Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Παρά και τη νέα απόπειρα της πρώην εργοδοσίας να χτυπήσει τον αγώνα των εργαζομένων διά της δικαστικής οδού οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια | PHASMA

Το ποτάμι της ΒΙΟΜΕ δεν γυρίζει πίσω

Κρίσιμη δικαστική απόφαση για το μέλλον της ΒΙΟΜΕ στους επόμενους δύο μήνες. Συζητήθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το αίτημα των συνδίκων πτώχευσης, με αίτημα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις, όπου τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν το πρότυπο αυτοδιαχειριστικό τους εγχείρημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σύνδικοι πτώχευσης της εταιρείας στρέφονται κατά των εργαζομένων διά της δικαστικής οδού. Τον περασμένο Ιούλιο είχαν προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που αποτελούνταν ουσιαστικά από μέλη της προηγούμενης εργοδοσίας, μεταξύ των οποίων η Χριστίνα Φιλίππου, η οποία εγκατέλειψε οριστικά το εργοστάσιο τον Μάιο του 2011, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους επί μήνες.

Απέναντι στις νέες ενέργειες των συνδίκων που πλήττουν το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, οι δικηγόροι των εργαζομένων πραγματοποίησαν παρέμβαση, ζητώντας την απόρριψη της αίτησης εκποίησης από το δικαστήριο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει προσωρινή διοίκηση στη ΒΙΟΜΕ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαδικασία. Πρόσθεσαν επίσης ότι υπάρχει μίσθωση του ακινήτου ώς το 2017 που δεν έχει καταγγελθεί. Πέραν αυτών, δεν έχει καν αποτιμηθεί η συνολική αξία ακινήτων και μηχανημάτων, κάτι το οποίο αφορά και τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι -αφού παραμένουν απλήρωτοι- είναι και αυτοί πιστωτές της ΒΙΟΜΕ.

Από νωρίς το πρωί χθες, εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Η ΒΙΟΜΕ δεν πωλείται, ανήκει στους εργαζομένους». Οι ίδιοι δήλωναν πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο. «Μπροστά στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πρώην εργοδοσίας με συμμάχους δυστυχώς και κρατικούς λειτουργούς, οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι της ΒΙΟΜΕ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα αφήσουμε καμία δικαστική απόφαση, κανένα νομικό τερτίπι και κανένα αφεντικό να παίξει άλλη μια φορά με τις ανάγκες μας και ότι έχουμε ήδη κατακτήσει», ξεκαθάρισαν.

Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, με τις δικές τους δυνάμεις.

Πλέον έχουν προχωρήσει σε διαδικασία θεσμικής νομιμοποίησης μέσω του μετασχηματισμού της προσπάθειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και διαθέτουν τα προϊόντα που παράγουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ποτάμι της ΒΙΟΜΕ δεν γυρίζει πίσω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας