Την άμεση πραγματοποίηση περαιτέρω μετρήσεων των ρύπων που προκλήθηκαν από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον «Δημόκριτο», ζητούν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Επιπλέον, επισημαίνουν την αδυναμία πραγματοποίησης συστηματικών ελέγχων σε εγκαταστάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις που έγιναν, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι θα περίμεναν να αφορούν πρωτίστως τους ρύπους που μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και συνεπώς να έχουν επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.
Και επισημαίνουν την έλλειψη αναφοράς σε άλλους ρύπους (π.χ. Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες - ΠΑΥ), που είναι καρκινογόνοι και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και την έλλειψη μετρήσεων στις στάχτες, όπου οι διοξίνες και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι αναμένεται να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα και μπορεί να καθιστούν τα αποκαΐδια της φωτιάς τοξικά απόβλητα που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης.
Ειδικά για τις διοξίνες, δεν είναι τόσο η πρόσληψή τους μέσω της εισπνοής ή του επιμολυσμένου νερού που ενέχει κινδύνους όσο το πέρασμά τους σε τροφές, κυρίως πλούσιες σε λιπαρά.
Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα με την πραγματοποίηση επιπλέον μετρήσεων διοξινών και ΠΑΥ και ιδιαίτερα στη στάχτη και σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, εάν υπάρχουν, σε επαρκή απόσταση από τη μονάδα και στη βασική κατεύθυνση διασποράς των καυσαερίων. Από τα αποτελέσματα θα κριθεί αν είναι σκόπιμο να ληφθούν μέτρα για ενδεχόμενα ρυπασμένα αγροτικά προϊόντα.
«Είναι φανερή η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠΑΠΕΝ, Περιφέρεια) να κάνουν συστηματικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Η έλλειψη συστηματικών ελέγχων ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι είναι οικονομικότερο να μην τηρηθούν καθόλου οι όποιοι όροι προβλέπονται. Ακόμη και εάν γίνει κάποιος έλεγχος (συνήθως έπειτα από καταγγελία), μέχρι τη βεβαίωση της όποιας παράβασης και την εφαρμογή μέτρων, μεσολαβεί τόσος χρόνος και διαδικασίες, που καθιστά πολλές φορές τους όποιους ελέγχους αναποτελεσματικούς», αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Η πρόσθετη εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και των σχετικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης σ’ αυτές τις μονάδες αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκής», σημειώνουν και αποδίδουν το γεγονός της παράνομης και επικίνδυνης διαχείρισης σκουπιδιών παντού στην αδυναμία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Οι συστηματικοί έλεγχοι (όχι μόνο έπειτα από καταγγελία) σε εγκαταστάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος δεν είναι πολυτέλεια αλλά απόλυτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία αλλά και για την ασφάλεια και την αποδοτική λειτουργία των ίδιων των υποδομών.
Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, η οποία θα τους αυξήσει τους εκατοντάδες ελέγχους που πραγματοποιούνται σήμερα ετησίως σε όλη την Ελλάδα σε περίπου 10.000 που κρίνονται απαραίτητοι.
Ας αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της ειδικής Ομάδας Εργασίας του ΥΠΑΠΕΝ, που είχε ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με το θέμα πριν από δύο χρόνια και στην οποία είχαν συμμετάσχει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τονίζουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας