για κακή διαχείριση των απορριμμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας