Επιστολή προθέσεων και όχι συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα κλείσει το «κενό» του 2018 και θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς.
Στην επιστολή ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ζητά τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων ώστε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ευρωζώνης την Πέμπτη οι δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα και να κλείσει η β αξιολόγηση.
Τούτο βέβαια προϋποθέτει ότι οι προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο μεθαυριανό Eurogroup θα περάσουν από το γερμανικό «μπλοκ» και δεν θα προσκρούσουν σε αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να παρουσιάσει σε αυτό το συμβούλιο έναν «διευρυμένο», στο πεδίο της φορολογίας, μηχανισμό αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων, ο οποίος θα εγγυάται τη δημοσιονομική ισορροπία και την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός προσφέρεται ως εγγύηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, ενώ και για το 2017 ο «κόφτης» θα παραμείνει στα χαρτιά.
Και αυτό γιατί το υπερπλεόνασμα των 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. ακόμη και μετά τις παροχές των 617 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνταξιούχους και νησιά) δημιουργεί τα περιθώρια ασφαλείας τα οποία απαιτούνται για να μείνει ανενεργός.
Οπως και τώρα, ο μηχανισμός θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.
Ωστόσο, αναμένονται με ενδιαφέρον λεπτομέρειες για το αφορολόγητο όριο, τις συντάξεις και τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, ζητήματα στα οποία επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Ταμείο θεωρεί ότι εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ και δεν περιορίζεται κοντά στο 1,5%, θα πρέπει αφ' ενός να μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αφ' ετέρου να μειωθεί το αφορολόγητο όριο και να αυξηθεί κατά μία μονάδα ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ.
Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο, το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάρια για μείωσή του ακόμα και στα 6.000 ευρώ.
Οι προβολές έχουν δείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για κάθε 100 ευρώ μείωσης της έκπτωσης φόρου, η οποία οδηγεί σήμερα στο έμμεσο αφορολόγητο (από 8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά έως 9.545 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά), προκύπτει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 330 εκατ. ευρώ.
Με βάση την ισχύουσα σήμερα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (πρώτος συντελεστής 22%), το συγκεκριμένο μοντέλο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μείωση του αφορολογήτου από τα 8.636 ευρώ στα 6.000 ευρώ (με την έκπτωση φόρου να περιορίζεται από τα 1.900 ευρώ στα 1.300 ευρώ) είναι ικανή να προκαλέσει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.
Στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει και την πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018 -σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία- με το 1% της διαφοράς να πηγαίνει για μείωση φόρων και εισφορών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας