Νέες μειώσεις μισθών, σκληρές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, παράδοση κρίσιμων κρατικών λειτουργιών στο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο και στο βάθος ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση δομών και προσωπικού βλέπουν στις ελληνικές προτάσεις και στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων οι δημόσιοι υπάλληλοι. Λαϊκές κατακτήσεις τίθενται για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο, με τους εργαζομένους στο Δημόσιο να ετοιμάζονται για νέους αγώνες.
Σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί σε σύσκεψη τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής (12.00 ξενοδοχείο «Τιτάνια») προκειμένου να προετοιμαστούν απεργιακές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για 24ωρη απεργία κατά την ημέρα συζήτησης και ψήφισης των εσπευσμένων -κατ’ απαίτηση των «θεσμών»- εφαρμοστικών νόμων, εφόσον αποτυπωθούν σε ένα νομοσχέδιο.
Πιθανή είναι η διεύρυνση των αγωνιστικών παρεμβάσεων. Αναμένονται προτάσεις για διεύρυνση του χρόνου της απεργίας, συλλαλητήρια, έως και καταλήψεις. Από την ΑΔΕΔΥ υπάρχει διάθεση συνέχειας του αγώνα που οργάνωνε τα τελευταία πέντε χρόνια. Καλέσματα συμπόρευσης και συνεργασίας θα απευθυνθούν προς τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα με κεντρικό αίτημα την κατάργηση νέων και παλαιών μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους.
Αξιολόγηση-λαιμητόμος
Οι ελληνικές προτάσεις για τη Δημόσια Διοίκηση προωθούν τη σύνδεση μισθών με προσόντα, απόδοση και θέση ευθύνης του υπαλλήλου. «Αυτό που προκύπτει είναι μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, με εργαλείο την αξιολόγηση και τον όρο που τίθεται να συνεχιστεί η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μέχρι το 2019», τονίζει ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (ΜΕΤΑ).
«Για εμάς είναι φανερό ότι μέσω της αξιολόγησης θα επιδιωχθεί να μειωθούν οι αποδοχές σε ένα μεγάλο τμήμα των υπαλλήλων. Αν συνυπολογίσουμε ότι κάποια διευθυντικά στελέχη θα έχουν πιο γρήγορη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, με όσα προβλέπει το πλαίσιο που προτείνεται για την αξιολόγηση, είναι προφανές ότι ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων θα υποστεί μειώσεις», εξηγεί.
Σκληρές χαρακτηρίζει τις ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων: «Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη συγκεκριμένες ρυθμίσεις εφαρμογής των προτάσεων, όσοι συνταξιοδοτούνται από 30/6/2015 και μετά θα παίρνουν βασική σύνταξη 360 ευρώ και το αναλογικό τμήμα της σύνταξης με βάση τις εισφορές τους θα καταβάλλεται αφού συμπληρώσουν το 67ο έτος ηλικίας. Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι που σκόπευαν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια οδηγούνται σε δραματική συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών», συμπληρώνει ο κ. Καλομοίρης.
Ο Στ. Κουτσιουμπέλης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (ΠΟΣΔΗΠ), παρατηρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν διαφέρουν από τις προτάσεις του πρώην υπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, για ένα μισθολόγιο στο Δημόσιο με σύγκλιση προς τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμά ότι «θα περάσει και ο μισθός των 580 ευρώ για τους νεοδιοριζόμενους όλων των κατηγοριών», ενώ μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρεται σε σχέδιο από πλευράς δανειστών για «μείωση 30% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που θα καταλήγει σε έναν κουμπαρά για να εφαρμοστούν τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών». Στο Δημόσιο καταβάλλονται 12 μισθοί, στον ιδιωτικό (ακόμη) 14.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι πιο σκληρές από προηγούμενες», σχολιάζει ο Θ. Μπαλασόπουλος (Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ). «Υποκρύπτουν διάλυση του Δημοσίου. Ξεπούλημα των κρατικών υπηρεσιών. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι θα έρθουν νέες χιλιάδες απολύσεις. Το τελευταίο που ενδιαφέρει πλέον είναι το θέμα των μισθών. Το πρώτο, βασικό, είναι εάν θα συνεχίσει να υπάρχει Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια. Φοβάμαι ότι όλα θα πάνε σε διάλυση προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία», επισημαίνει.
Ελάχιστο Δημόσιο
Οσοι παρακολούθησαν το Σαββατοκύριακο δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και υπουργών, άκουσαν επανειλημμένα την απαίτηση για ένα «μεταρρυθμισμένο Δημόσιο». Πώς το μεταφράζουν αυτό οι εργαζόμενοι; «Θεωρώ βέβαιο ότι είναι αυτό που είχε πει ο κ. Μανιτάκης (πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Οτι στην Ευρώπη υπάρχει το εξής κλίμα: να παραμείνει στο Δημόσιο ό,τι δεν έχει ενδιαφέρον για τον ιδιώτη. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εκπορεύονται από τη Γερμανία και τη Β. Ευρώπη, μιλάνε για ένα ελάχιστο Δημόσιο.
»Μικρότερο κράτος σημαίνει όμως και μικρότερο κοινωνικό κράτος. Ενα μικρό Δημόσιο με στρατηγικό χαρακτήρα, όχι όμως για να καλύπτει τις ανάγκες λαϊκών στρωμάτων, που σε περιόδους κρίσης προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος τους, να μην υπάρχουν τα κεκτημένα που είχαμε. Ακόμα και σε αστυνομία και στρατό. Αυτό εννοούν», περιγράφει ο κ. Κουτσιουμπέλης.
Πιο συνοπτικά απαντά ο κ. Μπαλασόπουλος στο παραπάνω ερώτημα: «Διάλυση Δημοσίου. Περιορισμός προσωπικού και δαπανών. Απολύσεις. Ιδιωτικοποιήσεις. Εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων του Δημοσίου στους ιδιώτες. Ο,τι και το προηγούμενο διάστημα». Ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα για το Δημόσιο είναι η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και οργανισμών, αεροδρομίων και λιμένων, για τα οποία οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και τοπικές κοινωνίες έχουν δώσει αγώνα προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους.
Την ίδια στιγμή εκφράζεται ο φόβος, βάσει πληροφοριών που μεταδίδονται εδώ και καιρό, ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν και την ακύρωση των επαναπροσλήψεων. «Είναι casus belli για εμάς», υπογραμμίζει ο Π. Αντωνόπουλος (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, Συσπειρώσεις, Κινήσεις).
«Αίτημά μας ήταν όχι μόνο να επιστρέψουν οι απολυμένοι, αλλά να επαναλειτουργήσουν και οι δομές που καταργήθηκαν. Δεν θέλουμε να ακούσουμε για συνέχιση τέτοιας πολιτικής στο Δημόσιο. Η επιμονή τους δείχνει ότι θέλουν να χτυπήσουν λαϊκές κατακτήσεις. Αυτό κρύβουν. Μιλάνε τάχα για ένα λειτουργικό κράτος. Θα εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας. Αυτό χτίζουν σε όλη την Ευρώπη».
Οπως συμπληρώνει: «Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά δεν σχετίζονται με τις πολιτικές που προωθούνται. Εμείς θέλουμε το Δημόσιο υπηρέτη των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι στενό συνδικαλιστικό αίτημα. Είναι λαϊκή απαίτηση». Δεν παραλείπει να τονίσει ότι «υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα από το όλο πνεύμα υπογραφής μιας συμφωνίας. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τα βασικά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και του αγώνα των εργαζομένων κατά της λιτότητας. Δεν το αντέχουμε άλλο, να το πούμε απλά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη διατήρηση όλων των παλαιότερων μνημονίων και σε καμία περίπτωση ένα νέο, τέτοιο μνημόνιο».
Υποστελέχωση
Το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης έχει μειωθεί κατά περίπου 330.000 εργαζομένους την τελευταία εξαετία. Κρίσιμες δομές λειτουργούν εδώ και καιρό υποστελεχωμένες. Ασφυκτικός και ο βαθμός περικοπών πρόσθετων αμοιβών -χωρίς κίνητρα πλέον η εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου- όπως και των εκτός έδρας.
Ως προς τα εφάπαξ, περίπου 27.000 συνταξιούχοι είναι στην αναμονή. Πρόκειται για εκκρεμότητες από τον Αύγουστο του 2013. Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι για να «ξεμπλοκάρουν» απαιτείται χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας με 700.000.000 ευρώ. Αντιθέτως, με τις τελευταίες εξελίξεις βλέπουν τα Ταμεία στο σύνολό τους να υπόκεινται σε περαιτέρω απομείωση, με κατεύθυνση την ουσιαστική εξαφάνιση.
Νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων σημαίνουν και οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Εξαιτίας της παραγωγικής ιδιομορφίας της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται νέα μείωση ζήτησης στην αγορά -όπως ήταν άλλωστε το αποτέλεσμα και των προηγούμενων περικοπών- και η εκ νέου τροφοδότηση ενός αρνητικού σπιράλ που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις εισοδημάτων, αλλά και νέες απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας