Με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις προσήλθαν η ελληνική κυβέρνηση και η σκληρή πτέρυγα των δανειστών στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να «σπάσει» το μπλοκ Σόιμπλε και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.
Οι «δορυφόροι» του Σόιμπλε ζήτησαν την ψήφιση προληπτικών μέτρων ώστε ο «κόφτης» να λειτουργεί αντίστροφα, πρόταση που δεν συζητούσε καν η κυβέρνηση. Ωστόσο οι θεσμοί διαπίστωσαν εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο από την Ελλάδα στα δημοσιονομικά.
Το απόγευμα -και πριν από την έναρξη του Eurogroup- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρών στη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είχαν συναντηθεί νωρίτερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.
Στη συνέχεια, οι δύο Έλληνες υπουργοί συναντήθηκαν με ανώτερους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της οικονομικής διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και ο Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς ΕΚΤ, συμμετείχαν ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι. Στη συνάντηση ήταν παρών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το ΔΝΤ εκπροσώπησαν ο Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη συνάντηση έδωσε το «παρών» και ο Tόμας Βίζερ.
Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες
«Δεν θα ασχοληθούμε εντατικά με την Ελλάδα»
Με μια σύντομη δήλωση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να προσγειώσει τους πάντες αναφορικά με τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε δήλωσή του πριν την είσοδο στο κτίριο της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε «σήμερα δεν θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις και θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «έχει καθυστερήσει λίγο η διαδικασία. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Έχει φράσει ο χρόνος, ο χρόνος είναι όλο και πιο πιεστικός. Από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν προβλήματα».
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ επισήμανε ότι «το Ταμείο θα τηρήσει αυτά που έχουν αποφασιστεί. Έχουμε κάποιες συμφωνίες και η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν θα φτάσουμε σήμερα σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις. Έχουν συμφωνηθεί πράγματα, η Ελλάδα τα έχει αποδεχθεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να περιμένουμε».
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο χρέος
«Συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση λίγο πριν και νομίζω ότι είναι εφικτό να συνεχίσουμε προς το μέλλον» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επισήμανε «θέλουμε να ακούσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική πλευρά. Θέλουμε μια πρόοδο σε οικονομικό επίπεδο, θα βρούμε έναν τρόπο να λάβουμε τα άμεσα μέτρα».
Μιλώντας για το ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε «μίλησα πριν λίγες ημέρες με την κ. Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να παραμείνει στο πρόγραμμα ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πλήρως. Θα γίνει μεγάλη δουλειά, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες και να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Στην Αθήνα δεν διεξάγονται πλήρως συζητήσεις και πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά τις συζητήσεις».
Ντομπρόβσκις: Μεγάλη ελληνική πρόοδος
Στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, αλλά και τις καλές προοπτικές για το 2017, αναφέρθηκε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Όπως είπε, «η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται», και σε οικονομικούς όρους το 2016 ήταν «ελαφρώς καλύτερο» από το αναμενόμενο, ενώ και «αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων».
Για το 2018, σημείωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
«Υπάρχει μία απόσταση», η οποία όμως είναι δυνατό να γεφυρωθεί αν και αυτό προϋποθέτει «προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά. «Για μετά το 2018 χρειάζονται επιπλέον συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα ή ο προληπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Και αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις επισήμανε πως για την Ε.Ε. πάντα είναι σημαντικότερη η ουσία από τις προθεσμίες.
Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι παραμένουν ανοιχτά 2-3 θέματα (όπως οι μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018), ωστόσο υπογράμμισε πως «αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα». Στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, ενώ στήριξε την άποψη πως πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως το Ταμείο αποτελεί έναν «σταθερό και απαραίτητο» εταίρο.
Τι θα παρουσιάσει ο Τσακαλώτος
Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις προτάσεις του για τα μέτρα της τριετίας 2018-2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων (αφορολόγητο, συντάξεις, ΦΠΑ) με στόχο την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της οποίας έχει «παγώσει» από τα μέσα Δεκέμβρη. Στόχος, η στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέσπιση μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων χωρίς τη θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και για μια συνολική συμφωνία.
Ωστόσο, το κλίμα στη σημερινή συνάντηση θα είναι εχθρικό για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε χθες για τις εργασίες της σημερινής συνόδου, ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις των εταίρων και δανειστών: η προθεσμία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι η 20ή Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνέλθει η επόμενη υπουργική σύνοδος των 19. Μετά, αρχίζει μία μακρά εκλογική περίοδος σε τρεις χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) που τελειώνει το φθινόπωρο και συνεπώς «οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους αλλού και όχι στην Ελλάδα».
Η Αθήνα, λοιπόν, πιέζεται από τον χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι οι εταίροι-δανειστές, οι οποίοι από θέση ισχύος απλώς θέτουν τους όρους για την επίτευξη συμφωνίας.
Ποιοι είναι, όμως, οι όροι των εταίρων-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου; Πρώτον η ρύθμιση ορισμένων εκκρεμοτήτων. Εκτός από τα εργασιακά και την ενέργεια, η πιο σημαντική εκκρεμότητα για τον αξιωματούχο είναι η νομοθέτηση από την Ελλάδα σειράς προληπτικών μέτρων, τα οποία το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία για την επίτευξη ενός πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2019, όπως έχει αρχικά συμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά.
«Take it or leave it»
Το μήνυμα των θεσμών πρακτικά σημαίνει ότι αν η ελληνική πλευρά δεχτεί αυτό το «τελεσίγραφο», θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον «ανάποδο κόφτη», δηλαδή να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του προϋπολογισμού, δηλαδή από το αφορολόγητο και από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
«Δεν συζητάμε με τίποτα μια τέτοια πρόταση», έλεγε χθες στην «Εφ.Συν.» κορυφαία κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι η πρόταση που άφησαν να διαρρεύσει πηγές των Βρυξελλών ισοδυναμεί με «λήψη μέτρων εδώ και τώρα, με παράλληλη δυνατότητα ακύρωσής τους αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».
«Αυτό ακριβώς λέει το ΔΝΤ», συμπλήρωνε η ίδια πηγή, εμμένοντας στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τέτοια πρόταση, αλλά θα αντιτάξει τη δική της για επέκταση για ένα χρόνο του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, του μέχρι τώρα γνωστού «κόφτη» που ισχύει ήδη μέχρι και το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί και η επιλογή του πρωθυπουργού να διαμηνύσει μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».
«Να κλείσει η αξιολόγηση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Ξεκάθαρος ήταν ο Τζιάνι Πιτέλα σε σημερινή δήλωσή του για το Eurogroup. Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση και να συζητήσει την ελάφρυνση χρέους.
«Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Το σημερινό Eurogroup πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μία γρήγορη και θετική ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ανοίξει την πόρτα για συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πάνω σε ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για την ανάπτυξη» είπε ο Τζιάνι Πιτέλα.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Η ομάδα των Σοσιαλιστών καλεί στην απόρριψη των απαράδεκτων απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο αναφορικά με επιπρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από τώρα για το 2019. Υπάρχει ένα θέμα νομιμότητας και αποτελεσματικότητας. Αυτές οι απαράδεκτες απαιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και να βλάψουν τις οικονομικές της προοπτικές».
Politico: Οι ψίθυροι για Grexit ξαναρχίζουν
Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αναζωπύρωση της κρίσης αναφέρεται το Politico με δημοσίευμα που έχει τίτλο: «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» και υποστηρίζει ότι «γεννιούνται ξανά αμφιβολίες όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα δίνει μάχη με το χρόνο για να διασφαλίσει πως θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές έως τα μέσα του 2018, οπότε λήγει το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά από δεκάδες συζητήσεις με καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, φοιτητές και ανέργους της Αθήνας, γίνεται σαφές πως η απογοήτευση των Ελλήνων με τις υποσχέσεις που δεν κράτησε ο Τσίπρας είναι διάχυτη.
Σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο διαβάζουμε ότι «αν το ΔΝΤ φύγει, τότε χάνετε τον πιο σημαντικό σύμμαχό σας για την ελάφρυνση του χρέους».
Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν αν τους συμφέρει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., «η έξοδος του ΔΝΤ θα ήταν μια επώδυνη εναλλακτική λύση, καθώς το τρέχον πακέτο διάσωσης θα έπρεπε να διακοπεί, να ξαναγραφεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο - μια επικίνδυνη στρατηγική ιδίως όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές».
DPA: Καταστροφικό σενάριο η αναζωπύρωση της κρίσης
«Καταστροφικό σενάριο» θεωρείται στις Βρυξέλλες τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα και η οικονομία δείχνει ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. Λόγω του Brexit, του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης και των φετινών εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκ νέου αναζωπύρωση της κρίσης θεωρείται στις Βρυξέλλες καταστροφικό σενάριο», σημειώνει το δημοσίευμα.
Αυτό, σύμφωνα με το DPA, «θα μπορούσε να κοστίσει τη θέση στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση εκλογικής ήττας στη χώρα του».
Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η Süddeutsche Zeitung, χαρακτηρίζοντας «εσωτερικοπολιτική βόμβα» για τη Γερμανία μια αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης.
«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Τη χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, (…) τυχόν Grexit θα πρόσθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους τη σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας