Ρευστό σκηνικό διαμορφώνουν στη Δημόσια Διοίκηση οι εξελίξεις μετά την επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, κυρίως ως προς το θέμα της ακύρωσης ή μη των επαναπροσλήψεων των απομακρυνθέντων (απολυμένων και «διαθέσιμων») υπαλλήλων.
Δεδομένη, αντιθέτως, είναι η οργή των κρατικών λειτουργών. Απαντούν στο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ξεκινώντας κινητοποιήσεις, με διάθεση κλιμάκωσης και στόχο τη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή των μνημονίων. Ενδεχόμενη ακύρωση των επαναπροσλήψεων θα αποτελέσει για το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα casus belli.
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Ανάμεσα στους νόμους που υποχρεούται η κυβέρνηση να επανεξετάσει, ή να προσδιορίσει σαφή και προσδιορισμένα ισοδύναμα, βάσει του επίσημου κειμένου της συμφωνίας, εντάσσεται και ο «νόμος Κατρούγκαλου». Πυρήνας του, η αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν υπάλληλοι από το μνημονιακό «παρασύνταγμα».
Μέχρι προσφάτως δημοσιεύονταν τα ΦΕΚ για την επαναφορά περίπου 5.000 υπαλλήλων στην εργασία. Ο φόβος για την απαίτηση ακύρωσης των επαναπροσλήψεων από πλευράς δανειστών ενισχύθηκε από τη στιγμή που η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε δημοσίως στο συγκεκριμένο τμήμα της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι κατηγορηματικά καθησυχαστικό. Θα καταβληθούν επίμονες προσπάθειες για τη διατήρηση των επαναπροσλήψεων. Από τη Βασ. Σοφίας αποσαφηνίζουν τις ισοδύναμες προτάσεις που θα κατατεθούν.
Το ευθύ ανάλογο είναι η αφαίρεση αντίστοιχου αριθμού από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 νέες προσλήψεις για το 2015. Το συγκεκριμένο ισοδύναμο έχει επανειλημμένως κατατεθεί στους δανειστές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι οι επαναπροσλήψεις δεν μπορούν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Ευρωπαίοι χαρακτήριζαν από καιρό την αποκατάσταση των συγκεκριμένων αδικιών «μονομερή ενέργεια». Ακόμη, ζητούσαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τις 15.000 προσλήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφηκαν τον Ιούνιο.
Η ελληνική πλευρά προτίθεται να απαντήσει με επιπλέον ισοδύναμα, όπως η εξοικονόμηση από την πώληση κρατικών Ι.Χ. και η μείωση του αριθμού των συμβούλων σε υπουργεία. Αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για την εξαίρεση της ΕΡΤ, η οποία χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Εάν οι δανειστές προσμετρήσουν το προσωπικό της στις απαιτήσεις τους, το ισοδύναμο θα αντιστοιχηθεί με περίπου 7.500 λιγότερες νέες προσλήψεις. Αναφορικά με τους υπαλλήλους της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, στη χειρότερη περίπτωση θα παραμείνουν στην ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη, δεν περνά απαρατήρητο το αίτημα των δανειστών για την «απο-πολιτικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης. Πώς μεταφράζεται; Κατά έναν ισχυρισμό, με την τοποθέτηση τεχνοκρατών σε νευραλγικά πόστα χωρίς κομματικό έλεγχο και «ανθεκτικών» στις αλλαγές κυβερνήσεων. Κατά έναν δεύτερο, αποδυναμωμένο ισχυρισμό, σε πλήγμα της συνδικαλιστικής δράσης. Εως ότου αποσαφηνιστεί τι ζητείται βάσει της συμφωνίας, δεν αποκλείονται αλλαγές στο νέο πλαίσιο αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.
Κινητοποιήσεις
Ολα αυτά συμπίπτουν με την έναρξη κινητοποιήσεων από την ΑΔΕΔΥ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούν ομοσπονδίες και σωματεία να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας. Στόχος, η καλύτερη οργάνωση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκηρύχθηκε για αύριο Τετάρτη, μέρα κατά την οποία προγραμματίζονται δύο απεργιακά συλλαλητήρια: το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και το απόγευμα στο Σύνταγμα, όταν θα συζητιούνται οι εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου Μνημονίου.
Νέα συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσει τη μορφή κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ο αγώνας αφορά τη μη ψήφιση του νέου αντιλαϊκού Μνημονίου (ή τη μη εφαρμογή του σε περίπτωση που ψηφιστεί), την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και, βεβαίως, την αθέτηση αποπληρωμής και μονομερή διαγραφή του χρέους. Κάλεσμα συμπόρευσης θα απευθυνθεί σε ανέργους, συνταξιούχους, νέους, εργαζομένους του ιδιωτικού φορέα και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Μηδενικές πιθανότητες συγκεντρώνει η ανταπόκριση της ΓΣΕΕ.
Ξεκάθαρη διαπίστωση στη χθεσινή συνεδρίαση ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδιών, η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός λαϊκού κινήματος. Αλλωστε, οι αλλαγές που φέρνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θεωρούνται από τους υπαλλήλους ελάσσονος σημασίας, συγκριτικά με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους που προωθούν οι δανειστές και την εισαγωγή αντεργατικών μέτρων με ταξικό πρόσημο.
Συζητήθηκε η ανάγκη να δοθεί στήριξη από το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Αλλιώς, «ο κόσμος θα προχωρήσει μόνος του σε αντιδράσεις άγρια ταξικές», εκτίμησε εργαζόμενος.
«Πραξικόπημα» χαρακτηρίστηκε η επιλογή της κυβέρνησης μετά το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος να καταλήξει σε μια συμφωνία «Μνημόνιο υποταγής». Η λαϊκή ενότητα τονίστηκε ως η απάντηση σε ένα σκηνικό «εθνικής συναίνεσης» κομμάτων-κεφαλαίου. Τη ρήξη με την Ε.Ε. επανέφεραν οι παρατάξεις της Αριστεράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας